E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPerakende yatırımcı altına hücum ediyor---

Perakende yatırımcı altına hücum ediyor

Perakende yatırımcı altına hücum ediyor
09 Haziran 2022 - 12:43 borsagundem.com

Küresel piyasalarda doların güç kazanmasına rağmen ABD’deki enflasyon endişeleri perakende yatırımcıların altın yatırımlarını tercih etmesine sebep oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende yatırımcılar altına yatırımlarına her zamankinden daha fazla yükleniyor. Avrupa merkezli türev ticaret platformu Spectrum Markets’ın son verilerine göre doların güç kazanmasına rağmen ABD’de enflasyonun yükselişine ilişkin endişeler perakende yatırımcıların altın için boğa piyasası öngörmesine sebep oldu.

Insider’ın haberine göre, Spectrum’dan yapılan açılmada firmanın Avrupa Perakende Yatırımcı Endeksi (SERIX) geçtiğimiz ay 116 seviyesine kadar yükseldi. Bu gösterge yatırımcıların altına yönelik iyimserliğini gösteriyor. Spectrum söz konusu rakamın endeksin başlatıldığı tarihten bu yana en yüksek seviyeyi işaret ettiğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre altın yatırımları geleneksel olarak enflasyonun yükseldiği dönemlerde yatırımcılar tarafında değer deposu görülüyor. Genellikle ABD Doları’nın tersi yönünde hareket etme eğilimi olan altın, küresel enflasyon döneminde yatırımcılar için güvenli liman yatırımına dönüşüyor.

SERIX Endeksi’nde 100'ün altında bir okuma, yatırımcı duyarlılığının düşüş olduğunu diğer bir deyişle ayı piyasasın gösteriyor. Bu seviyenin üzerindeki rakamlarda boğa piyasasına işaret ediyor.

Spectrum Markets’ın üst düzey yöneticilerinden Michael Hall altının fiyat hareketleriyle alakalı, “Mayıs ayında altın fiyatları düşüş dönemine girdi ve ayın 16’sında 1800 doların aşağısına indi. Bu dönemin ardından ayın son günlerinde altının fiyatı yeni bir ralli gibi görünen bir yükselişe geçti. Bu yükseliş hem dolarda hem de euroda görülen zayıf evrelerle desteklendi” açıklamasında bulundu.

Hall açıklamasında, “Makroekonomik arka plan göz önüne alındığında, güvenli liman yatırımı yapmak için altın fiyatındaki düşüşten yararlanmak isteyen yatırımcıları görmek şaşırtıcı değil” ifadelerine yer verdi.

Diğer büyük para birimleri karşısında ABD Doları’nın yerini ölçen Küresel Dolar Endeksi bu yıl yaklaşık %7 yükselirken altın ise %1 oranında değer kazandı. Dolardaki yükselişin en önemli sebebi ise yükselen enflasyon karşısında ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımları oldu. FED ekonomide hızla yükselen fiyat artışlarını kontrol altına alabilmek için ardı ardına para politikası faizini artırsa da SERIX verilerine göre perakende yatırımcılar enflasyonun kontrol altına alınabileceğinden emin değil.

Fon yönetimi firması Wisdom Tree’nin Avrupa Emtia ve Makroekonomik Araştırmalar Başkanı Nitesh Shah konuyla ilgili paylaştığı notta, “Resesyon korkularının yükselmesiyle artan sayıda yatırımcı altını bir tür koruma yatırımı olarak görüyor” açıklamasında bulundu.

Küresel ekonomiye ilişkin zayıf ekonomik görünüm Dünya Bankası ve OECD tarafından paylaşılan uyarılarla da destekleniyor. Dünya Bankası Salı günü paylaştığı öngörüde 2022 için küresel büyüme tahminini %4,1’den %2,9’a düşürdüğünü açıklamıştı. Geçtiğimiz gün OECD’den yapılan açıklamada ise küresel büyüme beklentileri %4,46’dan %3’e indirildi. İki örgütten de yapılan açıklamada birçok ülke için resesyonun engellenmesinin zor olacağı uyarısı yapıldı.

Commerzbank Stratejisti Daniel Briesemann'a göre söz konusu gelişmeler altın için iyi haber anlamına gelebilir. Briesemann ekonomideki karamsar görünüme işaret ederek, "Bunun uzun vadede altına fayda sağlayacağına inanıyoruz. Zira böyle bir ortamda bir değer deposu olarak görülmesi muhtemel" açıklamasında bulundu.

Küresel piyasalarda altın Perşembe günü itibariyle %0,17 düşüşle ons başına 1.849 dolardan alıcı buluyor. Ons altın Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin hemen ardından Şubat ayı sonlarında 2.000 doları geçerek rekor seviyeye yaklaşmıştı. Yükseliş emtia fiyatlarındaki ani artışı takip etmişti.

Gram altın 1000 TL'nin üzerinde işlem görüyor

 

Petrol fiyatlarında rekor artış uyarısı

 

Küresel ekonomi için bir stagflasyon uyarısı da OECD'den

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)