E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPeker soruşturmasında yeni gelişme---

Peker soruşturmasında yeni gelişme

Peker soruşturmasında yeni gelişme
16 Ekim 2021 - 09:41 borsagundem.com

Sedat Peker'in elebaşı olduğu suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma tamamladı. Soruşturma kapsamında, Peker'in de aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 92 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu, elebaşılığını Sedat Peker'in yaptığı suç örgütüne yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 30 kişi mağdur, Çekmeköy'de 31 Ağustos 2017'de silahlı saldırı sonucu öldürülen Cahit Çetin ise maktul olarak yer aldı. İddianamede, 26'sı tutuklu 92 şüpheliden Sedat Peker'in örgüt lideri, 9 şüphelinin örgüt yöneticisi, 82 şüphelinin bir kısmının örgüt üyesi, bir kısmının ise örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiler olduğu belirtildi.

İddianamede, suç örgütü lideri Sedat Peker'in Çekmeköy'de 31 Ağustos 2017'de Cahit Çetin'in silahlı saldırı sonucu ölümüne ilişkin "tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

TALEP EDİLEN CEZA 262 YILDAN 392 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Sedat Peker'in ayrıca 19 ayrı eylemde birçok müştekiye karşı "var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yağma suçuna azmettirme" suçundan 250 yıldan 360 yıla kadar, "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar, 3 mağdura yönelik "tefecilik" suçundan 6 yıldan 18 yıla, 2 kişiye karşı silahla kasten yaralama" suçundan da 1 yıl 8 aydan 4 yıl 2 aya kadar olmak üzere toplamda 262 yıl 8 aydan, 392 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, örgüt yöneticisi olan 9 şüphelinin "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme" suçundan 5'er yıldan 10'ar yıla kadar, örgüt üyesi 46 şüphelinin "suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olma" suçundan 2 yıl 6 aydan, 6'şar yıla kadar hapsi istenen iddianamede, 22 şüphelinin de "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme" suçundan ikişer yıldan, dörder yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Diğer şüphelilerinden de çeşitli suçlardan cezalandırılması talep edildi.

Öte yandan iddianamede, örgüt yöneticisi, üyesi ve örgüt adına suç işleyen şüphelilerin, ayrıca "kasten öldürmeye azmettirme", "var olan suç örgütün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yağma suçuna azmettirme", "tefecilik" ve "silahla kasten yaralama" suçlarından da değişik oranlarda hapisle cezalandırılmaları öngörüldü.

SUÇ ÖRGÜTÜNÜN İÇERİSİNE UNVANLARLA GİRDİLER

Hazırlanan iddianamede, ülkenin siyasi ve ekonomik yapısının değişimi ile paralel bir seyir izleyerek ekonomik sıkıntıların arttığı dönemlerde taşrada "eşkıya", şehirde ise "kabadayı" olarak bilinen bir kısım şahısların devlet kontrolünün zor olduğu alanlarda kendi çıkarlarına uygun bir şekilde kimi zaman kaba kuvvet, kimi zaman da silahlı baskı ve korku yaratarak çıkar elde etmeye başladıkları anlatıldı.

Bu şekilde elde edilen maddi çıkarların bir kısmını göstermelik yardımlar yaparak halkın gözünde sempati kazanmaya çalıştıkları aktarılan iddianamede, bu kapsamda 1970 ve 1980'li yıllarda meydana gelen siyasi değişikliklerden kaynaklı eşkıya ve kabadayı olarak isim yapan şahısların etraflarındaki adamlarının artmasıyla toplum içerisinde ciddi korkuların oluşmaya başladığı bilgisi verildi.

İddianamede, bu korkuların giderek bu şahıslara toplum nezdinde saygıya dönüştüğü vurgulanarak, toplum içerisinde bu şahısların "baba, abi, reis ağa" gibi unvanlar alarak hemşehrilik ve akrabalık ilişkilerinden kaynaklı etrafına topladığı adamlar ile birlikte kamuoyunda mafya olarak bilinen çıkar amaçlı suç örgütü yapılanması içerisine girdikleri anlatıldı.

Bu şahısların suç örgütü haline gelmesinden sonra devletin ve kanun koyucunun yerine kendilerini koyarak hem ceza kesen ve hem de adalet dağıtan bir görünüme kavuşup, bu sayede maddi menfaatlerini arttırma çabası içerisinde oldukları kaydedilen iddianamede, legal veya illegal iş sahibi olan bir kısım işletme sahiplerini koruma adı altında haraca bağlayarak maddi menfaat temin ettikleri, çek-senet tahsilatı yaptıkları ve bu şekilde toplumda korkutucu güç olarak maddi çıkar elde etmeye çalıştıkları bilgisi verildi.

SEDAT PEKER BUGÜNE NASIL GELDİ?

İddianamede, Sedat Peker'in 1990'lı yıllarda mafya oluşumu içerisinde yer aldığı, bu oluşum içerisinde beraberindeki şahıslar ile birlikte işlediği bir kısım suçlardan dolayı 1997 ve 1998 yıllarında hakkında soruşturma başlatıldığı, ülke çapında aranması bulunan Sedat Peker'in Romanya'ya kaçtığı, 7 ay sonra teslim olacağını bildirerek 19 Ağustos 1998'de Romanya'dan Türkiye'ye getirildiği ve Bayrampaşa cezaevine konulduğu hatırlatıldı.

Peker'in bu dönemde hakkında çıkan haberler ile adından çok fazla söz ettirdiği kaydedilen iddianamede, cezaevindeki lüks yaşamının gazetelere manşet olduğu, hakkında açılan davanın sonuçlanması neticesinde yanındaki 12 adamı ile birlikte "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve değişik suçlardan yargılaması tamamlanarak cezaevinde geçirdiği sürelerde dikkate alınarak 24 Mayıs 1999'da tahliye edildiği aktarıldı.

İddianamede, Sedat Peker'in cezaevinden çıkınca suç örgütündeki kişi sayısını arttırmaya çalıştığı, 2002 yılında vermiş olduğu davet ve karıştığı olaylar, 2001 yılında 14 yaşındaki bir çocuğu istismar eden pilavcıya kendi usulünce ceza vermesi şeklinde yaptığı olaylar nedeniyle medyada sık sık yer almaya başladığı ve bu şekilde kendisini halk nezdinde daha fazla tanıttığı, ayrıca siyasi düşünceleri ve yaptığı konuşmaları ile bir kısım vatandaşlar üzerinde sempati oluşturduğu kaydedildi.

Peker'in, cezaevinden çıktıktan bir kaç yıl sonra "www.öztürkler.com" isimli web sitesini kurarak dünyadaki Türkleri bir araya getirme projesini hayata geçirdiği ve bu projenin açılışına değişik mesleklerden ün yapmış kişileri davet ederek kendisini ve yapılanmasının daha çok tanınmasını sağladığı aktarılan iddianamede, Peker'in ayrıca lüks yaşamı, etrafındaki koruma sayısının fazlalığı ile kendisini her zaman gündemde tutmaya ve çevresindeki insanların sempatisini kazanmaya çalıştığı ifade edildi.

Hazırlanan iddianame, değerlendirilmek üzere Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Sedat Peker’e Erkam Yıldırım davası

Baro seçiminde Sedat Peker’e 7 oy çıktı

Sedat Peker'in iddiaları sorusuna Bakan yanıt verdi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (20)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)17 Ekim 2021 22:34

    Düne kadar oy topluyor, millet ittifakına tehditler savuruyordu. Propagandalarla destek oluyor, bazı menfaat ilişkileri ile ekmekyiyordu. Birden ibre terse döndü, itirafçı oldu. Gerçi itiraf etsede, dediklerini araştıracak bir resmimercide ortaya çıkmadı. İddaların karşılığındaki izimler, sadece susuyor, görmezden geliyor. Afrika cumhuriyeti olsa, bu kadar olurdu :D ... Ama gün gelecek bülbül gibi ötecek. Öttükçede itirafları ile devlet birimleri hareket edecek, gerekli adli ve idri işlemle yapılacak. Devletimiz kayıt sistemi çok güçlüdür. Hele internet, pc, teknolojık sistemler asla silinmez.

  • Islak odun17 Ekim 2021 13:31

    Mevcut yönetim daha önce birlikte yürüyüp sonradan kötü olduğu kim varsa hain ilan edip içeride peşinen cezasını keserek ülkeye gelip aleyhlerinde tanıklıp yapmalarının önünü kesiyor,reza sedat gibi

  • Ahmet sağlam 17 Ekim 2021 13:18

    Peker’in iddaalarını araştırmaya gücü yetmeyen adalet biz Peker’in ne yaptığıyla değil iddaları ile ilgileniyoruz.bizi onun mafyacılığı değil bizi yönetenlerin ve ahbaplarının hırsızlıkları namussuzlukları ilgilendiriyor.siz bu milleti malmı bellediniz.bizi Peker mi yönetiyor.bize ne pekerden

  • Berber Bekri 16 Ekim 2021 22:33

    Bir insan suçlu olabilir itirafları ve iddiaları doğru olabilir..Yargılanır ceza alır mahkum da olabilir iddialarının araştırılmasına engel teşkil etmez.

  • AHMET ÖZBİR16 Ekim 2021 21:25

    HALK TV gece gündüz bu şahsın kasetlerini yayınlayarak Türk Devleti'ne, T.C. Hükümeti'ne, Başkomutanımıza adeta meydan okumuştur. Türk Yargısı muhakkak SUÇU ve SUÇLUYU övmekten EN AĞIR CEZADAN dava açmalı, doğduklarına PİŞMAN ETMELİDİR. Ne mutlu TÜRK DEVLETİ'Nİ SEVİYORUZ, KAOSÇUÇOCUKLARINA MEZE YAPTIRMAYIZ.

  • Saıt24 Ekim 2021 11:31

    Sedat Peker yalan mı söylüyor.. Bunu iddia eden kanıtlar sunan var mı adam iftira ediyorsa adalet nerede iftiraya ugrayanlardan feryat figan şikayet edenler nerede. Görevinizi düzgün yapın diyenlerde niye şikayetçisiniz.

  • Mucise Reis ;)17 Ekim 2021 22:35

    hahahaha. Yahu Türk yargısı nerede? buyursun yargılasında .. sonda kim suçlu ortaya çıksın. Sen mevzuyu algılayamamışsın " BİR YORUM

  • ALİ RIZA KESTANECİGİLLER16 Ekim 2021 22:34

    ABD tezgahı kurmuş ülkemizde birini bitirip birini başlatıyor.sedat peker nasıl oluyorda valiz valiz dolarları dağıtıyor imiş bunun kaynağı nedir ve bu kadar bilgi belge nereden elde edilmiş  ve nasıl oluyorda iş savaş çıkartabilecek dahi kapasiteye gelip kılıçtaroğlu na yalancıktan kafa tutup milleti galyana getirdiğine dair tv proğramların da bunun abd nin ajanı olduğuna dair açık oturlar yayınlanmaktadır.ama TÜRK MİLLETİ büyüktür böyle üç beş çapulcuya meydanı boş bırakacağını hiç tahmin etmiyorum.zamanında ülkemizde ne mafya babaları var idi devlet hepsi imha etti ise bununda üstesinden gelecektir.

  • TARKUT TARKAN16 Ekim 2021 16:47

    Hükümet karşıtları da sedat peker den medet umar duruma düştüler.

  • Aktrol17 Ekim 2021 22:37

    Bir kişi, sokakda suçludiyelim. Bir cinayetin tek görgü tanığı. Ya cinayeti bi rkişi görmüş ama suçlu diye dinlemeycek mi yargı kurumu ? Saçma sapan yazmışsın. :D kişi suçludur, suçsuzdur, yalancıdır, değildir.. Bir olayıg örmüş delilleri ilede sunuyor. gördüklerinide isbat edebiliyorsa, o kişi dinlenir. olayın çözümü kişi olabilir. saçma sapan yamzışsın :D

  • AHMET ÖZBİR17 Ekim 2021 09:03

    Sedat pekeri hapisten çıkarıp, besletip büyüten, polis koruması veren chp mi, Abd mi? Utanıyorum akpden

  • AHMET ÖZBİR16 Ekim 2021 22:41

    SN. TARKAN dostum sadece mafya babasından değil PKK/FETÖ'den medet umanlar, o katillere BİR TEK KEM söz söylemeyenler bize ne verebilirler. Ancak ECNEBİLERİ SEVİNDİRİRLER, TÜRK'ÜN ŞALTERİNİ ATTIRIRLAR.

  • ŞEMSETTİN KARLIDAĞ16 Ekim 2021 16:28

    benim anlamadığım bundan 7-8 ay önce kılıçtaroğlu na kafa tutan bu değilmi idi.ne oldu da bir den 90 derece hükümet karşısı oldu.sonra valiz valiz dolar dağıtıyor  bu paraların kaynağı nerede gelmektedir.sonra MİT bilebileceği her şeyden nasıl oluyorda haberi var demek ki bu olayların içinde kendiside varkı her taşın altını kaldırsan her şeyi bilmekte.sonra kim olduğunu ve bir mafya lideri olduğu herkes bilmekte olup, mafyadan nasıl olura güvenilir birisi olur.

  • Bay x16 Ekim 2021 16:20

    Ağır başlı biri deyil resmen palyanço

  • Vatandaş17 Ekim 2021 11:13

    Önce Türkçe.! Palya"n"ço değil...

  • Gerçek olan 16 Ekim 2021 13:48

    Bu adam yattı çıktı vs. Hükümete saldırınca yeniden yatma saati geldi anlaşılan. Zaten yurt dışından alabilmek için kurmızı bülten gerekiyordu. Galiba o yol açılmış oldu

  • BORSACI16 Ekim 2021 13:32

    herkes bu ülkede peker olmuş hayt huyt çart çurt ekenomiyi yönetenler bile ülkeyi düşünmez olmuş koltuk sevdası ülkeyi 1 sente muhtaç bırakacak kadar gözünü hırs bürümüş ekenomide yangın var TL dünyada en çok deger kaybeden para olmuş hesap soracaklarına koltuk sevdasına düşümüşler halkımız zavvalı nasıl yaşayacak bu zamlarla diyen yok abbas yolcu deyip hükümüte yakın işadamları borsada soygun yapıyor ALLAH ÜLKEMİ KORUSUN .

  • azılı solcu16 Ekim 2021 12:38

    miillet ittifakının kafasındaki  başkan adayının sayın sedat peker olduğunu tahmin ediyorum.mafya lideri sayın sedat peker militan yapısı,orta asya türkleri projesi,solculara ait tv.lerde demeçler vererk sol seçmenlerinde gönlünü kazanmış toplumu kucaklayan birleştirici söylemleriyle biçilmiş kaftandır.

  • bu dünyadan biri16 Ekim 2021 12:57

    Yolsuzlukları söyleyen herkes bu milletin dostudur. Yolsuzluk yapanlar ve gizlemeye çalışanlar ise millet düşmanıdır.