E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivOtomotiv sektörünün sessiz rallisi---

Otomotiv sektörünün sessiz rallisi

Otomotiv sektörünün sessiz rallisi
28 Ekim 2020 - 17:10 borsagundem.com

ABD’de teknoloji şirketlerinin rallisi ve perakende sektörü konuşulurken Tesla hariç üç büyük otomobil firmasının hisseleri hazirandan bu yana %30’un üzerinde getiri sağladı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel otomotiv hisseleri sessiz sedasız bir ralli yapmaya başlamış gibi gözüküyor. General Motors, Ford ve Fiat Chrysler hisseleri haziran ayından bu yana %30’u aşan yükselişler gösterdi. Buna karşın söz konusu ralliye Tesla katılamadı. Zira şirketin hisseleri bu süreçte %150’den fazla değer kaybetti. Yine de bu durum sektörün piyasa ortalamasından daha iyi performans gösterdiğini değiştirmiyor. S&P 500 endeksi aynı süreçte %12 oranında yükselmişti.

Otomotiv sektörü korona virüsten etkilendi

CNN’in haberine göre söz konusu rallinin beslendiği bir dizi faktör var. Bu yılın başarında otomobil fabrikaları ve birçok galeri Kovid-19 sebebiyle kapanmak zorunda kalmıştı. Otomobil endüstrisinde büyük bir belirsizlik oluşmuştu. Milyonlarca insanın işten çıkarılması ve milyonlarca insanın da evden çalışması nedeniyle işten eve gitmek için otomobil kullanma ihtiyacı ciddi seviyede azaldı. Geleneksel olarak en fazla araba satın alan işletmeler olan araba kiralama şirketleri işlerinin durması dolayısıyla alımlarını durdurdu. Yerel hükümetler ve devlet makamları için alınan filolarda da düşüş izlendi.

Üçüncü çeyrek kurtarıcı oldu

Otomobil satışları üçüncü çeyrekte geri döndü. Pandemi nedeniyle insanların toplu taşıma araçlarını tercih etmemesi özel araç talebi için yeni bir kaynak oluşturdu.

ABD’nin üç büyük otomotiv şirketlerinin tamamı ikinci çeyrekte para kaybederken sadece General Motors yılın ilk yarısında sınırlı bir kâr açıklayabildi. Fakat dev şirketlerin üçüncü çeyrek bilançolarında güçlü kâr beklentileri oluşuyor. Ford ve Fiat Chrysler’ın gün içerisinde bilanço paylaşması beklenirken General Motors’un bilançosu ise gelecek hafta açıklanacak.

Elektrikli araçlar yeni talep kaynağı

Kârlılığa geri dönüşün de ötesinde otomotiv sektöründe araç satışlarındaki korona virüs nedenli düşüş beklenenden çok daha az oldu. Bazı yatırımcılar otomotiv sektörünün köklü şirketlerinin elektrikli araçlara artan taleplerden faydalanmasını bekliyorlar.

Elektrikli araçların çok daha az hareketli parçası mevcut ve bu nedenle üretiminde çok daha az çalışan gerekiyor. Bu durum gelecekte şirketlerin daha yüksek kâr eşiklerine ulaşılmasını sağlayabilir.

Morgan Stanley Analisti Adam Jonas geçtiğimiz hafta General Motors’un ABD’nin Tennessee eyaletindeki elektrikli araba üretim tesisine 2 milyar dolar yatırım yapması üzerine şirketin elektrikli araçlara dönüşüm için diğer klasik otomotiv şirketlerine göre çok daha hızlı davrandığı yorumunda bulundu.

Jonas, “Tesla’yı kaçıran ve elektrikli araçlar için yeni bir yatırım adresi arayan yatırımcılara GM doğru tondan sesleniyor” ifadelerinde bulundu.

Ancak otomotiv şirketleri artan işsizlik ve evden çalışma uygulamaları nedeniyle gelecek yıllarda sorun yaşayabilir. Birçok analist ABD’deki otomobil ve kamyon satışlarının 2019 seviyelerine en erken 2022 yılında geri dönebileceğini öngörüyor.

Elektrikli ve hibrit otomobil satışlarında artış sürüyor

 

Araç muayene çetesi çökertildi

 

Ford Otomotiv'in 9 aylık net karı 2 milyar lirayı aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)