E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel sermayenin yükselişi yatırımları dönüştürüyor---

Özel sermayenin yükselişi yatırımları dönüştürüyor

Özel sermayenin yükselişi yatırımları dönüştürüyor
14 Aralık 2021 - 12:41 borsagundem.com

Özel sermaye şirketlerinin sahip olduğu nakit ve bunun dönüştürülebileceği borç ve menkul kıymetlerin fazlalığı, yeni stratejilerin gelişmesine ve şirket birleşmeleri ve satın alımları aracılığıyla yeni coğrafyalara yayılmasına neden oluyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda listelenen özel sermaye şirketleri, 2020’nin şubat ayında pandemi öncesi yükselişten bu yana önde gelen hisse endekslerindeki getirilerini iki katın üzerinde yükseltti. Borsalarda yer almayan özel sermaye şirketlerinde hisse alan şirketler, şimdi halka arza hazırlanıyor. Dünyanın en büyük özel sermayeli varlık yöneticisi Blackstone ise, dünyanın en büyük geleneksel varlık yöneticisi BlackRock’tan beşte bir oranında daha yüksek piyasa değerine sahip.

Buna rağmen BlackRock’ın yönetimi altındaki varlıklar, Blackstone’un varlıklarından 13 kat daha büyük. 

Yıllar boyunca geleneksel varlık yöneticileri karşısında daha düşük değerlemelere sahip olan özel sermaye şirketlerinin kar marjlarının yükselmesi ve varlıklarının hızla büyümesi, bu konudaki görüşlerin değişmesine neden oldu. Forbes’un haberine göre son 21 aydır pandemi sürecinde piyasalardaki zorlu koşullar boyunca bu şirketlerin gösterdiği performansın nedeni ise bu süreçte şirketlerin değerinin altında işlem gören hedefleri hızlı bir şekilde toplaması oldu. Bu yatırımlar ise borsalarda işlem gören şirketlerden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşti.

Aynı zamanda ortalama bir özel sermaye fonu 30 eylül tarihinde sona eren bir yıllık sürede %37 yükseliş gösterdi. S&P 500 endeksindeki yükseliş ise %27 seviyesinde kaldı. Özel sermaye şirketlerinin nakit miktarının artması da finansmanların eşi benzeri görülmemiş seviyelerde yükselmesine neden oldu. Dünyanın en büyük özel sermaye piyasasına ev sahipliği yapan ABD’de, özel sermaye finansmanlarına yönelik ekipleri bulunan bankaların sayısı iki yıl içinde ikiye katlandı.

Özel sermaye şirketlerinin kredi fonlarının sahip olduğu güç rekor seviyelere ulaştı. Bununla birlikte pandemi döneminde ortaya çıkabilecek muhtemel kayıplara karşı yüksek miktarlarda nakit rezervi bulunduran sigorta şirketleri ve bankalar, şimdi bu rezervleri özel sermaye şirketlerine kredi sağlamak için kullanıyor. Özel sermaye şirketlerinin sahip olduğu nakit ve bunun dönüştürülebileceği borç ve menkul kıymetlerin fazlalığı, yeni özel sermaye stratejilerinin gelişmesine ve şirket birleşmeleri ve satın alımları aracılığıyla yeni coğrafyalara yayılmasına neden oluyor.

Özel sermaye fonları giderek büyürken, elde olan yüksek nakit miktarı ve değerli kaynaklar üçüncü parti yatırımcıları çekmek için de benzersiz bir fırsat oluşturuyor. Özel sermaye tüm dünyada birçok varlık sınıfında büyüme ve çeşitlilik kazanıyordu. Ancak pandemi sürecinde, bu büyüme hızlandı. Bu durum aynı zamanda bireysel yatırımcıların da özel sermaye şirketlerine yatırım yapmaya başlaması için zemin hazırlıyor. Özel sermaye şirketleri ise bireysel varlık yönetimi devlerine satış yaparak sağladıkları rekor seviyelerdeki getiriye dikkat çekiyor.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre yakın zamanda Franklin Templeton, 1 Kasım tarihinde Lexington Partners’ı satın aldı. T. Rowe Price ise bundan üç gün önce Oak Hill Advisors’ı satın almıştı. Benzer özel sermaye anlaşmaları, önümüzdeki günlerde de görülmeye devam edecek.

5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu

 

Borsada rekorlar serisi devam ediyor

 

Sanayi sektörü payları önderliğinde endeks rekor tazeledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)