E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOsmanlı Menkul Değerler ve Verusa Holding sorusu---

Osmanlı Menkul Değerler ve Verusa Holding sorusu

Osmanlı Menkul Değerler ve Verusa Holding sorusu
09 Ekim 2018 - 08:44 borsagundem.com

Yatırımcı sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analiz…

BEDELLİYİ ÇALIŞANLARINA KULLANDIRACAK

SORU - Osmen, bedelli sermaye artırımına gidiyor. Elimde bir miktar bu kağıttan var. Birincisi bu hisse fiyatlarını aşağı mı çeker? İkincisi, rüçhan hakkı diye bir hakkımız doğdu diye biliyorum. Bu durumda ne yapmamız gerekiyor?

Bahri Küreş


CEVAP - Osmanlı Menkul Değerler’in Yönetim Kurulu 27 Temmuz 2018 tarihinde aldığı karar ile tahsisli sermaye artırımına gideceğini duyurdu. Çalışanların şirket hissesinden edinebilmeleri gayesi ile bedelli sermaye artırımına gidilmesi yününde karar alındığı belirtildi. Kararın SPK tarafından onaylanması halinde firmanın çıkarılmış sermayesi şarta bağlı olarak 20 milyon 458 bin TL’ye yükseltilecek. Artırılacak 638 bin TL nominal tutarlı hisse borsada işlem görebilecek statüde olacak. Ancak arada geçen iki ayı aşkın süre zarfında sermaye artırımına ilişkin ek bir açıklama gelmedi. Tüm bunlardan ayrı olarak hissenin fiyat seyri takip edildiğinde Şubat 2012’den bu yana borsada işlem gören hissenin iyi bir performans sergilemediği görülüyor. Hisse, inişli çıkışlı bir dalgalanma göstermekte ve geldiğimiz noktada da halka arz rakamı seviyelerine yaklaşmış durumda. Hissenin 27 Şubat 2012 tarihli ilk açılış fiyatı düzeltilmiş verilerle 1,48 TL olurken 8 Ekim 2018 tarihli kapanış fiyatı 1,89 TL’den gerçekleşti. Altı yılı aşkın sürenin sonunda Hisse halka arz rakamına yakın seviyelerde bulunuyor. Yılbaşından bu yana düşüş eğilimi gösteren hissenin mevcut seviyelerde tutunma çabası içinde olduğu görülüyor. Ancak satış baskısının devam etmesi halinde bu seviyelerin altına da gerilemesi gündeme gelecektir ki böylesi bir durumda halka arz rakamının da gerisine düşmesi söz konusu olabileceğini göz ardı etmemeli.

BOKSİTLE BİLANÇOSUNU GÜÇLENDİRECEK

SORU - Verusa Holding'in bağlı ortaklığının maden sahasında büyük miktarda boksit madenin bulunması hisseye nasıl bir etkisi olur? 

Orhan Selçuk

CEVAP - Standard Enerji’nin sermayesinin yüzde 100’ü Verusa Holding’in elinde bulunuyor. Söz konusu iştirak geçtiğimiz eylül ayında Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından açılan ruhsat ihalesinden Antalya, Akseki’de bulunan üç adet boksit sahası ruhsatının ihalesini kazandığını duyurdu. 2 Ekim 2018 günü yapılan açıklamada ise boksit zenginleştirme tesisi kurulumu için Adana, Tufanbeyli’de daha önce satın alınan 19.242 metrekarelik arsaya ilave olarak 2.997 metrekarelik bir yer daha satın alındığı belirtildi. Şirket 28 Aralık 2018 günü yaptığı açıklamada ise Tufanbeyli’deki maden sahasında yaklaşık 5.427.000 ton boksit cevheri bulunduğunu ve bu rezervin değerlemesinin yaptırılacağını, bilahare çıkan rakamın bilançoya yansıtılacağını belirtti. Anlaşıldığı kadarıyla firma daha güçlü bir mali tablo elde etmeye çalışıyor. Henüz bu rapor çıkmadı ancak çıktığında hissenin fiyatında hareketlenmeye yol açabileceği göz ardı edilmemeli.

5 Ekim 2018 günü ise şirketin iştiraki Standart Enerji’nin sermayesi bedelli olmak üzere 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye yükseltilerek tescili gerçekleştirildi. Gözlendiği kadarıyla firma, Standart Enerji üzerinde yoğunlaşmakta ve bu iştirak üzerinden açılım gerçekleştirmeye çalışmakta.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)