E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro Ekonomi"Oturup ağlayacak değiliz"---

"Oturup ağlayacak değiliz"

Oturup ağlayacak değiliz
30 Ocak 2014 - 22:55 borsagundem.com

​Enerji Bakanı Yıldız: "Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Böyle bir programımız yok, böyle bir düşüncemiz yok, böyle bir hedefimiz yok"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Böyle bir programımız yok, böyle bir düşüncemiz yok, böyle bir hedefimiz yok" dedi.

Yıldız, Ankara Büyükşehir Belediyesi tesislerinde gerçekleştirilen "Türkiye’nin Enerji Politikaları" konulu toplantıda konuştu.

Büyümenin bedellerinin yurt içinde ve dışında ödenmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, büyümeye karar verenlerin, uluslararası sermayeyle oluşturulan bir yapıyla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Enerjide dışa bağımlılığın birçok ülkede Türkiye'dekinden daha fazla olduğunu, yüzde 100 enerjide dışa bağımlı olan ülkeler bulunduğunu anlatan Yıldız, enerjide bağımlılığın oturup başında ağlanacak değil, çözümler üretilmesi gereken bir sorun olduğunu söyledi.

Yıldız, AK Parti hükümetlerine yönelik olumsuz birçok eleştiride bulunulduğunu ancak iktidarın istikrarı sağladığını dile getirerek, "Bu 17 Aralık, ondan daha önce sayacağımız 27 Nisan, parti kapatmalar, bir kısım vesayetlerin her birisi eğer 3 Kasım seçimlerinden hemen sonra oluyor olsaydı, şu anda bu istikrarın sağlanmıyor olduğunu hep beraber görecektik. Yapılan işlem şudur: Hangi usul ve gerekçeye dayandırılıyor olursa olsun Türkiye önemsizleştirilmeye çalışılıyor. Ama Türkiye önemli olmaya devam edecektir" diye konuştu.

"Eğer amacımız üzüm yemekse bunu hep beraber yiyebiliriz ama maksadımız başka bir şeyse biz bunun altına girmeyiz" diyen Yıldız, enerjide özel sektörün yatırımlar yaptığını, kamu bütçesinden buraya ayrılan payın ise adalet ve eğitime ayrıldığını ifade etti. Yıldız, Türkiye'de 2002 yılında enerji sektöründe, özel sektörün payı yüzde 32'lerdeyken, bugün kamunun payının yüzde 32'lere düştüğünü bildirdi.

İsveç'te çöpten enerji üretildiğini anımsatan Yıldız, "Türkiye henüz çöplerini bitirmedi. Türkiye'nin çöplerinden arınması gerekiyor, bütün çıkıntılarından da arınması gerekiyor. Türkiye'nin temiz bir toplum olması gerekiyor" diye konuştu.

"Nükleer santraller sanayileşmeye yönelik adım"
Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Yıldız, nükleer santrallere ilişkin bir soru üzerine, bu konuya sanayileşmeye yönelik bir adım olarak baktıklarını, bu santrallerde 515 bin parça bulunduğunu ve Türkiye'nin bir süre sonra bunları üretebileceğini söyledi.

İran ile doğalgaz tahkimi konusundaki soruyu yanıtlarken de Yıldız, Tahran'da İran ile doğalgaz konusunda tahkim sürecini ele aldıklarını anlattı. Yıldız, İran'dan alınan doğalgazın fiyatının yüksek olduğunu, bunu İranlıların da bildiğini kaydetti. Fiyatın düşürülmesini istediklerini ifade ettiklerini aktaran Yıldız, fiyatın makul olması halinde tahkimi geri çekilebileceğini söylediklerini bildirdi. 

Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin özelleştirilmesi konusunda görüşmelerin devam ettiğini anlatan Yıldız, "Japonya, Katar ve Güney Kore. Çin ile görüşmelerimiz de devam ediyor. İyi bir sonuç alacağımız kanaatindeyim" diye konuştu.

Enerji verimliliğine teşvike ilişkin bir düzenlemenin Bakanlar Kurulunda imzada olduğunu bildiren Yıldız, "Hangi ilde bulunuyor olursanız olun o şehrin bölgesine bakılmaksızın beşinci bölge teşviklerinden yararlanacaklar. Hangi sektörde olursanız olun bundan yararlanacaklar" ifadesini kullandı. 

Enerji tasarrufu ve enerji verimliliğinin bir kültür olduğunu ifade eden Yıldız, "Türkiye'nin elektrik faturası yılda 60 milyar lira. Ölçülebilir rakamlarla yılda 15 milyar lira tasarruf etme imkanımız var. Bu çok ciddi bir oran, çok ciddi bir kapasite. Yüzde 20'ler civarında tasarruf etme imkanımız var" dedi. Yıldız, 151 kamu binasına yönelik yaklaşık 48 milyon liralık yatırımla 2,5 yılda kendini amorti eden izolasyon yapılabileceğini kaydeden Yıldız, bunların yerleşmesi adına tekrar tekrar söylenmesi gerektiğine işaret etti.

Nükleer enerji santrallerinin güvenliğine yönelik bir soru üzerine de Yıldız, Türkiye'nin Akkuyu'da da Sinop'ta da sağlam ve güvenilir binalar yapacağını vurguladı.

"Bor stratejik bir ürün"
Gazze açıklarında bulunan petrole ilişkin bir soruya karşılık Yıldız, "Lübnan'da önümüzdeki ay ihale yapılacak. Oraya da Malezya firması Petronas ile beraber girmiş olacak" yanıtını verdi.

Yıldız, başka bir soru üzerine kömürden sentetik gaz elde edilmesine yönelik pilot tesisin Soma'da devrede olduğunu bildirdi.

Bor konusundaki bir soru üzerine Yıldız, şunları söyledi:

"Bor stratejik bir üründür. Birçok mamulü vardır. Boru özelleştirmeyi düşünmüyoruz. Böyle bir programımız yok, böyle bir düşüncemiz yok, böyle bir hedefimiz yok. Ancak o boru elde ederken bir kısım teknolojileri buraya taşımak adına hizmet alımlarının özelleştirme kapsamında algılanmaması lazım."

Bakan Yıldız, TPAO'ya ilişkin bir soruya da "TPAO'nun halka açılması planlarımız arasında. Bunun büyüdükçe kamu iradesiyle daha fazla yönetilemeyeceğini hep beraber gördük. Bunun dünyada örnekleri var" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)