E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPaul Krugman: Resesyonun eli kulağında---

Paul Krugman: Resesyonun eli kulağında

Paul Krugman: Resesyonun eli kulağında
23 Mart 2023 - 14:18 borsagundem.com

Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, bankacılık krizinin resesyon ihtimalini alevlendirdiğini söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde bankacılık krizinin yankıları sürüyor. O kadar ki, Fed’in 25 baz puanlık faiz artırım hamlesinin dahi bankacılık kriziyle ilgisi olduğu kabul ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, bankacılık krizi kaynaklı korkular artarken resesyon alarmı veriyor. Krugman, resesyonun yaklaşmakta olduğunu söylese de ‘kıyamet senaryoları’ ya da 2008 benzeri bir finansal kriz ihtimalini ise ciddiye almadığını ifade ediyor.

Başka hangi mayınlar patlayacak?

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Paul Krugman, ABD'deki bankacılık kargaşasının durgunluk olasılığını artırdığını, bu nedenle Fed'in ekonomideki vidaları çevirmeyi şimdilik bırakması gerektiğini söylüyor. The New York Times’taki köşesinde gündemi değerlendiren Krugman, “Herkes başka hangi mayınların patlamak üzere olduğunu merak ediyor” diye yazıyor.

Yazısında Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın ani çöküşünden, Credit Suisse'in UBS tarafından hükümet destekli devralınmasından ve First Republic Bank üzerinde artan baskılardan bahseden Krugman, daha fazla kargaşa korkusunun son günlerde finansal piyasaları sarstığının altını çiziyor.

Krugman, mevduat sahiplerinin paralarını bankalardan çekmesinin genellikle fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafiflettiğine dikkat çekerek, ‘hiperenflasyon’ ve doların eli kulağındaki çöküşüyle ilgili kıyamet senaryolarını ise reddediyor.

Nakitlerini daha büyük bankalara ve para piyasası fonlarına taşıyan kişilerin ekonomik koşulları sıkılaştırması gerektiğini belirten Krugman, “Daha sıkı düzenlemeler ve daha katı sermaye ve likidite gereklilikleri, bu kurumların küçük ve orta ölçekli bankalardan daha az işletme kredisi vermesi anlamına gelir” diyor.

Resesyon riski belirgin şekilde arttı

Krugman ayrıca, daha fazla banka iflası tehdidinin borç verenleri ürkütebileceğini ve onları daha temkinli bir şekilde borç vermeye teşvik edebileceğini de belirtiyor.

"Muhtemelen kredilerde ciddi bir azalmaya gidiyoruz” diyen Krugman, kredi sıkılaşmasının ekonomik etkisini ise Fed'in faiz oranlarını yükseltmesiyle eşitliyor. Krugman, “Durgunluk riski açık şekilde arttı ve enflasyon riski azaldı” diye devam ediyor ve sonuç olarak, Fed'in bankacılık fiyaskosunun sonuçları netleşene kadar daha fazla faiz artırımından kaçınmasını öneriyor.

Tarihi seviyede yüksek seyreden enflasyona yanıt olarak, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını neredeyse sıfırdan yüzde 4,75 seviyesine yükseltti. Wall Street analistleri başta olmak üzere piyasaların beklentisine uygun olarak 25 baz puanlık bir artışı daha onaylayan Fed’in bu hemlesine piyasalar şimdilik olumsuz yanıt vermiş gözüküyor.

Panik ve belirsizlik

Elon Musk'tan farklı olarak Krugman, acil bir faiz indirimini destekleyecek kadar ileri gitmiyor. Krugman, böylesi bir hamlenin 'bir panik duygusu' uyandırabileceği noktasında uyarıda bulunuyor. Krugman, yazısında, faiz artışına devam etmenin ise piyasalarda ‘bir belirsizlik duygusu’ anlamına geleceğini ve düşüşe neden olabileceğini söylüyor. Gelişmelere bakıldığında ise pek de haksız sayılmadığı görülüyor.

Krugman, düzenleyicilerin şimdiye kadarki bankacılık karmaşasını ele alış şekillerini, özellikle de SVB ve Signature Bank'in mevduat sahiplerini korumak için hızlı müdahalelerini yazısında övüyor. Ayrıca kaosun ortaya çıkardığı sistemik risklerle ilgili endişelerin de giderildiğini belirtiyor. Krugman, “Bu tam gelişmiş bir mali kriz gibi görünmüyor. Yine de bekleyip görmek gerekiyor” şeklinde yazıyor.

Paul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok

 

O gösterge resesyon alarmı veriyor

 

Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor

 

ABD'deki bankacılık krizinin arkası resesyon mu?

 

'Sert iniş' ihtimali artıyor

 

Fed'in faiz kararına piyasalar ne tepki verdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)