E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaHisse Öneri ListesiPandeminin en düşük zararı hisseye etki eder mi?---

Pandeminin en düşük zararı hisseye etki eder mi?

Pandeminin en düşük zararı hisseye etki eder mi?
17 Ağustos 2021 - 12:11 borsagundem.com

Tav için, Marbaş Menkul Değerler pandemi öncesi rakamlara ulaşma sürecine dikkat çekerken, Deniz Yatırım, Tav ve Pegasus için tavsiyesini "al" olarak korudu

BORSAGUNDEM.COM

Tav Havalimanları Holding (#TAVHL) 2021 yılının 2. çeyrekte finansal sonuçlarını açıkladı. Borsagundem.com tarafından derlenen kurum analizlerinde bilançoda delta varyant etkisinin sürmesi beklenirken, hisseye etkisi inceleniyor.

Marbaş Menkul Değerler, Tav 2.çeyrek finansal sonuç değerlendirmesinde, “kısmi toparlanmaya işaret ederken, yılın ikinci yarısı için daha olumlu geçeceği yönündeki beklentiler bulunmaktadır” denildi.

Marbaş Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz şu şekilde:

"Son altı çeyreğin beşindeki zararın en düşüğü 2021 2. Çeyrekte gerçekleşti.

Tav Havalimanları Holding, 2021 yılı 2. Çeyrekte piyasa beklentisi 306 mn TL zararın biraz üzerinde 332 mn TL ana ortaklık zararı açıkladı. Zarar geçen yılın aynı çeyreğindeki 694 mn TL’ye göre %52 azalmış oldu. Pandeminin etkisiyle oldukça düşük seviyelerde kalan 2020 eş dönem verileri bu yılki toparlanmada önemli baz etkisi yaratırken, 2021’de konsolidasyona dahil edilen Kazakistan (Almatı) sonuçlardaki toparlanma toplam sonuçlarda olumlu katkı sağladı. Baz etkisini daha belirgin şekilde açıklamak için, 2020 yılı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) verilerindeki Türkiye’deki havalimanlarını kullanan toplam yolcu sayısının 2019’a oranla %61 azalış göstererek 81,6 milyon kişiye gerilediğini belirtmek yeterli olacaktır kanısındayız.

Gelirlerde güçlü artış.

Tav Havalimanları Holding’in, satış gelirleri 2021 2. Çeyreğinde yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle %336 gibi güçlü bir atışa işaret ederken, Holding’in FAVÖK’ü de 2020 ikinci çeyreğindeki eksi(-)179 mn TL seviyesinden pozitif 262 mn TL’ye geldi. Holding’in satış gelirleri 2021 ikinci çeyreğinde pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek ciro rakamı olarak 940,6 mn TL (2020 2.Ç.: 215,8 mn TL) olarak gerçekleşmiştir. İlk çeyrekteki bir seferlik gelir olmayınca net zarar açıkladı. Tav Havalimanları Holding, 2021 1. Çeyreğinde TAV Tunus’un kredi yeniden yapılandırma süreci sonucunda kredi yükümlülüklerinin iskonto edilmesi ve katılım hakkı payının gerçeğe uygun değer düzeltmesi ile 1.374 mn TL tutarında reeskont faiz geliri bir defaya mahsus gelir kaydetmişti ve 2021 birinci çeyreğini 553 mn TL net kar ile kapatmıştı. Buna karşın 2021 ikinci çeyreğinde bu şekilde bir gelir söz konusu olmaması nedeniyle ve pandeminin etkisinin kısmen de olsa sürüyor olmasının marjlar üzerindeki baskısı sonucu net zarar açıklamasına neden olmuştur. Mamafih, son 6 çeyreğin beşinde yazılan zarar rakamlarının en düşüğü bu son çeyrekte gerçekleşmiş olmasını olumlu değerlendiriyoruz.

DHMİ TAVHL’nin işletme sürelerini uzattı ve 2022 kiralarını 2 yıl erteledi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), pandemi kaynaklı seyahat kısıtlamalarının yarattığı Mücbir Sebep koşulları nedeni ile, TAV Havalimanları Holding’in Türkiye'de işlettiğimiz Antalya, Ankara, Gazipaşa-Alanya, İzmir ve MilasBodrum havalimanlarının her birinin mevcut işletme hakkı sürelerinin ikişer yıl uzatmış ve ayrıca, söz konusu havalimanlarının 2022 yılında yapılması gereken kira ödemelerini 2024’e ertelemiştir.

Yatırımlar net borcu artırdı.

Tav Havalimanları Holding’ın net borcunda 2021 ilk çeyrek sonuna göre Euro bazında %38,5 artış olmuş ve net borç 1,123 mn Euro’ya (10.104 mn TL) yükelmiştir. Bu yükselişin nedeni Almatı havalimanı için ödenen 365 mn ABD doları tutarındaki pay bedelidir.

En kötü geride kaldı, ancak pandemi öncesi karlılığa ulaşma süresi hissede belirleyici olacak.

Türkiye, Eurocontrol Temmuz rakamlarına göre 2019’a kıyasla günlük uçuş sayısında en hızlı toparlanmayı yaşayan ülke konumunda bulunuyor. Tav Havalimanları Holding’in 2. çeyrek sonuçları kısmi toparlanmaya işaret ederken, Holding’in yılın ikinci yarısı için daha olumlu geçeceği yönündeki beklentileri bulunmaktadır. Tav Havalimanları Holding hisseleri için cari verilerle F/K oranı hesaplanamamakta ve FD/FAVÖK’de 44,4x gibi tarihsel ortalamalarına göre yüksek seviyededir. Piyasa ortalama hedef fiyatı ise 33,64 TL ile mevcut 23,74 TL fiyatının %42 potansiyel taşıdığına işaret etmektedir."

Deniz Yatırım, Tav ve Pegasus tavsiyesini "al" olarak korudu.

Detaylar şu şekilde:

"Sektörle ilgili önceki notlarımızda, Delta varyantının sektör hisseleri üzerindeki olumsuz etkisine karşın, yolcu talebinin etkilenmediğini ve ülkeler arası yeni kısıtlar gelmediğini belirtmiştik. ABD ve Almanya’nın kararları sonrasında havacılık sektörü hisseleri üzerindeki baskının kısa vadede devam edebileceğini tahmin ediyoruz. Özellikle yurtdışı segmentin payının yüksek olması nedeniyle THY ve TAVHL’nin PGSUS’a kıyasla daha fazla etkilenebileceğini belirtelim. Halihazırda Delta varyantının global makro ekonomi üzerinde kalıcı bir hasara neden olmasını beklemediğimizi, haber akışının kısa vadeli negatif oynaklıklara neden olabileceğini değerlendirdiğimizi belirtmek isteriz. TAVHL ve PGSUS için 12 aylık hedef fiyatımız sırasıyla 33,60 TL ve 96,70 TL düzeyinde olup Şirket değerlendirmemizi AL şeklinde koruyoruz. PGSUS’un 2Ç21 sonuçlarını bugün piyasa kapanışı sonrasında açıklaması beklenmektedir."

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 2. çeyrek bilançoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 176,90
En Yüksek: 180,70
En Düşük: 176,60
Değişim -0,62 %
FK: 8,53
PD / DD: 1,40
İşlem Hacmi 303.799.092
Toplam Adet: 1.700.469
Ağırlıklı Ort.: 178,53
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)