E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOtocenter taksilerden yana zor durumda---

Otocenter taksilerden yana zor durumda

Otocenter taksilerden yana zor durumda
24 Mart 2016 - 11:39 borsagundem.com

Otocenter'da yıllardır taksici esnafına fahiş fiyattan araba ve taksi plakası kiralayan galericiler isyan etmeye başladı

Otocenter'da taksi plakası satımı ve yasal olmayan kiralama işlemini yapan galericiler son günlerde ikiz plaka ve korsan taksilerle mücadele edemez hale geldi.

İstanbul'da ikiz plaka basarak taksicilik yapan kötü niyetli kişiler haksız kazanç elde ediyor.

Otocenter esnafı ise UKOME'nin doğru verdiği kararla zor günler geçiriyor ve eskisi gibi fahiş fiyattan plaka satışı ve yasal olmayan kiralama yapamıyor. Hatta taksici esnafına SMS ile plaka kiralamaları konusunda tekliflerde bulunuyorlar.

UKOME'nin verdiği karara göre taksi plakalarını artık sadece taksicilik yapacak olan kişiler alabiliyor. 

İstanbul'da çeşitli yöntemlerle korsan taksicilik yapan bazı kişiler, milyonlarca lira haksız kazanç elde ederken, kazancı düşen taksi plakası sahipleri araçlarına şoför bulamıyor.

Şehirde genellikle, internet üzerinden müşteri bulma, ikiz plaka  kullanma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma gibi yeni yöntemlerle korsan  taksicilik yapılıyor.
 
Son zamanlarda özellikle ikiz plaka yöntemiyle artış gösteren korsan  taksicilik,İstanbul'daki taksici esnafını zor durumda bıraktı. Kent genelinde  sayıları artın ikiz plakalı taksiler nedeniyle, esnafın kazancı yüzde 25 azaldı.
 
Öyle ki geçen yıl aylık kira geliri 7,5-8 bin lira olan taksi  plakaları, 5-6 bin liraya kadar düştü. Bu nedenle daha önce yevmiye usulüyle  çalışmak isteyen taksi şoförleri, kazançları düştüğü için maaşla çalışmak  istiyor.
 
Taksi plakası alım satımı yapan Gürsoy Atlı, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, korsan taşımacılığın taksi plakası sahiplerini zor durumda  bıraktığını belirterek, Oto Center’da 6 bin adet kiralık taksi plakası olduğunu  anlattı.
 
Atlı, şunları kaydetti:
 
"Elimizdeki taksi plakalarını kiraya vermekte güçlük çekiyoruz. Çünkü,  korsan taksicilik, kazancımızı yüzde 25 düşürdü. İstanbul’da yüzlerce ikiz  plakalı taksi  bulunuyor. Bunlar, taksileri plakalarıyla kopyalıyor. Bazı  sahtekarlar, aracın şasi numarasını bile kopyalıyor. Bunlar, hem esnafın malına  ortak oluyor hem de cebindeki paranın çıkmasına neden oluyor. Çünkü, köprüden  kaçak geçince, kırmızı ışıkta geçince, hız sınırını ihlal edince cezalar asıl mal  sahibine gidiyor. Hatta, birine vurup kaçtığında, asıl plaka sahibi mahkemelerde  sürünüyor. Biz de zaten bunların varlığından ancak öyle haberdar oluyoruz."
 
İnternet üzerinden müşteri bulma ve K1 belgesiyle taşımacılık yapma  gibi yeni yöntemlerle de korsan taksicilik yapıldığını ifade eden Atlı, bu  durumun taksici esnafını olumsuz etkilediğini kaydetti.
 
Devlet de zarar görüyor
 
Korsan taksiciliğin sadece kendilerine zarar vermediğini, vergi kaybı  nedeniyle korsan taksicilerin devlete de zarar verdiğini dile getiren Atlı, bir  taksi plakası sahibinin kuyumcudan daha çok vergi ödediğini, bu nedenle  yetkililerin vergisini ödeyen esnafı sahtekarlara karşı koruması gerektiğini  bildirdi.
 
Gürsoy Atlı, şöyle devam etti:
 
"Esnaf odamızın sorunlarımızı iletmekte yetersiz kaldığını  düşünüyoruz. Örneğin ikiz plaka yöntemiyle korsan taksiciliğin geldiği noktayı,  devlet bilemez. Karşımızda şasi numarasını bile kopyalayan sahtekarlar var. Esnaf  odamız, ‘bizim denetim yetkimiz yok’ deyip kestirip atıyor. Temsilci olarak  mağdur olan arkadaşlarımızın durumlarını raporlayarak, başta büyükşehir  belediyemize ve emniyete bildirmelidir. Taksilere yönelik denetimler detaylı  olarak yapılmalıdır. Motor numarasına da bakılmalıdır."
 
"19 aydır zam alamadık"
 
Esnafın zaten zor bir süreç yaşadığını kaydeden Atlı, "Yüksek  fiyatlara ulaşanzorunlu trafik sigortası poliçeleri ve otomobil fiyatları gibi  bir çok konuda esnafımız zor durumda. Üstelik, 19 aydır taksimetrelerimize zam  alamadık. Bütün bunların yanında özellikle ikiz plakalar bizi bitirdi. Eskiden  şoförler yevmiyeyle çalışmak istiyordu ama şimdi maaş istiyor. Çünkü, maaşını  çıkaramıyor. Mal sahibi ya maaş veriyor ya da yevmiyesini çıkaramayan şoför, bir  hafta sonra taksinin anahtarını bırakıp gidiyor. Taksilerde çalıştıracak şoför  bulamıyoruz" diye konuştu.
 
Atlı, esnafın ayakta kalması için korsanın önüne geçilmesi gerektiğini  vurgulayarak, sözlerini "Ya taksimetrelere acilen zam yapılmalı ya da taksilerin  ÖTV’den muaf tutulması gerekiyor" diye tamamladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet demirtaş20 Mart 2020 16:39

    Biz taksici esnafı olarakzor durumdayız devletimizin bu konuya acilen el atması gerekir korsanlar anlamında ben yaşar ticaretle çalışmaktayım gayette memnunum