E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi borsa endekslerini ikiye katlayacak---

Pandemi borsa endekslerini ikiye katlayacak

Pandemi borsa endekslerini ikiye katlayacak
31 Mart 2021 - 11:13 borsagundem.com

Pandemi sürecinde büyük ekonomilerin sürdürülebilir yatırımlara olan devlet destekleri ve hisse senetlerinin reel getirilerde alternatifsiz kalması on yılın sonunda S&P 500 Endeksi’ni 8.000 puan seviyesine çıkarabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bernstein Research Portföy Stratejileri Ekibi’nin Eş Başkanı Inigo Fraser-Jenkins’in 2019 yılında koyduğu on yıllık hedef 4.000 puandı. S&P 500 Endeksi’nin halihazırda 3.958 puanda olduğu göz önüne alındığında bu hedef başarısız olmuş gibi görünüyor. Ancak strateji ekibinin aynı yıl koyduğu bir hedef daha var ve bu hedef ABD borsaları için oldukça dikkat çekici bir rakamı gösteriyor.

Marketwatch’un haberine göre Fraser-Jenkins’le birlikte Bernstein Research Portföy Stratejileri Ekibi’nin Eş Başkanı olan Alla Harmsworth 2019 yılında S&P 500’ün 2020’li yılların sonunda 8.000 puana ulaşacağını öngörüyordu. Söz konusu hedef endeksin şu anki seviyesinden iki kat yükselmesi anlamına geliyor.

Fraser-Jenkins söz konusu öngörülerle ilgili yorumlarında, “Elbette ki, 4.000 puana henüz ulaşmamış olmak tartışmayı kaybettiğim anlamına gelmez. Ancak her ne kadar bu fikir desteklemek için çok korkunç gibi görünüyor olsa da S&P'nin nominal seviyesinin sekiz buçuk yıl sonra da aynı olacak. Bu nedenle, alternatifler göz önüne alındığında, yanıldığımı kabul etmeyi daha kolay buluyorum, bu yüzden meslektaşımınkine katılmak için görüşümü gecikmeli olarak değiştiriyorum ve 2020'lerin sonu için S&P hedefimiz olarak 8.000 alıyorum dedi.

Borsa uzmanı açıklamasında kendi tahminlerinin politikacılar ve diğer siyasi makamlar açısından özellikle de emeklilik tasarrufları göz önüne alındığında korkunç bir tablo ortaya çıkardığını belirtiyor. Fraser-Jenkins, “Bu alternatifler göz önüne alındığında yanıldığımı kabul etmeyi daha kolay görüyorum” ifadelerine yer verdi.

Fraser-Jenkins, Kovid-19 pandemisinin bir sonucu olarak politika ortamının "tamamen değiştiğini" savunuyor. Borsa uzmanı, bu değişikliklerin hepsinin hisse senetleri için olumlu olmayacağını, "ancak en önemli noktanın en az on yıldır ilk defa enflasyon için makul bir seviyeye çıkması olduğunu" yazdı.

Borsa uzmanı, "düzensiz" enflasyonun ekonomik görünüm için bir tehdit oluşturmakla birlikte, ılımlı bir enflasyon seviyesinin olumlu olacağını söyledi. Dahası, Fraser-Jenkins enflasyona yanıt olarak faiz oranlarının daha yavaş yükselmesini de olumlu değişiklik olarak belirtiyor. Borsa uzmanı mali teşvik çekleri, çalışma izni programları veya sürdürülebilir altyapı yatırımı gibi borç oranlarını arttıracak büyük miktardaki doğrudan devlet yardımlarının kabulünün, pandemisiz bir ekonomik ortamda çok daha düşük bir ihtimalle kabul edilecek programlar olacağını söyledi.

Aynı notta analistler, hisse senedi değerlemeleri getirilere engel gibi görünse de değerlemenin on yıldan uzun bir sürecek özkaynak getirileri için bir rehber olamadığını da gözlemlediler. Söz konusu düşünce Harmsworth'un 2019'da savunduğu argümanı da destekliyor.

Araştırma notunda, “Siyaset değerlemelerin önüne geçti. Bunun da ötesinde pozitif reel getiri sunan diğer cazip varlıkların olmaması, hisse senetlerine olan akışın devam etmesi anlamına gelir” ifadelerine yer verildi.

Borsagundem.com’un derlediği verilere göre yatırımcılar düşük reel getiri oranlarından dolayı hisse senetleri dışı varlıklara yatırım yapmak konusunda çekingen davranıyor. Korona virüs pandemisi sırasında Wall Street endeksleri tahvil getirilerine oranla sağladığı yüksek reel getiriler nedeniyle tercih edilmiş ve küresel ekonomide pandeminin etkileri keskin bir şekilde hissedilirken endeksler rekor kırmıştı.

Yatırım alanının canavarları

 

Borsalar paket ve Yellen'i takip edecek

 

ABD borsaları tahvil faizlerindeki yükseliş sonrası ekside kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)