E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOsman Kavala'ya darbe suçlamasından tahliye ---

Osman Kavala'ya darbe suçlamasından tahliye

Osman Kavala'ya darbe suçlamasından tahliye
20 Mart 2020 - 19:21 borsagundem.com

15 Temmuz darbe girişimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan tutuklanan Osman Kavala'nın tutukluluk süresi dikkate alınarak tahliyesine karar verildi

Gezi davasından beraat ettikten hemen sonra, tahliyesi beklenirken, 2,5 yıl açık tutulan 15 Temmuz soruşturması dosyasından tutuklanan iş insanı Osman Kavala'yla ilgili çarpıcı bir gelişme yaşandı. 15 Temmuz darbe girişimi dosyasındaki suçlamalar gerekçe gösterilerek casusluk suçundan da tutuklanan Kavala, darbe girişimi suçlamasından tahliye edildi. Kavala, casusluk suçundan tutuklandığı için tahliye edilemeyecek. Yargının tutumu, AİHM mahkumiyetine karşı önlem olarak yorumlandı.

Kavala, Gezi davasıyla birlikte 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle de tutuklanmıştı. Bu dosyadan Kasım 2019'da tahliyesine karar verilmişti. Aynı dönemde AİHM, hem darbe girişimine ilişkin 309. madde tutukluluğu hem de Gezi davasındaki 'anayasayı ihlal' suçlaması nedeniyle Kavala'yı mahkum etmişti.

Kavala, Gezi davasında beraatine karar verilmesinden sonra tahliyesi beklenirken, daha önce tahliye edildiği 15 Temmuz dosyası açıldı ve hakkında yeniden gözaltı kararı verildi. Kavala, bu suçtan yeniden tutuklandı.

10 gün önce tutuklama

15 Temmuz soruşturmasında ABD'li Henri Jak Barkey ile irtibatı, "darbe girişimine destek" olarak nitelenen Kavala, 10 gün önce bu kez de yine Barkey ile irtibatı nedeniyle "Devletin gizli kalması gereken belgelerini siyasal ve askeri casusluk nedeniyle temin etme" ile suçlandı. İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği, HTS kayıtlarında Barkey ile görüşmesine rastlanmayan Kavala'yı buna rağmen tutukladı. Kavala, aynı eylem nedeniyle iki ayrı suçtan tutuklanmış oldu.

Ardından tahliye

AİHM'nin mahkumiyet kararında Kavala'nın darbe suçundan tutuklanması da vardı. AİHM, iki yılı geçen sürede tutukluluğu mahkumiyet gerekçesi saymıştı. AİHM kararının etkisiyle Kavala, bugün darbe suçundan tahliye edildi. Ancak AİHM kararı kapsamında olmayan TCK'nın 328. maddesindeki casusluk suçundan 10 gün önce yeniden tutuklandığı için tahliye olamayacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Burak20 Mart 2020 23:30

    Kendinden olmayan bütün farklı düşünenleti ezme politikası fırsatı oluşturdular. Herkesin feto ile hiç bir ilişkisi olmadığını olamayacağını bildiği (kendileti dahi) çok sayıda gazeteci işadamı sanatçıu falan fetöcüllükle yaftalayıp içeride attılar mahkemelerde süründürdüler. sindirme polititikadı

  • AHMET ÖZBİR20 Mart 2020 22:13

    ADAM etme merkezinde yatmış olduğu günler dikkate alınarak tahliye var, ancak CASUSLUK'TAN YATIŞA DEVAM KARARI VAR! Kavala'nın Gezizekâlıların Devlete Başkaldırısı ve Vatanı Yakıp Yıkması'naa verdiği desteğin hesabı da ayrıca beraatin BOZULMASINDAN sonra Yargımızca inşallah kesilecektir.

  • ----------- ??????????-------------20 Mart 2020 21:37

    yarından itibaren bu da almaya ya kaçar gider Türkiye nin başına daha büyük belalar açar bu adam.demek ki yargı karar vericileri gerekli bilgi deneyim bu göreve layık kimselerden göreve getirilmiyor veya art niyetler olabilir.bu gezi olaylarının milyarlarca dolar cezasını biz gariban halk mı çekeceğiz.bunaları tezgahlayan yaptıran kıştırtanlar ise ödüllermi verilcektir.

  • ______,______20 Mart 2020 21:35

    bu ülkenin kaderi ile oynayan ve ATATÜRK ün kurduğu cumhuriyeti yıkmak isteyenler girişimde bulunanlara nedense yargımız neden böyle davranıyor anlamak mümkün değil.teröristleri destekleyenler mecliste yer alıp demeklerine hiç bir işlem yapılmıyor.kemal halkı her söylemlerinde kışkırtıyor halkı sokağa çağırıyor, hakimlere kızılayda söyle yaparsanız yürüyemezsiniz diyor bu yargı kimi yargılıyor anlamış değiliz.bugün abd ve ab ülkeleri neden güçlü sanayileşmesinden önce adalet sistemlerinin güçlü olmasından dolayı.bugün bunların yaptıklarını bu ülkelerde yapsalar en az 100 sene ceza veya idam alırlar idi.

  • Mucise Reis ;)20 Mart 2020 20:33

    korona Çinden geldi biliyoruzda.... Yargı sistemine giren virüsleri kim musallat etti başımıza ? Koronadan daha tehlikeli labaratuvar virüsleri var. Yargıya kadar girmiş miktroplar. Kim labarauvarda bu mikropları üretiyor? seçimlere kadar beklieyecez demekki.

  • ıtri20 Mart 2020 21:31

    18 yıldır yargıya hakimi, savcıyı akp alıyor. virüs onlar

  • vahdettin20 Mart 2020 20:23

    bu yargılama değil tiyatro. savcılar dosyaya delil koymadığı için hakimler ceza veremiyor. sonra aihm'den zzılgıt gelince serbest bırakmak zorunda kalıyorlar.bence savcılar yetersiz, ya düzgün bir eğitim aldırılmalı ya da daha yeteneklileri işe alınmalı.

  • recai20 Mart 2020 20:21

    iddianameye sağlam delil koymayan savcılar mübaşir yapılsın.

  • Tr20 Mart 2020 19:58

    Hsyk harekete gecmeli temizlik sart virus adaletde

  • Kaçan Grup20 Mart 2020 19:32

    türkiye, suçluların dışarıda, suçsuzların içeride tutulduğu yer

  • Hakkı bilir20 Mart 2020 21:05

    " Kaçan grup " otur coni efendiyin kucağında, karışma ülkeme.

  • ya sev ya terket20 Mart 2020 20:24

    Beğenmiyorsan Türkiye'yi, fizana kadar yolun var. Kimse seni burda zorla tutmuyor. Ya sev, ya terket.