E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPelosi: Çin Tayvan’ı izole edemeyecek---

Pelosi: Çin Tayvan’ı izole edemeyecek

Pelosi: Çin Tayvan’ı izole edemeyecek
09 Ağustos 2022 - 17:28 borsagundem.com

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi yaptığı açıklamada, ABD’nin Çin’in Tayvan’ı izole etmesine izin veremeyeceğini vurguladı.

Son dönemde gerçekleşen ABD, Çin, Tayvan gerginliği karşılıklı açıklamalarla devam ediyor. Bu açıklamalardan bir tanesi de  ABD kanadından geldi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, verdiği röportajda, “Çin hükümetinin Tayvan’ı izole etmesine izin veremeyiz. Tayvan’a kimin gidip kimin gitmeyeceğini onlar söylemeyecek” ifadesini kullandı. Çin geçen hafta, Pelosi’nin adaya yaptığı ziyarete tepki olarak, Tayvan çevresinde şimdiye kadarki en büyük hava ve deniz askeri tatbikatlarını başlatmıştı.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’e ait 16 savaş uçağının bugün ada çevresinde görüldüğünü ve boğazı ikiye ayıran orta çizgiyi geçtiğini duyurdu.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu da Çin’in askeri tatbikat yapmak için bahane aradığını, bu seferki bahanenin ise Pelosi’nin ziyareti olduğunu söyledi.

Joseph Wu, Taipei’de düzenlediği basın toplantısında şu ifadlri kullandı:

“Çin, Tayvan’ın işgaline hazırlanmak için tatbikatlar ve askeri planları kullandı. Çin’in asıl niyeti, Tayvan Boğazı ve tüm bölgedeki statükoyu değiştirmek.”

Joseph Wu, Çin’in Tayvan’da morali düşürmek için geniş çaplı askeri tatbikatlar düzenleme ve füze kullanımının yanı sıra siber saldırılar, dezenformasyon kampanyası ve ekonomik baskı yürüttüğünü de kaydetti. Tayvan’ı sindirmeye çalışan bir rejimle başa çıkmanın en iyi yolunun ondan korkmadığını göstermek olduğunu vurguladı.

Bakan Joseph Wu, Çin’in süresini uzattığı tatbikatları bir kez daha kınayarak dünyanın en yoğun nakliye rotalarından birini engellediklerini söyledi. Ayrıca Çin’in tatbikatlarını, ‘Tayvan’ın haklarının açık bir ihlali’ olarak nitelendiren Joseph Wu, bunu daha geniş anlamda Asya-Pasifik bölgesinin kontrolünü ele geçirme girişimi olarak nitelendirdi.

Tayvan ordusu ise bugün olası Çin işgaline karşı savunma tatbikatı gerçekleştirdi.

23 milyonun üzerinde nüfusu olan Tayvan, adayı kendi toprakları olarak gören ve gerekirse güç kullanarak geri almayı planlayan Çin’in sürekli işgal tehdidi altında yaşıyor.

Washington, Pekin tarafından daha fazla gerilim yaşanma riskinin az olduğuna inanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in tatbikatları konusunda endişelenmediğini ancak kapsamından rahatsız olduğunu söyledi.

Nancy Pelosi'den Çin'e sert tepki

 

Pelosi'den Tayvan ziyaretine ilişkin açıklama

 

Pelosi'nin ziyareti öncesi Çin Denizi'nde hareketlilik

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)