E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPentagon'dan 'Kabil' açıklaması: Görüşmeler sürüyor---

Pentagon'dan 'Kabil' açıklaması: Görüşmeler sürüyor

Pentagon'dan 'Kabil' açıklaması: Görüşmeler sürüyor
20 Temmuz 2021 - 05:22 borsagundem.com

Kabil Hamid Karzai Havaalanı'nın güvenliğinin Afganistan için önemine işaret eden Pentagon Sözcüsü Kirby, "Türkiye ile yöntem ve ayrıntıların görüşülmesi sürüyor" dedi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye ile Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın güvenliği konusunda görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Havaalanının güvenliğinin Afganistan’daki diplomatik misyonların varlığını sürdürebilmesi için çok önemli olduğunu vurgulayan Pentagon Sözcüsü, Türkiye ile yöntem ve ayrıntıların görüşülmeye devam ettiğini belirtti. Kirby, bu konudaki planların henüz son şeklini almadığını söyledi. Pentagon Sözcüsü, ABD’nin de havaalanındaki güvenlik faaliyetlerine destek sağlayacağını belirtti.

Kirby, geçen hafta yaptığı açıklamada da Türkiye’nin NATO’nun Kararlı Destek Misyonu kapsamında Kabil Havaalanı’nın güvenliğinde rol oynadığını, ancak şimdi bütün yabancı güçler ülkeden çekilirken bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini kaydetmişti.

Bu düzenlemelere, Türkler’e havaalanının güvenliğinin sağlanmasında kimlerin yardımcı olacağının belirlenmesinin de dahil olduğunu belirten Kirby, ‘‘Türkler’le görüşme halindeyiz, hala bu güvenlik faaliyetlerinin kapsamını belirlemeye çalışıyoruz’’ diye konuşmuştu.

‘‘Türkiye ile Yöntem ve Talepler Hala Görüşülüyor’’

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin geçtiğimiz günlerde iki kez telefonda görüşerek Kabil havaalanındaki güvenlik faaliyetleri konusunu ele almıştı.

ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle birlikte Türkiye’nin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlaması konusu bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Haziran ayı sonunda da ABD'den teknik bir heyet, havaalanının güvenliği ve işletilmesiyle ilgili müzakereler kapsamında Ankara'da temaslarda bulunmuştu.

Türkiye'nin, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme misyonunun bir parçası olarak Afganistan'da 500'den fazla askeri bulunuyor. Bu askerlerin bir bölümü hali hazırda havaalanında görev yapıyor.

Taliban’dan Türkiye’ye Afganistan Uyarısı

ABD askerleri çekilirken Afganistan’da etkinliğini artıran ve arka arkaya birçok bölgede kontrolu yeniden sağlayan Taliban, Türkiye’nin Afganistan’da kalmasını toprak bütünlüğü ve egemenliğin ihlali olarak gördüğünü yaptığı bir açıklamayla dile getirmişti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’yi "işgalcilikle" suçlamıştı. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Taliban’la görüşme niyeti olduğunu söyledi.

Erdoğan Taliban’ı ‘‘İşgalcilik’’le Suçladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yılı törenlerine katılmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşe’ye gitmeden önce yaptığı açıklamada, ‘‘Burada Taliban'ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Biz de Türkiye’den Taliban'a sesleniyoruz. Yani bu işgal hareketini, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım. Ve bir an önce Afganistan’ın genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım’’ dedi.

ABD heyeti: Kabil Havalimanı konusunda ilerleme katedildi

 

Afganistan'da büyük göç! Taliban ülkeyi ele geçirebilir...

 

Çelik: Türkiye, Afganistan'da işgalci güç değildir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan21 Temmuz 2021 20:58

    Kendi ülkemizi ve milletimizi düşünelim gerisi önemli olmamalı sınırlarımızı koruyup göçe ne pahasına olursa olsun engel olmalıyız dünyanın sahibi dert babası da biz değiliz

  • Nedim20 Temmuz 2021 17:36

    Amerika  Türkiye nin avucuna  pimi çekilmiş bombayı bırakıp kaçmak niyetinde!  Türk  dış işleri ve devlet geleneğini  o kadar basit zan etmesi de kendi ahmaklığı!   Taliban tamamen    İngiliz ajanlarının  kontrolüne geçmiş!  İslam dinini ve mezhepsel ayrılıkları  bunların uzmanlık alanı olduğu için  bu yobaz ahmaklara bir şey anlatamazsınız !   Dikkat  edin hangi Müslüman ülke olursa olsun  bu iki aşırılığın  baskısı altında  silindir gibi  eziliyor.  1- Mezhebi fanatik baskıcı  din anlayışı   2-  Her türlü sapıklığa  müsaade eden  yaratıcı tanımayan  komünist ideoloji!   Bu aşırılıkları  ve ayrılıkları körükleyen  İngiliz istihbaratı  ve  bizde  bile hala bazı ahmak  sarıklı  cübbeli soytarılar mezhepçilik  yapmaktadır.  

  • HASAN SABBAH20 Temmuz 2021 15:59

    Bu konuda abd nin kontrülüne girilmeleli sonuna kadar direnilmeli olmaz ise gitsin abd kendisi korusun.çünkü abd bizim baş düşmanlarımızdan olup, bize asla iyilik yapmaz işi düştüğü için bizden yardım istemiştir.başka çıkar yolu yoktur.çin ve ruslar bu seferde talibana yardım ettiklerini düşünmekteyim.abd burada çözüldü.

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Temmuz 2021 12:08

    Taliban ı kim kurdu kim kontrol edmektedir tabiki abd değil mi.bence abd afganistan dan asla çekilmez.bilgisayarların üretiminde kullanılan 7 trilyon dolarlık dünya rezvrin %85 ile diğer kıymetli madenler burada idimiş.bence abd yeni bir oyun peşinde bu sefer daha farklı biçimde ülkeye yerleşecektir.taliban dediğin de kim ki üç beş çapulcu isteseler kısa sürede yok dahi edebilirler.

  • Bir zamanlar orada görevli20 Temmuz 2021 07:44

    Talibanın amacı nedir? uyuşturucu baronlarinın daha rahat üretim ve sevkiyat yapması için çaba gösteren zetanın sakallısıdır. çünkü resmi bir devlet olsa bu kadar rahat hareket edilemiyecek.

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ20 Temmuz 2021 12:10

    Ne talibanı kardeşim.taliban diye bir şey yok ki.bunlar abd nin kurup yönettiği abd nin kontrülündeki bir oluşumun adı.müslümanlık giyim tipe göre değildir yaptığı içten ve dıştan ibadetleri ile kendisini ayırır diğerlerinden.