E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPatates fiyatına BM direktöründen yorum---

Patates fiyatına BM direktöründen yorum

Patates fiyatına BM direktöründen yorum
09 Mayıs 2015 - 03:47 borsagundem.com

BM Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Graziano, Türkiye'de başta patates olmak üzere gıda fiyatlarının yüksekliğini bölgedeki savaşlara bağladı

Türkiye'de tavan yapan patates ve domates fiyatları siyasetin ve ekonominin üst kademelerinde de tartışılmaya başlamışken, Birleşmiş Milletler’in üst düzey yetkilisinden gıda güvenliğine dair önemli bir uyarı geldi. İstanbul’da dün düzenlenen G20 Tarım Bakanları Toplantısı’na katılan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü José Graziano da Silva, Hürriyet’e verdiği röportajda, “Bölgede gıda güvenliğine yönelik temel tehdit; Suriye, Irak ve Yemen başta olmak üzere tırmanarak sürüp giden çatışmalardan ve bu çatışmaların komşu ülkelere sıçrama etkisinden kaynaklanıyor” dedi.

TÜRKİYE'NİN TARIM POLİTİKASINA ÖVGÜ

Özellikle patates ve domatesin fiyatının 5 liraya çıkması Türkiye’de son dönemde tartışma konusu olmuştu. merkez bankası enflasyonun beklenenden yüksek çıkmasını gıda fiyatlarındaki bu artışa bağlamış, hükümet ise üretimin yeterli olduğunu savunarak aracıların spekülasyon amacıyla stok yaptığını öne sürmüş, hatta İran’dan patates ithalatı sinyali vermişti. Graziano, geçen ay dünyadaki gıda fiyatlarının Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesine rağmen neden Türkiye’de yüzde 1.63 arttığına doğrudan bir açıklama getiremese de, Ankara’nın son sekiz yıldır uyguladığı tarım politikalarını övdü ve dış etkenlere vurgu yaptı. “Özellikle de toprak ve su açısından kısıtlı doğal kaynaklar ile iklim değişikliği bağlamında hızla artan nüfus, dünyada temel gıda ürünlerüne yüksek talep doğmasına neden oluyor” diyen Graziano, Türkiye’nin bu açıdan bir istisna olmadığını vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)