E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOrta Asya'nın kapısı Nahçıvan'la açıldı---

Orta Asya'nın kapısı Nahçıvan'la açıldı

Orta Asya'nın kapısı Nahçıvan'la açıldı
14 Kasım 2020 - 21:09 borsagundem.com

Dağlık Karabağ harekatını sona erdiren ateşkes anlaşmasının en önemli kazanımının Nahçıvan-Azerbaycan arasında koridor açılması oldu. Bu sayede Türkiye ile Orta Asya arasında jeopolitik ve jeoekonomik anlamda yeni bir dönemin başladığı belirtildi

Dağlık Karabağ'da 44 gün süren askeri harekatın ardından Rusya-Azerbaycan-Ermenistan arasında yapılan anlaşmaya göre, Azerbaycan'la Nahçıvan'ı birleştiren yeni koridor oluşturulacak. Ermenistan'ın İran sınırına yakın topraklarında açılacak koridor ile Türkiye ve Azerbaycan tam bir asır sonra ilk kez kara yolu ile birbirine bağlanacak.

Anlaşmanın 9. maddesine göre bölgenin ekonomik ve ulaşım bağlantılarındaki engeller kaldırılacak. Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ve Azerbaycan'ın batı bölgeleri arasında ulaşım ve iletişim ağları inşa edilecek.

Karabağ'da gözlem noktasında Türk Bayrağı

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında varılan ateşkes anlaşması gereği açılacak olan Nahçıvan koridorunun bölgesel dengelere ve Türkiye-Orta Asya ilişkilerine etkilerini değerlendirdi.

Kıdırali, son gelişmelerin Türk dünyasının bütünlüğü açısından büyük önem arz ettiğini söyledi. Karabağ'ın işgalden kurtarılma sürecinin Türk dünyasındaki dayanışma ve iş birliğine örnek olduğuna işaret eden Kıdırali, "Dağlık Karabağ topraklarının önemli kısmı azat edilerek, tekrar Azerbaycan Cumhuriyeti’ne dönmüş oldu. Bu büyük bir kazanımdır. Nitekim Türk dünyasının haritada da birleşmesine vesile olacaktır." dedi.

Kıdırali, Nahçıvan ile kara bağlantısının 1920'de coğrafi olarak koparıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"Milli Mücadele döneminde Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bölgenin kaderini belirleyecek anlaşma için heyetini gönderirken onlara şu sözleri söylemişti: 'Nahçıvan Türk kapısıdır. Bu hususu nazarıitibara alarak elinizden geleni yapınız.' Böylece, Atatürk’ün vizyonu 100 yıl sonra daha da net olarak anlaşılmaktadır. Nahçıvan’a koridorun açılması sadece Azerbaycan’dan Türkiye’ye uzanan koridorun meydana gelmesi değil, Doğu ile Batı arasında köprü vazifesini tekrar üstlenmesi bakımından önemlidir."

Türkiye'yi Türk cumhuriyetleriyle birbirine bağlayan tek toprak parçasının Nahçıvan olduğunu kaydeden Kıdırali, bu koridorun Orta Asya’dan Hazar üzerinden direkt Türkiye’ye ulaşımı açarak Türk dünyasının bütünleşmesini sağlayacağını vurguladı.

Prof. Dr. Darhan Kıdırali, "Ekonomi ve turizm alanlardaki ilişkiler bakımından yeni bir devrin kapısı olan Nahçıvan koridorunun açılması, Dağlık Karabağ'daki zaferin ardından ulaşım alanında da yeni kazanımlara yol açacağı aşikardır. Bu da Bakü-Tiflis-Kars güzergahına güçlü destek oluşturarak tarihi İpek Yolu’nun canlanmasına katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Ermenistan'da kaçma sırası hükümette

"Türkiye'nin Türk dünyası ile irtibatını sağlayacak"

Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, Dağlık Karabağ'da çatışmayı sona erdiren ateşkes anlaşmasının en büyük kazanımının, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarının kurtarılması ve Nahçıvan koridorunun açılması olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği desteğin sahada sonuç verdiğini belirten Güney, "Bu gelişmeler Türkiye'nin sahada oyun kurucu ve sonuç belirleyici önemli bir aktör olduğunu da ortaya koydu. Türkiye'nin sadece Doğu Akdeniz'de, Libya'da, Suriye'de değil Kafkasya'da etkinliğini ortaya koyması bence stratejik anlamda çok önemli. Türkiye, ABD seçimleri ve pandemi krizini Azerbaycan'a verdiği destekle iyi değerlendirdi. Kendi derdine düşen Batı'yı Kafkasya'da baypas etti. ABD, Fransa ve Rusya'dan oluşan Minsk grubu gibi büyük bir gücü etkisiz hale getirdi." dedi.

Ermenistan 30 yıllık işgale karşılık tazminat ödeyecek

Türkiye ve Azerbaycan'ın Güney Kafkasya'yı arka bahçesi olarak gören Rusya gibi bir gücü anlaşmaya razı etmesinin büyük bir başarı olduğunu vurgulayan Güney, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla ateşkesin Rusya, Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan tarafından onaylanması çok önemli bir gelişmedir. Rusya bu anlaşmayla Ermenistan'a 'Buralarda benim sözüm geçer, Batı'nın değil' mesajını da vermiş oldu. Eskisi kadar olmasa bile hala dünyanın süper gücü Rusya ile Libya'da, Suriye'de karşıt pozisyonlarda yer almamıza rağmen onunla böyle bir zor bir meselede anlaşmaya varmamız Ankara diplomasisinin büyük bir başarısı ve bir dönüm noktasıdır."

Güney, Türkiye ile Azerbaycan'ın sahada ve masada elde ettiği kazanımların Nahçıvan koridorunun açılmasıyla Türk dünyasına psikolojik kazanım getirerek meseleye bambaşka bir boyut kazandırdığını dile getirdi.

Nahçıvan koridoru ile sadece Azerbaycan ile doğrudan kara bağlantısının değil, bundan daha da önemlisinin Türkiye'nin Türk dünyası ile irtibatının da sağlanacağını kaydeden Güney, "Nahçıvan koridoru ile 'Türkiye-Orta Asya hattı' kurulmuş olacak. Bu bağlamında Türkiye'nin Türk Keneşi başta olmak üzere Türk devletleriyle bugüne kadar kurmuş olduğu bütün inisiyatifler bu tarihten sonra yeni bir anlam kazanacak ve büyük bir canlanma yaşanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Güney, Orta Doğu, Avrupa ve Kafkasya olarak tanımlanan üç havzadaki irtibatı Türkiye'nin sağladığını, sahada büyük bir güç ortaya koyarak Minsk grubunun bölgedeki etkinliğini de tersine çevirdiğini söyledi.

Güney, Türkiye'nin Nahçıvan koridorunun açılmasıyla bölgede yeni ittifaklar kuracağını, bunun jeopolitik ve jeoekonomik haklarını koruması açısından elini güçlendireceğini belirtti.

Erdoğan: Türk ordusunun sancağı son neferi can vermeden toprağa düşmemiştir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (23)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Boris15 Kasım 2020 19:18

    Rusya kardeş abd kalleş natodan çıkalım kominizm e geçelim

  • adil15 Kasım 2020 18:33

    o koridor rusyanın keyfine göre işleyecek zafer naralarını bırakın göbekten rusyaya bağlanmaya devam tam bağımsızlık hikaye

  • serok agopyan15 Kasım 2020 11:57

    tek tesellimiz koridorun dost rusyanın kontrolünde olması.

  • Kamil15 Kasım 2020 18:09

    Yapma Agop. Ayıdan post , Rustan dost olmaz. Öğrenemedin mi daha. Torpaklarında izni olmadan adım atamayacaksın

  • ...15 Kasım 2020 16:23

    Sen öyle san.

  • muck15 Kasım 2020 14:28

    Rusya gerektiğinde koridoru kapamak için var...Boşuna o  yolu açtırmadı. Rusya işine gelmeyen hamlede gerektiğinde o koridoru kapar. Elinde büyük koz aldı. Aynı, İstanbul boğazımız gibi düşün.

  • Pala15 Kasım 2020 11:36

    Rusya ermenistan ile Azerbaycan arasında ordusunu yerleştirdi. Barışın koruyucusu, savaşın bir numaralari santajcisi olarak yerini sağlamlaştırdı. Ermenistan ve Azerbaycan abd yerine Rusya yörüngesine girdi

  • Karşılıklı jestler15 Kasım 2020 07:44

    Rusya Azerbaycana dur dediği sıralarda.. S-400'leri Türkiye test ederek Rusya'ya jest yaptı "Amerika'ya karşı gelebilirim bunun kıymetini bilip ona göre siyaset oluşturun" mesajını vermiş oldu.. Rusyada bu yüzden Azerbaycanı durdurmadı.. Rusya olmasa Azerbaycan zaten yıllar önce topraklarını ermenistana kaptırmazdı, gücü herzaman yetiyordu ermenistana..

  • Battal gazi15 Kasım 2020 04:19

    Türk e meydan okuyan kefenini hazırlasım öyle gelsin

  • Türk.15 Kasım 2020 04:04

    Neymiş megri megri millet aç aç demekle bu işler olmuyormuş. Atatürk ün kurduğu cumhuriyeti batıya şikayet eden serefsizlerin peşinden gitmeyin. Türkiye çok büyüyecek Cook. Sakın millet ittifakina gitmeyin. Elinizdekilerin hepsini alırlar. Sakın sakın.

  • Ne oldu Paşinyan. 😅15 Kasım 2020 02:37

    He alırsınız...

  • Muhtar15 Kasım 2020 01:02

    Burada Ermeni isimleri ile yazanlar gerçek Ermeniler mi yoksa milleti gaza mi getirmeye çalışıyorlar. Anlamak zor çünkü kafaları çalışmıyor gibi halleri var.

  • serok agopyan14 Kasım 2020 22:09

    nahçıvan kapısının açılması ermeni dünyası için kara bir lekedir.dünya ermenileri bu durumu tersine çevirecek kudret ve kabiliyettedir.bu inanç ve umutla yeri ve zamanı geldiğinde yoldaş ermeni yurttaşlar dostları ile birlikte gerekeni yapacaklardır.

  • Ggff15 Kasım 2020 13:26

    Kürt ler Ermeni deyildir .Ermeniler Kürtleri sevmez Asya kapısının açılması biz Kürtler için de büyük bir nimet .unutmayın ki Nahçıvan Kürt kentidir .Rus arşivleri ne bakin

  • Bir yorum15 Kasım 2020 11:44

    S....ik   Serok  Pişmanyan  pişmaniye sever misin?   Bize  karashian ı vrin  manukayn ın yeni  halfefi!

  • Armikyanlar Seroklar15 Kasım 2020 05:56

    Armikyanlar Seroklar klavye basında vatan kurtarılmaz. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi vatan, vatan icin şehit olabilinildigi sürece vatandır. Sizin gibi soykirim yapıp sivil hedeflere bomba atıp sonra Amerika’da Fransa’da masumu oynayıp , Kim Kardasyan ile göz boyamaya çalışıp sonra klavye basına geçip vatan kurtarma edebiyatı yapimaz. Ancak bu sizin kalıbınıza yakışır. Gidin Ermenistan’a destek verin o zaman .

  • Yorum15 Kasım 2020 02:07

    Şero birde dikkat et rusyanın imzaladığı bir anlaşma o sizden çok onun lafı geçer ha bozarım o anlaşmayı dersen putin sizi ham yapar Ermenistan gider junyır rasiya gelir sizde vatansız kalırsınız dikkat et kendine saglam alacağın yeri biliyorsun tekrar etmiyecem dasvidanya

  • Yorum15 Kasım 2020 02:02

    Kardişyan ın poposuyla yaparsın bekle dünya ermenisi diyor kaç kişiyle askerinizi gördük toplayıp getirdiklerinizide gördük gerisinde var diyorsan neredeydiler gelseydiler cigerim er meydanı kaçmaz yerinde duruyor abd Fransa asker göndermedi mi rambo filmi çekip gönderirler anca sana agop popoyu sağlama al olurmu

  • Berber Bekri15 Kasım 2020 01:07

    Serok ve Armikyan dünya değişiyor ÇIN yeni dünya lideri oluyor...siz hala abd den baydın dan umut bekleyin rusya da tercihini Türkiye ve azerbeycan dan yana kullandı... istikrarsız bir dönem Ermenistanı bekliyor tersini yapsa gönüllü işgal ettiği toprakları terk etse Türkiye ve Azerbeycan arasında köprü ülke olsaydı sınırlar açılır refah bolluk olurdu şimdi belirsizlik kaos siyasi bunalım dolu yıllar tercihi oldu

  • Hilal15 Kasım 2020 01:00

    Biz size bir kapı açariz. İnşallah oradan cehenneme kolayca varirsiniz.

  • metin14 Kasım 2020 23:04

    Açılacak koridor Rusya''nın kontrolünde olacak diye okumuştum Doğruysa zafer eksik

  • ARMİKYAN TERZİOĞLU14 Kasım 2020 23:00

    Biden iktidara gelince tekrar karabağ alacağız.bu koridoru da kapatacağız.yoksa abd nin çıkarları suya düşer çin ile Türkiye birleşmiş olur.bir daha Türkiye asla ve asla abd nin gücü yetmez.

  • ZEYREK ZEMHERİ14 Kasım 2020 21:52

    Rusya ile Türkiye ABD nin planlarını bir bir bozmaktadır.ABD yi zor günler beklemektedir.