E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPatriot Ruslara dalga konusu oldu---

Patriot Ruslara dalga konusu oldu

Patriot Ruslara dalga konusu oldu
19 Eylül 2019 - 16:29 borsagundem.com

Duma’nın Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Aleksandr Şerin, tütün mamulleri üzerine uyarı yazıları yazıldığı gibi, ABD’nin de Patriot füzelerinin tedarik sözleşmelerinde “Her zaman işe yaramıyor” ifadelerine yer vermesi gerektiğini söyledi.

Sputnik’e konuşan Aleksandr Şerin, Suudi Arabistan’ın ABD yapımı Patriot füze sistemlerine sahip olmasına rağmen petrol tesislerini koruyamamasıyla ilgili, “Bundan sonra ABD, Patriot sistemlerini ya da diğer silahlarını müttefik oldukları ülkelere satmaya kalktıklarında, tütün firmalarının yaptığı gibi, sözleşme metninde ya da mühimmatların üzerinde ‘Her zaman işe yaramıyor’ ifadelerine yer vermeli. (ABD Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo’nun sarf ettiği bu sözler de, Patriot tedarikine dair yapılan tüm sözleşmelerin metinlerine eklenmeli” ifadelerini kullandı. 

Ayrıca Şerin, Rusya tarafından üretilen silahların dünyanın en iyileri arasında olduğunu ancak ABD’nin yaptırımlarından çekindikleri için pek çok ülkenin söz konusu mühimmattan mahrum kaldığını söyledi.

‘NE OLMUYOR Kİ’

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da Savunma Komitesi Başkanı Vladimir Şamanov ise, duruma şaşırmadığını “Onlarda ne olmuyor ki. Suriye’yi bombaladıklarında füzeleri yere düşmedi. Her şey oluyor işte” sözleriyle ifade etti.

Suudi Arabistan, ABD’nin Patriot sistemi gibi silahlarının Ortadoğu’daki önde gelen müşterisi. Devlet yetkilileri, daha önceleri Yemen’deki Husilerin pek çok saldırısının ABD’nin savunma sistemleri aracılığıyla önlendiğini duyurmuştu. 

Dünya’nın en büyük üçüncü petrol üretici ve ihracatçılarından olan Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine 14 Eylül’de düzenlenen saldırı sonucu, ülkenin petrol üretimi yarı yarıya azaldı. Normalde günlük 9.8 milyon fıçı üretilirken, saldırı sonrası 5.7 milyona geriledi. 17 Eylül’de yaptığı açıklamada ise Suudi Arabistan Enerji Bakanı, saldırı sonucu uğradıkları kaybın yarısından fazlasını şimdiden giderdiklerini açıkladı.

Daha önceleri Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki El Maliki, Saudi Aramco şirketine ait petrol tesislerine yönelik saldırıda kullanılan füzelerin parçalarını sergileyerek saldırılardan İran’ı sorumlu tuttu. Diğer yandan Yemen’deki Husiler, Suudi Arabistan’a ait petrol tesislerine yönelik saldırıda, üç farklı noktadan fırlatılan ve dört başlık taşıyan yeni tip İHA’lar kullandıklarını duyurarak bir kez daha saldırıyı üstlendi. Pompeo ise, söz konusu saldırıyı Yemen’in gerçekleştirdiğine dair hiçbir kanıt olmadığını açıklamış ve bunun teknik olarak mümkün olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerini koruyamaması, ABD yapımı Patriot hava savunma sistemleri ve radarlarıyla ilgili soru işaretlerini arttırmıştı. Zira Suudi Arabistan savunmasında, her biri yaklaşık 1 milyar dolara mal olan ve ABD'li savunma teknolojisi firması Raytheon tarafından oluşturulan altı adet Patriot bulunuyor. 

Bunun üzerine Mike Pompeo, Amerikan mühimmatıyla donatılmış olan Suudi Arabistan güvenlik sisteminin petrol tesislerine yönelen saldırıyı püskürtememesine ilişkin, "En iyi hava savunma sistemleri bile bazen başarısız olur" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Serkan21 Eylül 2019 00:27

    Tayyip baba sen çok yasa canım fedaolsun sana

  • Uğur k.20 Eylül 2019 14:09

    Patriot vs. Sadece belli alanı korur vurma oranı yüzde 40-60 civarı ( Körfez savaşı nda idda edilen söylenti ) amaamerika vurmasini istemezse müdahale edebilir

  • : ))20 Eylül 2019 09:43

    hadi abd ye aynı saldırıyı yap..nasıl havada yok ederler.  2 teknolojide ABD dedoğdu. ilk dronlarda, ilk uzun menzil roketlerde... ABD zaten bunların rüetici ve argecisi..bizde hep tuketım.. şimai adamlar yeni drone yoke den silahları abd den almak zorunda kalacaklar...kazanan abd... : ))) bizde satın alacaz da alacaz.. hep...üretemiyoruz 

  • berkcanım21 Eylül 2019 23:02

    ABD yok iken Rusya ateş barut ile voleybol oynuyordu sayın parantez

  • fatih istanbul19 Eylül 2019 23:02

    AMERİKANIN  KARIZMASI  ÇİZİLDİ  SUDİLERE  YÜZMİLYARLARCA  SİLAH SATTILAR  SUDİLERİ  KORUYAMADILAR  BU  HUSİLER YAKINDA  SUDİ KIRALININ  SARAYINIDA  BAŞINA  YIKAR  

  • mehmet19 Eylül 2019 22:25

    drone savaşlarını kimse hesABA almamıştı.. geleceğin savaşı dronelarla olacak belli ki.. düşünün bir milyon dronun saldırdığını.. tüm ülkeyi bi anda çekirge sürüsü gibi kurutuverir...

  • Dom19 Eylül 2019 20:39

    Fıçı değil varil olacak

  • domates19 Eylül 2019 19:21

    adı üstünde füze savunma sistemi dronlar için yapılmamış belli ki. boşu boşuna b.k atmayın bence. tüm dünyada aşağı yukarı aynı teknoloji var, biri diğerinden çokca üstün değil ufak tefek farklar olabilir. abd zaten teknolojide 50 yıl ileride fakat bunları sadece kendisi için kullanıyor kimseye satmıyor. israile bile.

  • mehmet 19 Eylül 2019 22:57

    sana bide hıyar lazım..bu yorumu o paklar

  • fafa19 Eylül 2019 18:56

    Suudi Arabistan'ı zaten Amerikalılar bombaladı,tabiiki kendi mallarına patriot kördür, görmez.Husilerin yaptığına inanmak için saf olmak gerekir.Suudi Arabistan da bunu biliyor,onun için sesi az çıkıyor.

  • : )19 Eylül 2019 18:30

    üretemiyoruz..Alam satın alıyoruz diye seviniyor... Bir başka yerde üretiyz diye seviniyor... Ne edecez bu halil lebilmem : )) fazlalık suriyeliler gidersen, yanlarında götürürde 3+1 evde bahçeli güvenli bölgede yeni hayat kurar... hahaha

  • HALİL TÜRK19 Eylül 2019 17:11

    demekki almadığımız daha hayırlı olmuş.sıra da S 500 var.abd den bize fayda gelmez her zaman zarar gelir.