E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPamuk fiyatları 10 yılın zirvesinde---

Pamuk fiyatları 10 yılın zirvesinde

Pamuk fiyatları 10 yılın zirvesinde
11 Ekim 2021 - 11:11 borsagundem.com

Küresel piyasalarda pamuk fiyatları 2011 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Özellikle kot üreticisi şirketlerin maliyet artışlarından etkilenmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda pamuk fiyatları 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Levi Strauss (Levi’s) CEO’su Chip Bergh Çarşamba günkü bilanço açıklamasında fiyatların en son Temmuz 2011’de bu denli yükseldiğine dikkat çekerek, “2011 yılında dua etmek için toplanmaya ihtiyaç duymuştuk” ifadelerine yer veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2011 yılında Küresel Finans Krizi’nin ardından tekstile olan talebin yeniden artmasıyla pamuk fiyatları küresel piyasalarda 2 doların üzerine tırmanmıştı. Dünyanın en büyük pamuk üreticisi Hindistan yerli ortaklarına yardım edebilmek için küresel sevkiyatları kısıtlamıştı.

ABD merkezli Ulusal Perakende Federasyonu Baş Ekonomisti Jack Kleinhenz, en son bu denli bir fiyat artışı gerçekleştiğinde pamuklu bir tişörtün fiyatının ortalama 1,50 dolardan 2 dolara yükseldiğini hatırlatıyor. Diğer bir deyişle pamuktaki fiyat artışı şirketlerin kârını eritirken tüketiciler de ürün fiyatlarındaki yükselişten etkilendi.

Bergh pamuktaki son dönemde görülen fiyat artışının sektörde 2011 yılına göre daha az zarar vereceğini düşünüyor. Üreticilerin ve tedarikçilerin fiyatlandırma gücünü elinde tutuyor. Levi’s CEO’suna göre şirketler tüketici taleplerini yok etmeden yüksek maliyetleri karşılayabilecek.

CNBC’nin haberine göre Bergh açıklamasında, “Bugün çok farklı bir durum söz konusu. Son 12 aydır fiyatlandırmayı sağlayabildik ve bu devam ediyor. Bizi etkileyen enflasyonist baskıların bir kısmını daha önceden fiyatlandırdık” ifadelerine yer verdi.

Pamuk fiyatları Cuma günü 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 1,16 dolara kadar ulaştı. Fiyatlar en son bu noktaya 7 Temmuz 2011’de ulaşmıştı. Emtia fiyatı geçtiğimiz hafta yaklaşık % 6 oranında yükseldi ve yıl başından bu yana % 47 arttı. Analistler artışların yatırımcıların açık pozisyonlarını kapatmak için aceleci davranmalarıyla birlikte daha da yoğunlaştığına dikkat çekiyor.

Fiyatlardaki bir dizi farklı sebepten kaynaklanıyor. Geçtiğimiz Aralık ayında ABD’deki Trump yönetimi Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı endişesiyle Çin’in Batı Sincan Bölgesi’nden gelen pamuk ve diğer pamuk ürünlerini ithalini engellemişti. Biden yönetimi sırasında da yürürlükte kalan kısıtlamalar Çinli şirketleri ABD’den pamuk almaya ve üretilen ürünleri tekrar ABD’ye satmaya zorladı.

Kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları da dahil olmak üzere aşırı hava koşulları, dünyanın en büyük emtia ihracatçısı olan ABD genelindeki pamuk mahsullerini de yok etti. Hindistan'da, muson yağmurlarının azalması ülkenin pamuk üretimine zarar vermekle tehdit ediyor.

Söz konusu dinamikler hazır giyim üreticisi firmaların hisselerine de zarar vermeye başladı. İç çamaşırları ve pamuklu tişörtleriyle tanınan hazır giyim üreticisi Hanes Brands’in hisseleri sadece Cuma günü %5 oranında düştü.

Credit Suisse Analisti Michael Binetti ise artan pamuk fiyatları nedeniyle perakende hisse senetlerindeki herhangi bir endişenin veya geri çekilmenin abartılı olacağını belirtiyor. Binetti Hanes Brands şirketinin maliyetlerinin sadece %2’lik kısmının doğrudan pamuk alımlarından geldiğine dikkat çekti. Bu oran 2012 yılında ise %6 seviyesindeydi. Binetti hazır giyim sektörünün son on yıl içerisinde “gerçek fiyatlandırma gücüne” ulaştığını belirtiyor.

UBS Analisti Robert Samuels, yükselen emtia fiyatlarından en çok etkilenmesini beklediği perakende şirketlerinin kot üretimi konusunda uzmanlaşmış perakendeciler olduğunu söyledi. Zira pamuk, kot pantolon ve diğer kot ürünlerin üretilmesi için kullanılan hammaddelerin %90'ından fazlasını oluşturuyor.

Samusels müşterileriyle paylaştığı bir notta, “Perakendeciler tedarik zinciri kısıtlaması ve işgücü kıtlığı konusunda endişe edecekleri yeterince sorun yokmuş gibi davranıyor” ifadelerine yer verdi.

Kot ürünleriyle tanınan Levi’s ise bilanço açıklamasında ürün maliyetlerinin çoğunu gelecek yılın ilk yarısı boyunca bekledikleri çok düşük tek haneli enflasyonla hesaplandığını belirtiyor. Şirket yılın ikinci yarısında ise orta seviyede tek haneli enflasyon artışı bekliyor. Levi’s bu artışı fiyatlandırma eylemleriyle dengelemeyi planladıklarını açıkladı.

Levi’s Baş Finans Sorumlusu Harmit Singh pamuğun kot üretiminin yaklaşık %20’sini oluşturduğunu ve her bir kotun yaklaşık iki kilo pamuk içerdiğini söyledi. Bilanço açıklamasının zamanlaması nedeniyle Levi’s artan pamuk fiyatları konusunda halka açık yorum yapan ilk hazır giyim perakende firmalarından oldu. Önümüzdeki haftalarda diğer şirketler de üçüncü çeyrek bilançolarını açıklayacaklar.

Goldman Sachs analistlerine göre, sözleşmeli pamuk alımlarının zamanlaması göz önüne alındığında, artan pamuk maliyetlerinin perakendecilerin gelir tablolarında görünmeye başlaması biraz zaman alacak. Goldman analistleri 2011'de pamuk fiyatlarının 2 doların üzerine yükseldiğine ve bunun bugün emtianın işlem gördüğü yerin çok üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

Yine de yüksek fiyatların devamlılık göstermesi hazır giyim sektörü hisselerinin bir miktar baskıyla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Analistler Calvin Klein’in sahibi olan PVH ve Gap gibi şirketlere karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. İki hisse geçtiğimiz haftayı %2’lik düşüşle kapattı. Wrangler ve Lee gibi kot markalarının sahibi olan Kontoor Brands hisseleri ise geçen hafta %6 oranında düştü.

 

Altında zayıf seyrin sürmesi bekleniyor

 

Nikelde 2 haftanın rekoru kırıldı

 

Japonlar tayfundan elektrik üretecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)