E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPanik satışları bugün de devam edebilir---

Panik satışları bugün de devam edebilir

Panik satışları bugün de devam edebilir
23 Mart 2021 - 09:20 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende endeksin güne banka hisseleri öncülüğünde güçlü düşüşle başlaması bekleniyor

BİST: Güne sert satışlarla başlangıç yapan BIST-100 endeksi günlük olarak tarihi düşüşlerinden birini gerçekleştirerek günü %9,79 düşüşle 1.379,25’den tamamladı. BIST’te gün içinde devre kesici sistemi nedeniyle %5 ve %7 düşüşlerde işlemlere ara verildi. TCMB başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması ve yerine Şahap Karcıoğlu’nun atanması, başta yabancı yatırımcılar olmak üzere piyasalar tarafında güvensizlik yarattı. Bu görev değişimi Kasım ayı başından beri uygulanmaya başlayan ve hem yurtiçi hem de yurtdışı yatırımcılar tarafından desteklenen Ortodoks politikalardan vazgeçilebileceği şeklinde yorumlandı. Bu değişim sonrası TL günü %10’a varan sert değer kaybı ile kapatırken, 10 yıllık tahvil faizleri yaklaşık 483 baz puanlık sert yükselişle %18,89’e yükseldi. Cuma gününü 308 seviyelerinden kapatan CDS’ler sert yükselişle günü 439 seviyesinden kapatırken, bu yükseliş TL varlıklardan güçlü bir kaçışa işaret ediyor. BIST’te ekonomi politikalarına olan güvenin sarsılması nedeniyle özellikle yabancı ve yerli panik satışlarının bugün de devam edeceğini düşünüyoruz. Endeks’te ağırlığı olan ve yabancı payı yüksek hisselerde yabancı satışlarının devam etmesi beklenirken, yerli yatırımcı tarafında ise kredili işlemlerin kapatılmasına yönelik işlemlerin düşüşün devam etmesine neden olabileceğini düşünüyoruz.

Ancak, TL’deki değer kayıplarının ve tahvil faizlerindeki yükselişin terse dönemsi durumunda sert düşüş sonrası gün içinde Sınai Endeks hisselerinde tepki alımları gelmesi beklenir. Bununla beraber, kısa vadede BIST ve TL varlıklarda panik havasının ve dalgalı seyrin bir süre devam etmesi beklenmektedir. TL varlıklarda oluşan güçlü negatif fiyatlama sonrası ekonomi yönetiminin alacağı olası tedbirler ve siyasi taraftan gelecek mesajlar takip edilecek. Siyasi taraftan fiyat istikrarının korunması yönünde mevcut ekonomi politikaların devam ettirileceğine yönelik olası mesajlar gelmesi, oluşan paniğin azalmasına ve TL varlıklarda tepki alımlarının oluşmasına neden olabilir. Yurtdışı piyasalarda karışık bir görünüm sergilerken, bugün Asya borsalarında genelde negatif eğilim var. Endeksin güne banka hisseleri öncülüğünde güçlü düşüşle başlaması ve tepki alımı denemeleri oluşsa kısa vadeli dip arayışının devam etmesi beklenmektedir.

Para ve Döviz Piyasaları:

Dün 7,8257-7,9648 bandında işlem gören USD/TRY paritesi gün sonunu, önceki gün sonuna göre %9,08 oranında değer kazancıyla 7,8673 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %9,18 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında %16,67-%19,33 seviyeleri arasında hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi, önceki kapanışa göre 4,83 puan artışla günü, %18,89 seviyesinden tamamladı.

Borsa ve dövizde nasıl bir seyir bekleniyor?

Günün önemli şirket haberleri 23/03/2021

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Borsada açığa satışla ilgili yeni tedbir

Küresel piyasalarda negatif seyir izleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)