E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları'Örtülü faiz artırımı'---

'Örtülü faiz artırımı'

'Örtülü faiz artırımı'
21 Ocak 2014 - 14:40 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararları sonrasında açıklama yapan uzmanlar, kararların dolaylı faiz artırımı olduğunu belirtti

Merkez Bankası'nın faiz artırmı kararını değerlendiren ALB Menkul Değerler, kararın beklenen bir karar olduğunu, faiz koridorunun üst bandında ek parasal sıkılaştırma günlerinde bankalararası piyasada yüzde 7,75 olan referans oranın yüzde 9 olarak kararlaştırılmasının örtülü faiz artırımı olduğunu belirtti. ALB Menkul'ün değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi:
    "Örtülü faiz artırımına devam…
Beklendiği gibi TCMB faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Bir haftalık repo faizi yüzde 4,50’de, gecelik borç verme faizi (referans faiz) yüzde 7,75’de, gecelik borç alma faizi ise yüzde 3,50’de sabit kaldı.
Ancak TCMB kağıt üzerinde faiz oranlarını artırmasa da sıkılaştırma politikası dahilinde örtülü faiz artırmaya bu toplantıda da devam etti. Her ne kadar eski faiz koridoru üst bandı, yeni referans faiz olan yüzde 7,75 sabit kalsada, ek parasal sıkılaştırma günlerinde bankalararası piyasadaki faizlerin yüzde 7,75 (marjinal
fonlama oranı) yerine yüzde 9 civarında oluşması kararlaştırıldı. Böylece dolaylı yoldan bir kez daha faiz artırılmış oldu. Şu anki durumda da ek parasal sıkılaştırma günlerinin sıklığı ve döviz satım ihalelerinin ne olacağı önem kazandı. Alınan kararlar doğrudan faiz artırımı olmasa da, piyasa faizlerini yukarı yönlü etkileyebilecek. Alınan kararların döviz kurundaki yukarı yönlü volatiliteyi azaltmak olduğu görülüyor. Ancak faiz kararının yeterince açık olmayışı, ayrıca ek parasal sıkılaştırma günlerine yönelik “gerekli görüldüğü takdirde” ifade piyasanın net bir fikir sahibi olmasını engelliyor. Zaten ilk reaksiyonlar da döviz kurunda yukarı yönlü hareket olarak verilmiş oldu. Bu durumda ek parasal sıkılaştırma günlerinin sıklaşması ve döviz satım ihalelerindeki miktarın artması lira üzerinde rahatlamalar yaratabilir. Ancak gecelik borç verme faizinde değişiklik olmaması piyasaya dolar rallisi olarak yansıdı.
Diğer taraftan risk priminde gözlenen artışın enflasyon görünümü ve beklentiler üzerindeki yansımalarının dikkatle takip edilmesi gerektiği belirtiliyor. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak da enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredileceği öngörülüyor. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)