E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandeminin yükselmeyen hisselerinin rallisi başladı---

Pandeminin yükselmeyen hisselerinin rallisi başladı

Pandeminin yükselmeyen hisselerinin rallisi başladı
30 Kasım 2020 - 10:33 borsagundem.com

Pandemi sürecinde en ağır darbeyi alan değer hisseleri, hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda tatil nedeniyle kısa bir hafta yaşandı ve bir önceki haftanın satış dalgası telafi edildi. Bir kez daha, aşı cephesinden gelen haberler hisselerde artışa neden oldu. AstraZeneca Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni korona virüs aşısının testlerde %70 etkinlik gösterdiğini söyledi.

Ard arda gelen üç haftada, Pazartesi gününün borsa açılışları aşı haberleriyle yükseldi. Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü S&P 500 %0,25 yükseliş gösterirken, bir önceki Pazartesi günü %0,42 arttı. Elbette 9 Kasım tarihinde Pfizer’dan gelen aşı haberi, S&P 500’de %2,1’lik bir artışa neden oldu.

Hafta boyunca S&P 500 %2,3’lük bir yükseliş gösterdikten. iShares Russell 2000 %3,9’luk ve Nasdaq %3’lük yükselişle S&P 500’ü geride bıraktı. 

Nasdaq yıl başından bu yana %40.4 yükseliş gösterdi. Eğer Aralık ayında bu durum değişmezse, endeks 2020’de son on yılın en iyi yıllık performansını göstermiş olacak.

Dow Jones geçtiğimiz hafta %2,7’lik bir yükselişe daha imza atarak, yıl başından bu yana %15,2’lik artış gösterdi ve yılbaşından bu yana S&P 500’de görülen %12,6’lık yükselişin önüne geçti. Ancak geçtiğimiz hafta S&P altın hisseleri için oldukça zorlu bir hafta oldu. Sert düşüş, önümüzdeki aylarda düşüşün devam edebileceği anlamına geliyor.

Geçtiğimiz hafta sonu borsalardaki teknik aksiyon, yüksek boğa piyasası taraftarlığı ve ay sonunda portföylerin yeniden düzenlenme ihtimali, bir düzeltme beklentisi yarattı. 20 Kasım Cuma günü bir düzeltmeye yönelik işaretler vardı. Forbes’un haberine göre, bu hafta boyunca, 

2014 yılından bu yana en yüksek rakam olan 2,2 milyar dolar borsa yatırım fonlarından çekildi. Bu değer hisselerinin yüksek performans gösterdiği bir başka hafta oldu.
S&P Growth Index (büyüme endeksi) %1,94 yükselirken, S&P Value Index (değer endeksi) %2,78’lik yükseliş gösterdi. 2000 yılının sonundan, 2007 yılının sonuna kadar değer hisseleri, büyüme hisselerinden yüksek performans gösterdi. O zamandan bu yana büyüme açık ara lider oldu. Özellikle 2020’de pandeminin etkisiyle birlikte değer hisseleri oldukça geride kaldı.

Ancak 2000 yılındaki zirvenin oluşması zaman aldı. Değer hisseleri 2000 yılının Mart ayında 1,560 puana yükseldi ve Mayıs 2000’de dip noktaya ulaşmasından önce on hafta boyunca düşüş yaşadı. Bu düşüşün ardından altı hafta boyunca yükseliş gerçekleşti ve bir önceki zirve küçük bir farkla aşıldı.

2002-2003 yıllarında tüm borsalar kötü durumdayken, değer hisseleri stabil kaldı. 2003’te yeni bir boğa piyasası başlarken, değer hisseleri, büyüme hisselerini geride bırakmaya devam etti. Bu yıl Kasım ayında ise değer hisselerinde, giderek artan bir hareketlilik gözleniyor.

Toplamda 526 milyar dolarlık bir meblağ yöneten Bank of America yöneticiler anketinin sonuçlarına göre, “ankete katılan yatırımcıların %24’ü değer hisselerinin, büyüme hisselerinden yüksek performans göstereceğini bekliyor. Bu da Şubat 2019’dan bu yana en yüksek rakam”.

Geçtiğimiz hafta değer hisselerinde görülen kazançlar oldukça etkileyiciydi. Ancak halen risk alanında olan bazı borsa yatırım fonları ve ortalamalar var. Yatırımcıların beklediği sert ancak kısa düzeltme gerçekleşmezse, önümüzdeki yıla girerken daha fazla sektör rotasyonu göreceğiz. Ekim ayındaki yükselişin ardından, düzeltmelerini tamamlayan bazı hisseler var.

Borsa yeni haftaya büyüme ile başlıyor

 

Bu hafta piyasalar bu verileri izleyecek

 

ABD vadeli endeksleri negatif seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şok marketler30 Kasım 2020 22:23

    Bu zaman gidecek

  • Rygyo mağduru 30 Kasım 2020 12:11

    Pandeminin başlangıcından beri şubatta 12,15 olan Rygyo, hala 10 aydır yukseltmiyorlar. 4 lü rakamlara hapsettiler. Patron cebini doldururken az cezayla kurulurken küçük yatırımcı inim inim inliyor. Nasıl inanalım bu habere hala aynı tas aynı hamam.

  • RAMO CANCAN30 Kasım 2020 10:53

    bunlar hep kandırmaca ve atdatmaca.kuşa bak kuşa deyip cebimizi boşaltıyorlar.önce virüsü çıkartıp binlerce insanı öldürüyorlar sonra ise bak aşı bulduk diyorler.hem sağlam insnları hastalandırıyorlar öldürüyorlar, sonra bak sizleri dirilteceğiz diye bir de ordan voleyi vuruyorlar.

  • doğru01 Aralık 2020 16:28

    senin birtarafın uyurken açıkta kalmış iyi senaryo yazıyorsun...