E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOynaklığın artacağı bir hafta---

Oynaklığın artacağı bir hafta

Oynaklığın artacağı bir hafta
31 Mayıs 2021 - 08:53 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende yeni haftanın kritik gündemi piyasalar açısından değerlendiriliyor

Yeni haftada oldukça kritik gelişmeler bulunuyor. Özellikle ABD ve yurtiçi kaynaklı gelişmelerin eşliğinde oynaklığın artacağı bir haftanın içinde bulunduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu doğrultuda küresel ölçekte ön plana çıkan en önemli gelişme Cuma günü ABD açıklanacak olan Mayıs ayı istihdam verileri olacak.

Hatırlanacak olursa geçtiğimiz hafta FED’in 27-28 Nisan tarihli FOMC toplantısının tutanakları yayınlanmış ve üyelerin varlık alım miktarında azaltmaya gidilmesine yönelik tartışmaların başlaması gerektiğini dile getirdiklerini görmüştük. Dolayısıyla ABD’de istihdam ve enflasyona yönelik verilerin çok daha önemli bir noktaya geldiğini söyleyebiliriz. Enflasyon dataları oldukça kuvvetli gelmesinin yanında istihdam verileri beklendiği ölçüde kuvvetle değil. Örneğin Nisan TDI verisi 1 milyon beklenirken yalnızca 266 bin olarak gerçekleşmişti.

Açıklanacak Mayıs ayı verisi bu noktada bir hayli kritik. Piyasa beklentisi 650 bin kişiye istihdam oluşturulacağı ve işsizlik oranının %5.9’a gerileyeceği yönünde. Beklenti üzeri veri, FED’in gevşek politikasının hızla sıkılaştırmaya doğru evrilmesinin önünü açacağı izlenimini kuvvetlendirecektir. Dolayısıyla TDI veri seti haftanın en önemli gündem maddesi olarak takip edilecektir.

Geçen hafta ABD’de 6 trilyon dolarlık kapsamlı bütçe teklifinde altyapı, sağlık ve eğitim gibi harcamalara yönelik finansmanın artırılmasının planlandığı belirtilmişti. İlk kapsamlı bütçe teklifi
ABD kongresine sunuldu. Bu konuda yaşanacak gelişmelerin piyasaları kesin olarak etkileme gücünü sahip olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bütçe teklifine yönelik gelişmeler yakından izlenecek.

Yurt içerisinde ise hafta genelinde kritik gelişmeler yaşanacak.

Haftanın ilk işlem günü birinci çeyrek büyüme verisi açıklanıyor. Beklenti %6.7 oranında büyüme şeklinde. Yalnız Çarşamba günü TCMB yatırımcı toplantısı ve özellikle de Perşembe açıklanacak Mayıs ayı enflasyon verileri bir hayli önemli…

Her iki gelişme de para politikasının seyrine yönelik sinyal sunabilir. Bu bakımdan piyasanın yakın ilgisi bu gelişmeler üzerinde olacak. Cuma günü Moody's'in Türkiye değerlendirmesi de takip edilecekler arasında bulunuyor. 

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler haftaya Çin'in resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi
verilerinin açıklanmasının ardından karışık bir görünüm seyretti.Çin ana karasında, Shenzen ve Şanghay Borsaları hafif geriledi, Hong Kong'da satıcılı seyretti.Japonya'da da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri hafif geriledi.Japonya'da perakende satışlar Nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 12 yükseldi.Bölgede Avustralya yatay seyretti, Güney Kore Kospi hafif azaldı.Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P), yıllık takviminde cuma günü
görülen Türkiye için bir değerlendirme raporu yayımlamadı.

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, pandemi nedeniyle Türkiye’ye dönük uçuş kısıtlamalarının kaldırılmasının düşünüldüğünü ancak iyi haberler duymak için biraz daha beklemek
gerektiğini kaydetti.-Hürriyet

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanacak. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplantısında Kovid-19 ile
mücadele başta olmak üzere yurt içi ve dışındaki gelişmelerle ilgili ülke gündeminde önemli yer tutan
konuların görüşülmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir ile İsviçre’nin Cenevre kentinde ilk kez yüz yüze yapacağı görüşmede insan hakları ihlallerini gündeme getireceğini ifade etti.

Beyaz Saray altyapı, eğitim ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik harcamaları arttıracak 6 trilyon
dolarlık bütçe teklifini açıkladı.

Çin'de imalat sektöründü büyüme Mayıs ayında, ham madde maliyetlerinin 2010'dan bu yana görülen en hızlı artışı göstermesinin etkisi ile düşüş gösterdi.

Çin Merkez Bankası yuan için ABD Doları karşısında günlük hareket bandı orta noktasını son 3 yılın en yüksek seviyesinde belirledi. Ticaret ağırlıklı kur sepeti endeksi de 2016'dan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Enerji Bilgi İdaresi (EIA) verilerine göre, İran enerji sektörüne uygulanan
yaptırımlara rağmen Mart ayında İran'dan 1 milyon 33 bin varil petrol ithalatı yapıldı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları ile Cuma günü yaptığı toplantıda, pandeminin ardından güçlü ve kalıcı bir toparlanmanın desteklenmesi için daha fazla mali destek sağlanmasının önemine işaret etti.

Intel CEO'su, global çip arzında yaşanan darboğazın çözülmesinin yıllar alabileceği uyarısında bulundu.

The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre İngiltere, büyük etkinlikler için aşı pasaportunu yasal
zorunluluk haline getirme planından vazgeçmeye hazırlanıyor.

AC Asia ex, Japan % 0,40 alıcılı
S&P 500 % 0,09 alıcılı
Euro Stoxx 50 % - 0,15 satıcılı

Günün önemli şirket haberleri 31/05/2021

 

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisse senetleri

 

THYAO ve Aydem sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)