E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandeminin seyri aşı rallisini durduracak mı?---

Pandeminin seyri aşı rallisini durduracak mı?

Pandeminin seyri aşı rallisini durduracak mı?
23 Kasım 2020 - 16:55 borsagundem.com

Korona virüs pandemisi tüm dünyada ilerleyişine devam ediyor ve günlük vaka sayılarında artış görülüyor. Olumlu aşı haberleriyle borsalarda başlayan ralli, pandemideki kötüye gidişle birlikte son bulacak mı?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Şükran Günü tatilinden yalnızca günler öncesinde, günlük korona virüs vakaları rekor seviyelere yükseldi ve ortalama vefat sayısı Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyede. Yılın, ailelerin bir araya geldiği bu zamanında, sağlık uzmanları ve kamu yetkilileri ABD’lilere korona virüsün daha da fazla yayılmasına engel olmak için, seyahat etmeme çağrısında bulundu.

New York Valisi Andrew Cuomo, Şükran Günü sonrasında, vaka sayılarında, “byük bir artış” görülebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ekonomistler de endişelerini dile getiriyor. JPMorgan’ın ABD Baş Ekonomisti Michael Feroli, “Şükran Günü tatili korona virüsün yayılmasını hızlandırabilir ve Aralık ve Ocak aylarında aktivite verilerini etkileyebilir” dedi.

Şimdilik, Wall Street sakin görünüyor. ABD’de borsa endeksleri rekor seviyelerin eşiğinde. Bunun nedeni, bu ay aşı cephesinden gelen olumlu haberler. Ancak stratejistler, korona virüs vakalarındaki artışın neden olduğu ekonomik hasar konusunda giderek daha da endişeli bir hale geliyor. Aynı zamanda korona virüsün yayılımını durdurmak için alınan önlemler de endişe veriyor.

Geçtiğimiz hafta, yeni işsizlik başvuruları son beş haftada ilk yükselişini gösterdi. Birçok eyalette, barlar ve restoranlara yeni kısıtlamalar getirildi, okullar uzaktan eğitime geçti ve sosyal toplantılar üzerindeki kısıtlamalar katılaştı. Kaliforniya, Massachusetts ve Ohio’da geceleri sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 

Geçtiğimiz hafta yatırımcıların gerginliğini yükselten bir başka olay da, ABD Merkez Bankası (FED) ve ABD Hazine Bakanlığı arasındaki tartışma oldu.

ABD Hazine Bakanlığı korona virüs krizinin başlangıcında yürürlüğe konan piyasa desteğinin bir kısmını genişletmeyi reddetti. Financial Times’ın haberine göre, 

Oxford Economics analistleri, “korona virüs krizi kötüye giderken ve parasal yardımın yokluğunda aktivite yavaşlarken, FED’in gücünü kısıtlamak piyasaları alt üst edebilir ve ekonomik stresi yükseltebilir” dedi.

FED’in para politikaları toplantısının notları Çarşamba günü açıklanacak ve yatırımcılara, ABD Merkez Bankası’nın korona virüs vakalarındaki artış ışığında, ne derece bir ciddiyetle daha fazla ekonomik teşvik sağlamayı düşündüğüne dair fikir verecek. Kasım’ın ilk günlerinde yapılan toplantıda FED politika konusunda duruşunu değiştirmemiş olsa da, FED Başkanı Jerome Powell, FED’in varlık alım programının “parametrelerinin ayarlanması” ile ilgili “kapsamlı tartışmalar” olduğunu söyledi.

FED, Hazine tahvillerine yönelik, aylık 80 milyar dolarlık alım yapıyor. Bunun nedeni, finansal piyasaların düzgün bir şekilde işlemesini sağlamak ve ekonomistlerin hız kaybettiğinden endişe duyduğu ekonomik iyileşmeyi sürdürmek.

 Yatırımcılar arasında popülerlik kazanan önerilerden biri, FED’in alımlarının büyük bir bölümünün odak noktasını, uzun vadeli borçlara yönlendirmesi gerektiği yönünde. Böyle bir hamle, ABD Hazine Bakanlığı yeni ekonomik teşvik paketlerine fon oluşturmaya çalışırken, piyasaları vuracak dev bir arzı kısmen dengeleyebilir.

Yatırımcılara göre bu kredi maliyetlerinin kontrol altında kalmasını sağlayabilir. Standart Chartered’ın Kuzey Amerika Makro Strateji Başkanı Steven Englander, FED’in tüm hazine tahvili alımlarının boyutunu %50 yükselterek, aylık 120 milyar dolara çıkarabileceğini söyledi.

Englander, “görüşümüze göre, gelecek haftalarda böyle bir gelişme olabilir. Korona virüs yoğunlaşıyor ve parasal yardım, partizan ve aksak bir kongrede Bermuda üçgenine kısıldı” dedi.

Enerji sektörünün yıldızını parlatacak 7 neden

 

Goldman 2021’de gelişen ülke piyasalarında boğa taraftarı

 

Küresel borsalarda rotasyon heyecanı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)