E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖST ihraçları yavaşlayabilir---

ÖST ihraçları yavaşlayabilir

ÖST ihraçları yavaşlayabilir
21 Haziran 2016 - 12:58 borsagundem.com

Yurt içi ÖST ihraç şartlarını sıkılaştırma planları ile birlikte daha sıkı bir denetimin uygulanması da gündemde.

Özel sektör tahvili (ÖST) piyasası, son yıllarda Türkiye'de büyüme eğiliminde. Ancak 2015 yılında GCS Metal ve Aynes Gıda'da yaşanan temerrüt, piyasada tedirginlik yarattı. Yaşanan temerrütler sonrasında bunun bazı hukuki ve idari yaptırımları oldu. Ekonomist Dergisi, Client Choice Awards'ta 'Türkiye'nin En İyi Bankacılık&Finans Avukatı' ödülüne layık görülen Esin Avukatlık Ortaklığı ortaklarından Av. Muhsin Keskin ile yaşanan süreci konuştu.

Özellikle GÇS Metal'de bono ihracından iki ay geçmeden yaşanan temerrüde dikkat çeken Keskin'in Ekonomist’e verdiği bilgiye göre, Borsa İstanbul, ihraççının borçlanma araçlarını borsa kotundan çıkardı. SPK ise ihraç öncesinde hazırlanan mali ve finansal tabloların kasıtlı bir şekilde gerçeğe aykırı olarak düzenlendiği gerekçesiyle, ihraççının yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yine eylül ayında SPK, ihraççıya kredi derecelendirme notu veren şirket ile birlikte ilgili derecelendirme uzmanına iki yıl men cezası verdi. SPK, son olarak 4 Şubat 2016'da bağımsız denetim şirketine de 280 bin TL para cezası uyguladı. Şirketin lisansını ve sorumlu ortağının sermaye piyasasında bağımsız denetim yapma yetkisini de iptal etti.

SPK tarafından, temerrüde düşen Aynes hakkında ise henüz herhangi bir yaptırım uygulanmadı. Sadece tahviller, borsa kotundan çıkarıldı. Muhsin Keskin, Aynes'in tahvil ihracından uzun süre sonra temerrüde düştüğünü; ticari hayatta olabilecek olağan risk olduğunu söylüyor.

Bu süreç sonrasında SPK'nın ÖST ihraçları sıkılaştırmak mı yoksa liberal bir düzenleme çerçevesi yönünde mi karar alacağı henüz belirsiz. Muhsin Keskin, "İhraç edilen ÖST'nin yüzde 98'i yerli yatırımcıda. Yerli yatırımcıyı korumak için SPK, büyük ihtimal muhafazakâr yaklaşım sergileyebilir" diyor. Keskin, bu kapsamda SPK'nın borçlanma araçları tebliğinde değişiklik yapılması amacıyla hazırladığı taslakta üç başlığa dikkat çekiyor. Bunlar; yurt içi tahvil ihraçları için kredi derecelendirmesi, belirli kredi derecelerinin altı için ihraççı tarafından banka garantisi sunulmasının zorunlu hale getirilmesi ve banka dışı kişilerin garanti vermesine izin verilmemesi.

Yurtiçi ÖST ihraç şartlarını sıkılaştırma planları ile birlikte daha sıkı bir denetimin uygulanması da gündemde. SPK'nın, ÖST piyasasında güveni korumak istediğini söyleyen Keskin sözlerine şöyle devam ediyor:

"ÖST için getirilecek yeni düzenlemelerin bu tahvilleri nasıl etkileyeceğini SPK'nın yeni düzenlemeleri hayata geçirirken sergileyeceği yaklaşım belirleyecek. Mevcut taslak dikkate alındığında, özellikle "high yield-yüksek kazançlı" olarak anılan tahvillerin ihraç ve hacimlerinde ciddi bir düşme olacağını beklemek makul görünüyor. Bu beklenti, 2012'nin sonunda göreve gelen yeni yönetimin dört yılı dikkate alındığında gayet gerçekçi. Yeni yönetim kanun değişikliğini takip eden tebliğlerde reformlarla, Türk sermaye piyasalarında güvenlik ve yatırımcı güvenini hep ön planda tuttu. Bunun sonucu olarak, sağlıksız ve yatırımcısına kazandırmayan halka arzlar neredeyse görünmez olmanın yolunu tuttu. Benzer bir gelişme ÖST piyasası için de söz konusu olabilir."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)