E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOrdu sokağa indi, çok sayıda ölü ve yaralı var---

Ordu sokağa indi, çok sayıda ölü ve yaralı var

Ordu sokağa indi, çok sayıda ölü ve yaralı var
01 Haziran 2020 - 17:20 borsagundem.com

ABD'deki eyaletlerin yarıdan fazlasında yerel saatle bu sabah itibariyle asker sokağa indi. Pazar günü kamuoyu önüne çıkmayan Trump'ın Beyaz Saray altındaki sığınağa götürüldüğü ortaya çıktı.

Sokağa çıkma yasaklarına rağmen ABD'nin neredeyse onlarca şehrinde kalabalıklar sokağa döküldü, yağma ve kaos her yerde. Silahların ateşlendiği ABD'de çok sayıda ölü ve yaralı var, binlerce gösterici gözaltına alındı. 10 dakikalık bir video kaydının sosyal medyada yayılmasıyla neredeyse iç savaş tetiklendi, şehirler yakılıp yıkıldı, corona virüs salgını tamamen unutuldu, tüm fay hatları yerinden oynadı.

Boston, Massachusetts
ABD'de siyah George Floyd'un polis tarafından öldürülmesiyle patlayan protesto dalgası bir haftasını doldururken, Pazar gecesi şiddetli çatışmalar, yağma ve kaos her yerdeydi. Ülke çapında binlerce gözaltı, çok sayıda ölü ve yaralı var.

Washington DC

Başkent Washington'da sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesinden kısa bir süre önce, gerilim zirveye çıktı. Beyaz Saray yakınlarındaki gösteriler önce barışçıl başladı.Ancak polisin biber gazı sıkmasıyla ortalık savaş alanına döndü, Lafayette Parkı'nda barikatlar kuran göstericiler polisle kıyasıya çatıştı. 'Siyahların Hayatı Değerlidir', 'Nefes Alamıyorum' ve 'Adalet Yoksa Huzur da Yok' sloganları atan öfkeli protestocular, havai fişek ve su dolu pet şişeler fırlattı. Bir süre sonra Lafayette Park’ın arka tarafında bulunan tarihi St. John Kilisesi’ne yakın bir yer ve bazı araçlar ateşe verildi, polis tekrar biber gazı kullandı. Çevredeki binaların camlarını kıran protestoculardan bazıları bir bankanın ATM'sini de havai fişek patlatarak kırmaya çalıştığı gözlendi.

Beyaz Saray yakınlarındaki bir caddede park halindeki bazı araçlar da kundaklandı. Araçların bazıları ters çevrildi, bazıları ateşe verildi. Başkent Washington'da birçok mağaza yağmalanırken, Beyaz Saray’ın önünde polis barikatının içinde kalan ve halka açık bir tuvalet olan küçük bina da yakıldı. Aynı caddede bulunan St. John Kilisesi’nin bodrum katında çıkan yangın itfiayi tarafından söndürüldü. Washington Belediye Başkanı gündüz saatlerinde ulusal muhafızların devreye gireceğini açıklamıştı.
Yerel saatle gece 11.00’de sokağa çıkma yasağının yürürlüğe girmesiyle birlikte Washington DC Ulusal Muhafızı da sokağa çıkma yasağını uygulamak üzere devreye girdi. Göstericiler sokağa çıkma yasağından kısa süre sonra dağılmaya başladı.

Minneapolis, Minnesota
Başkan Donald Trump, Pazar günü kamuoyu önüne hiç çıkmadı. Washington’da Pazar günü akşam saatlerinde olayların devam ettiği sırada Trump'ın Twitter’dan bir mesaj paylaşmaması da dikkat çekiciydi.

New York
ABD lideri, yalnızca gündüz saatlerinde protestoculara karşı daha sert müdahale edilmesi gerektiğini savunan muhafazakar yorumcu Buck Sexton’ın Twitter mesajını retweet etti.

Oklahoma City, Oklahoma
Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, New York Times ve CNN televizyonu gibi birçok medya kuruluşu ise, Başkan Trump'ın Cuma gecesi Beyaz Saray önündeki protestolar sırasında yeraltı sığınağında saklandığını bildiriyor.

Minneapolis, Minnesota
Haberlere göre, Beyaz Saray çevresinde protestoların patlak vermesi üzerine gizli servis ajanları Trump ve ailesini geçmişte terör saldırılarında kullanılan yeraltı sığınağına götürdü.

Tulsa, Oklahoma
Beyaz Saray’a yakın Cumhuriyetçi bir kaynağa göre, Başkan’ın genellikle terör saldırısı gibi olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere tasarlanan sığınakta Donald Trump yaklaşık bir saat kaldı.

Minneapolis, Minnesota
AP’nin haberine göre bu bilgiyi Trump yönetiminden adını vermeyen bir yetkili de doğruladı.First Lady Melania Trump ve 14 yaşındaki oğulları Barron Trump’ın da sığınağa inip inmediği ise bilinmiyor.

Boston, Massachusetts
2001'deki 11 Eylül saldırılarında dönemin Başkan Yardımcısı Dick Cheney de bu sığınağa saklanmıştı. Sığınağın bir yolcu uçağının Beyaz Saray'a çakılmasına dayanabilecek kadar sağlam olduğu belirtiliyor. New York Times'ın adını vermediği bazı Beyaz Saray yetkilileri ise, Trump ve ailesinin Cuma gecesi yaşadıkları deneyim nedeniyle kaygı duyduklarını aktardı.

Denver, Colorado
Aşırı sağcı ABD lideri, beklendiği gibi Floyd cinayetinin ardından da Twitter hesabından skandal mesajlar paylaştı. Daha önce yağmalama olayların başlaması halinde protestoculara ateş açılabileceğini ima eden Trump, Cuma gecesi ise şu ifadeleri kullandı:

Pittsburgh, Pennsylvania
"İçeriden tüm olanları izledim. Kendimi daha fazla hissedemezdim. Göstericiler Beyaz Saray'a girselerdi şimdiye kadar gördüğüm en vahşi köpekler ve en netameli silahlarla karşılanacaklardı."

Atlanta, Georgia
İngiliz The Guardian gazetesi, Trump'ın günlerdir devam eden protestolara karşın halka seslenmediğini ve Twitter üzerinden kışkırtıcı mesajlar göndermeye devam ettiğini aktarıyor.

Los Angeles, California
CNN International, yerel saatle bu sabah itibariyle ABD'deki eyaletlerden yarıdan fazlasının Ulusal Muhafızları devreye soktuğunu bildiriyor. Bu, göstericilere karşı askerin sokağa inmesi anlamına geliyor. Söz konusu eyaletler şöyle: Arizona, Arkansas, California, Florida, Illinois, Michigan, Nebraska, Nevada, Oklahoma, Oregon, Virginia, Colorado, Georgia, Indiana, Kentucky, Minnesota, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Washington, Wisconsin ve başkent Washington'ın bağlı olduğu District of Columbia.

Landsing, Michigan
Los Angeles, San Fransisco, Denver, Miami, Orange County, Atalanta, Chicago, Louisville, Seattle ve Detroit gibi büyük kentler dahil en az 40 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş durumda. Ancak başkent Washington'ın yanı sıra onlarca şehirde kalabalıklar sokağa döküldü.

New York
New York, Los Angeles, Atlanta, Boston, Las Vegas, Minneapolis, Pittsburg, Santa Monica, San Francisco, Tucson, Tulsa, Seattle, Oklahoma, Long Beach, Chicago ve Denver gibi kentlerde gösteriler vardı.

Minneapolis, Minnesota
George Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis'te bir tanker sürücüsü aracını otobanda toplanan binlerce protestocunun üzerine sürdü. Tankerin yaklaştığını fark eden protestocular yol kenarına kaçtı.Saniye saniye görüntülenen tüyler ürpertici olayda şans eseri can kaybı gerçekleşmedi. Öfkeli göstericiler ise hemen araca doğru koştu.Tankerden inen sürücüyü linç edilmekten bazı protestocular ve polis kurtardı, yaralanan şoför hastaneye kaldırıldı.

Santa Monica, California
Iowa Davenport'ta gece boyunca silah sesleri susmadı, iki kişi öldü ve bir polis yaralandı. Indianapolis’teki gösteriler sırasında da iki kişi öldü. Detroit'teki protestolarda ise kurşun isabet eden 19 yaşındaki bir erkek hastaneye götürülürken yaşamını yitirdi.

Louisville, Kentucky
CNN International, geçen hafta silah seslerinin duyulduğu ve yedi kişinin vurulduğu Kentucky Louisville'de bugün yine silahların patladığını bildiriyor. Resmi açıklamaya göre, Ulusal Muhafızlar ve polislerin yağma olaylarını önlemek için açtığı ateşte bir erkek öldü.

New York
Brooklyn Köprüsü üzerinden Manhattan’a giren kalabalık bir protestocu grup, Union Meydanı’nda polisle karşı karşıya geldi, çıkan arbedede onlarca gösterici gözaltına alındı, bir polis aracı yakıldı.

New York'ta ilerleyen saatlerde ünlü Manhattan semtindeki birçok lüks mağaza göstericiler tarafından yağmalandı. New York'ta hafta sonunda düzenlenen gösterilerde 30 polis yaralanırken, 300 gösterici gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Belediye Başkanı'nın 25 yaşındaki kızı Chiara de Blasio'nun da bulunduğu açıklandı.

Washington
Yağma olaylarının ortaya çıktığı yerler arasında California’daki Long Beach ve San Jose şehirleri de var. Birçok şehirde yağmalamaya karşı bazı iş yeri sahipleri dükkanların kapı ve pencerelerini tahta plakalarla kapattı ancak bu önlemler çoğunlukla bir işe yaramadı.

Long Beach, California
Bazı kentlerde ise polisler ve göstericiler birlikte hareket etti. New Jersey’nin Camden Bölgesi Polis Şefi Joe Wysocki göstericiler arasında yumruğunu kaldırarak yürüdü.

Las Vegas, Nevada
Michigan’ın Flint Township kasabasında ise Genesee Bölgesi Şerifi Christopher Swanson göstericilerin 'Bizimle yürü' talebine olumlu cevap vererek protestoya katıldı. Büyük takdir toplayan iki olayın görüntüleri sosyal medyada on binlerce kez paylaşıldı.

Minneapolis,Minnesota
47 yaşındaki siyah erkek Floyd'un boynuna basarak ölümüne yol açan polis memuru Derek Chauvin, bugün mahkemeye çıkacak. Polis Chauvin'e, 'üçüncü derece cinayet' ve 'taksirle adam öldürme' suçlamaları yöneltilecek.

Ancak Floyd'un ailesinin avukatı, yaşananların 'kasıtlı bir cinayet' olduğunu söylüyor. CBS kanalına konuşan avukat Benjamin Crump, polisin neredeyse dokuz dakika boyunca Floyd'un boğazına bastığını, bu yüzden olayın taksirle adam öldürme değil kasıtlı bir cinayet olduğunu savundu. Chauvin, Floyd'un hayatını kaybetmesinin ardından görevden alınan dört polisten biriydi. ABD'de sokağa dökülen göstericiler, diğer polislerin de tutuklanıp hapse atılmasını istiyor.

Lansing, Michigan
Bütün ülkeyi ateşe veren gösteriler sürerken, ABD bir kez daha kısaca Antifa olarak adlandrılan antifaşist hareketi tartışıyor. Ülke çapına yayılan gösterilerde Antifa da sokaklarda.

Albuquerque, New Mexico
Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ve neo-Nazi anlayışını destekleyen aşırı sağcı gruplara tepki olarak oluşan Antifa, ABD'nin muhafazakâr kesimleri tarafından ise 'en az aşırı sağ kadar tehlikeli' olarak tanımlanıyor.

Ferguson, Missouri
Antifa'nın (Anti-faşist ya da Anti-faşist hareketin kısaltması) kolaylıkla sol eğilimli olarak nitelendirilebilir. Pek çok üye ırkçılık ve cinsiyetçiliğin her türüne ve Trump'ın canlandırdığı milliyetçilik, göçmen karşıtlığı ve Müslüman karşıtlığına güçlü bir şekilde karşı çıkıyor.

Minneapolis,Minnesota
Ancak isimlerinin işaret ettiği gibi, Antifa daha çok sol politikaları desteklemek yerine aşırı sağcı ideolojiyle mücadele etmek üzerine kurulu. Ana akım solun tersine, seçimleri kazanmak veya yeni kanunların yürürlüğe konması için geleneksel araçlarla güç kazanmanın peşinde değiller.

New York
Antifa, hükümete de kapitalist sisteme de karşı. Yöntemleri ise sıklıkla anaakım sol hareketlerden ziyade anarşistlerle bağdaştırılıyor. Antifa mala zarar verme ve bazen fiziksel şiddet olmak üzere militanca protesto yöntemlerine yönelebiliyor.

Denver, Colorado
Aşırı sağ gibi, dünya çapındaki Antifa üyeleri farklı grupların bileşiminden oluşuyor, ancak en aktif olan gruplar ABD, İngiltere ve Almanya'da bulunuyor. Almanya'daki hareket 1932 yılında, hızla yükselen Nazi partisine karşı koyacak aşırı solcu militan bir grup oluşturmak üzere kuruldu.

New York
Hitler'in parlamentonun kontrolünü sağlaması üzerine 1933 yılında dağıldı ve Berlin Duvarı'nın çökmesinden sonra 1980'lerde neo-Nazilere yanıt olarak yeniden ortaya çıktı.

Columbus, Ohio
Başkan Trump'ın seçilmesi, Black Lives Matter (Siyahların Yaşamları Değerlidir) hareketi ve farklı anarşist gruplar ile ilişkili olan Antifa hareketi için bir mihenktaşı niteliğinde gibi görünüyor.

Tucson, Arizona
Anti-faşist ve anarşist, 'It's going down' (Çöküyor) isimli haber sitesini yönetenlerden James Anderson'a göre, Trump'ın seçilmesinden bu yana siteye ilgi arttı. 2015'te günde 300 kez tıklanan internet sitesi, bugün 10 ila 20 bin arasından tıklanıyor.

Raleigh, Kuzey Carolina
Charlottesville'de Cumartesi günü meydana gelen olaylardan sonraysa, sitenin Twitter hesabı 2 bin yeni takipçi kazandı. Trump'ın seçilmesinden bu yana ilgi artmış olabilir. Ancak Antifa'nın kaç aktif üyesinin olduğunu bulmak imkansız.

Los Angeles, California
Aşırı sağcılar gibi, Antifa'nın bileşenleri de sıkı bir örgüttsel yapıyla birbirine bağlı değil. Reddit'in yanı sıra Twitter ve Facebook gibi sosyal medya ağları üzerinden organize oluyorlar.

Oshkosh, Wisconsin
Üç yıl öce ABD'nin Virginia eyaletindeki Charlottesville kentinde Amerikan İç Savaşı dönemindeki ayrılıkçı Konfederasyon ordusunun generallerinden Robert E. Lee'ye ait heykelin kaldırılması planına karşı aşırı sağcılar sokaklarda gösteriler düzenlemeye başlamıştı.

Milwaukee, Wisconsin
Aşırı sağcı gruplara karşı, Antifa da sokaklara çıkmış ve karşı gösteriler düzenlemişti. Farklı saflardaki gruplar karşı karşıya gelmiş, aşırı sağcı gruplardan bir kişi arabasını Antifa ve diğer solcu grupların üzerine sürmüş, çıkan olaylarda bir protestocu ölmüştü.

Atlanta, Georgia
ABD lideri Trump, o günlerde 'Charlottesville'deki şiddetten iki tarafın da sorumlu olduğunu' söylediğinde eleştiri oklarının hedefine oturmuştu. Trump, yürüyüşü organize eden aşırı sağcıları açıkça kınamayı ihmal ettiği gerekçesiyle sert biçimde eleştirilmişti.

Boston, Massachusetts
Trump dah sonra ise Ku Klux Klan, beyazların üstünlüğünü savunanlar ve neo-Naziler'i kınaması yönündeki baskılara boyun eğdi. Ancak pek çok muhafazakâr, Antifa adlı aşırı solcu oluşumun da yaşanan şiddet olaylarında sorumluluk sahibi olduğunu düşünüyor.

Denver, Colorado
Eleştirenler, medyanın, sırf beyazların üstünlüğünü savunanlarla ve onların nefret söylemine dayalı ideolojileriyle mücadele ettikleri için Antifa'nın uyguladığı şiddeti mazur gösterme eğiliminde olduğunu savunuyorlar.

Las Vegas, Nevada
Antifa, uzun süredir sağ eğilimli internet siteleri ve muhafazakâr kişiler arasında popüler bir konu haline gelmiş durumda. Amerikalı, muhafazakâr blog yazarı ve yorumcu Erick Erickson, "Antifa ve beyazların üstünlüğünü savunanlar aynı paranın iki yüzü gibiler. Charlottesville'de hayatını kaybeden kişi, bir neo-Nazi yüzünden öldü ancak Antifa yüzünden de onlarca kişi kanlar içinde kaldı" diyor.

Spokane, Washington
ABD Başkanı Trump da Minneapolis'de başlayıp ülke geneline hızla yayılan sokak gösterilerinin ardından Antifa'nın 'terör örgütü' ilan edileceğini açıkladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • muck02 Haziran 2020 09:54

    Bayrak inmez, klise çanı susmaz... İncil ayaklar altına alınamaz..Trump bunları terörsitlere ezdirmez.. Trump, sokağa çıktı  ve ABD li vatandaşlarına ABd yi böldürmeyeceğiniz dile getirdi... Aslında, ABd lilerin sorunu, hukuksuz düzene... hukuku işletmeyen siyasilere ve yönetim modeline... ekonomık sorun yaşayan ve ülke ekonımısınde 5 kuruş gelir getiremeyen, sadece devlet ekonomısınden destek ve bağış alap yaşamını fakirlikle idame ettirenlerin ayaklanması bu... Bir çok ülkede aynı sıkıntılar mevcut. millet oy atıyor, değişim istiyor, AMA YASALAR VE HUKUK KURALLARI DEĞİŞEREK HALKIN SEÇİMLERİ YİNE yÖNETİMCE HUKUMETLERCE KULLANILIYOR... ülkemizde de hukuk kuralları değişerek, bir çok yanlışlık ve gerilim oluşmaktadır. Umarım siyaseti gerenler, halkı birbirine düşürmek isteyenler ABD den ders almıştır. örnek: izmirde camideki ezanı chp çaldı mesajı vermek...

  • Mehmet02 Haziran 2020 02:36

    Çin de bu şekilde patlamali. Sıra onlara da gelecek. Zalim herifler.

  • A. A.02 Haziran 2020 01:57

    Haydi geziciler Amerika'ya. Demokrasi ve özgürlük için. Fetö lideri de orada...

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU02 Haziran 2020 00:00

    ABD nin servetinin % 90 5 tane yahudi sülalesinde olur ise bu olaylar çokkkkkkkkkk olur.

  • Önce vatan01 Haziran 2020 21:57

    Daha beteri, moskofta vede Çin'de de olmalı ki onlar rakipsiz vaziyete gelmesinler. Avrupa'da sallanmalı. Türkler kenardan cümbüşü seyretmeli, toz duman kalkınca "biz burdayız" demeliyiz.

  • alp01 Haziran 2020 20:53

    eee eden bulur...kıçın sıkıştı abd...bunlar az bile sana..

  • CiA01 Haziran 2020 20:48

    Basın kışkırttı kafaları dumanlilarda gaza geldi olay bundan ibaret.

  • Sancak01 Haziran 2020 20:41

    Amerika'nın bilimle sonunu getirmeye uğraşın, yattığınız yerden beddua ederek değil. Allah'ın sistemi böyle işlemez. Müslüman arap, müslüman kürt, müslüman türk diye yazılmaz. Müslüman müslümandır. Allah üstünlüğün ahlak ve takvada olduğunu söyler peygamber sav aracılığı ile. Bilgiler yarım yamalak idealler yarım yamalak , ahlak yarım yamalak. Bu ümmeti ıslah eyle Yarabbi.

  • oğuz01 Haziran 2020 20:25

    Derhal itrail ve abd ye demokrasi götürülmelidir....

  • VS01 Haziran 2020 20:19

    Yansın teröre silah desteği sağlayan ABD ve destekçileri

  • Türkoğlutürk 01 Haziran 2020 20:52

    Bir abd uşağı takunyalı beğenmemiş yorumu. Kim olabilir. Abd askerine genelev boyayan partinin sempatizanı olabilir.

  • pazarci01 Haziran 2020 19:26

    AllAH,IN GAZABI ISLAM/MUSLUMAN/TURK DUSMANLARININ UZERINE OLSUN AMIIN

  • Türkoğlutürk 01 Haziran 2020 20:53

    Amin. Abd başkanını TBMM de konuşturan kimdi.

  • Hikmet01 Haziran 2020 17:48

    Beter olun pislikler. Allahın izni ile sonunuz gelecek