E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPara piyasası fonlarındaki rekor ralli işareti mi?---

Para piyasası fonlarındaki rekor ralli işareti mi?

Para piyasası fonlarındaki rekor ralli işareti mi?
19 Ocak 2023 - 16:14 borsagundem.com

Piyasalara aktarılmak üzere hazır bekleyen para piyasası fonlarındaki varlıklar 4,8 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaştı. Ancak uzmanlara göre yatırımcılar paralarını normalden uzun sürelerde bu fonlarda tutmayı tercih edebilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcıların nakit varlıkları rekor seviyelere ulaştı. Bu hisse senetleri için iyi bir haber olabilir. Zira biriken dev miktardaki paranın borsalara dönme potansiyeli var.

Ancak CNBC’nin haberinde şu soruya dikkat çekiliyor: Yatırım atmosferi hala bu kadar karamsarken ve hisse senetleri büyük bir satış dalgası riskiyle karşı karşıyayken bu yatırımcılar yakın zamanda geri dönecekler mi?

Investment Company Institute’ün raporuna göre 4 Ocak itibariyle para piyasası fonlarındaki toplam net varlıklar 4,814 trilyon dolara yükseldi. Bu rakam Kovid-19’un ilk aylarında Mayıs 2020’deki 4,79 trilyon dolarlık bir önceki zirveyi geride bırakıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu rakamlar perakende ve kurumsal yatırımcılar tarafından tutulan para piyasası fonu varlıklarını belirtiyor.

Para piyasası fonlarındaki varlıkların seviyeleri yılın başından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Ancak Wall Street çevreleri bu nakit yığınını çoktan fark etmiş gözüküyor.

Bank of America Teknik Araştırmalar Stratejisti Stephen Suttmeier konuyla ilgili açıklamasında, “Bu paradan bir dağ! Söz konusu tablo her ne kadar çelişkili gibi görünse de daha yüksek faiz oranlarıyla nakit tutmayı daha cazip hale getirir” ifadelerine yer verdi.

 

Bilançolar gelirken yatırımcılar varlıklarını koruyor

Bilançolar ve faiz artışları gibi risklerden endişelenen yatırımcılar hisse senetlerine para aktarmadan önce bir miktar beklemeye razı gibi görünüyor. Aynı zamanda, para piyasası fonları ise yıllar sonra ilk kez birkaç yüzdelik puan getiri sağlıyor.

Bu tablo yatırımcıların yatırım yapmak için doğru anı beklerken bir miktar getiri elde etmenin daha güvenli bir yolunu bulabilecekleri anlamına gelir. Yatırımcıların aracılık hesaplarında kullanılmayan nakit bakiyelerini para piyasası yatırım fonlarına veya para piyasası mevduat hesaplarına park ettikleri düşünülebilir.

Cresset Capital'dan Jack Ablin, para piyasalarına yönelik davranıştaki değişimin yatırım ortamındaki daha büyük bir değişimi yansıttığını söyledi.

Albin, “Nakit para artık çöp değil. Makul bir faiz ödüyor ve bu nedenle riskli varlıkların ek bir getiri sağlaması için atlaması gereken engeli daha da yükseltiyor” ifadelerine yer verdi.

Yatırım bankası Evercore’ın Kıdemli Genel Müdürü Julian Emanuel, para piyasalarındaki artışın yıl sonunda hisse senedi satışlarının doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.

Emanuel, “Aralık ayının ortasına ait verilere bakarsanız, tasfiyeler Mart 2020’yle aynı doğrultudaydı. Kısa vadede, bir satın alma sinyalinin tam karşıtıydı. Bana kalırsa bu tablo temel olarak yıl sonunda satış yapan insanların sadece varlıklarını para piyasası fonlarına aktarması anlamına geliyor. Eğer satışlar devam ederse daha fazla parayı buraya park edecekler” ifadelerine yer verdi.

Güvenli getiri arayışı

Emanuel, yatırımcıların fonları düşük ödeme yapan tasarruf hesaplarından, getirilerin %4'e yakın getiri verebilecek aracılık hesaplarına taşıdıklarına dair işaretler gördüğünü söyledi. Ancak bu noktada bankalar tarafından verilen para piyasası hesaplarının ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından sigortalandığını, para piyasası yatırım fonlarınınsa sigortalanmadığını hatırlamak gerekiyor.

Ablin yatırımcıların para piyasası fonları ve sabit getirilerle ilgili tutumlarındaki değişimin ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarıyla geldiğini belirtiyor. Geçtiğimiz mart ayından bu yana FED politika faiz oranlarını 0 ila %0,25 aralığından %4,25 ila %4,50 aralığına yükseltti. Para piyasası fonları faiz artışlarından önce zar zor getiri sağlayabiliyordu.

Ablin, tahvillerin de getiri arayan yatırımcılar için tekrar cazip hale geldiğini söyledi.

Borsa uzmanı, “Tahvil piyasasının yıllar sonra nihayet kendi kendine yettiği gerçeğinden hoşlanıyoruz. Bu açıdan bakıldığında, hisse senetlerinden tahvillere doğru bir yeniden dengelenme beklersiniz. Aslına bakılırsa tahvil varlıkları 10 yıl veya daha uzun bir süredir bir elleri arkalarında bağlı olarak hisse senetleriyle savaşıyorlardı” ifadelerine yer verdi.

 

Norveç Varlık Fonu’ndan uyarı: Borsaların getirisi düşecek

 

Ünlü yatırımcıdan dikkat çeken dolar yorumu!

 

FED resesyon istiyor… Yatırımcılar ne yapmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)