E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOpsiyon ticaretinde rekor yılı---

Opsiyon ticaretinde rekor yılı

Opsiyon ticaretinde rekor yılı
23 Aralık 2021 - 11:58 borsagundem.com

Küçük yatırımcılar arasında komisyonsuz borsa ticaret uygulamalarının yaygınlaşmasıyla 2021 yılında opsiyon ticareti için rekorlar yılı oldu. Ancak küçük yatırımcılar söz konusu ticaretten kârlı çıkamadı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi opsiyon ticareti, giderek artan sayıda perakende yatırımcının yüksek hızlı türev ticareti yürütmeye başlamasıyla bu yıl ciddi bir popülerlik kazandı. Ancak küçük yatırımcıların daha karmaşık stratejilere erişim eksikliği göz önüne alındığında söz konusu ticaret kaybedenlerin oyunu oldu.

Opsiyon yatırımları araştırma şirketi Options Clearing'e göre, bu yıl günlük ortalama 39 milyon opsiyon sözleşmesi gerçekleşti. Geçen yıla göre %35 artan opsiyon sözleşmesi sayıları bir rekoru ifade ediyor. İnternet üzerinden hizmet veren komisyonsuz borsa ticaret uygulamaları da küçük yatırımcıların opsiyon işlemlerine daha kolay ulaşabilmesini sağladı. Araştırma şirketi Alphacution Research Conservatory'nin verilerine göre, bu yıl toplam opsiyon alım satım faaliyetlerinin %25'inden fazlasını perakende yatırımcılar oluşturuyor.

Küçük yatırımcıların şaşırtıcı bir çoğunluğu, yatırımcılar için kavraması kolay olmayan gelişmiş stratejilere yönelmiyor. Perakende yatırımcılar çok daha düşük kâr olasılığına sahip olan en temel call ve put opsiyonlarını satın alıyor.

Örneğin, Robinhood'un aylık aktif kullanıcılarının %11'i 2021'in ilk üç çeyreğinde en az bir opsiyon ticareti yaptı. Buna karşın, söz konusu yatırımcıların %1'den daha azı aynı anda iki veya daha fazla işlem içeren çok ayaklı opsiyon ticaretini gerçekleştirdi.

Options AI CEO'su John Foley konuyla ilgili CNBC’deki açıklamasında, "Bu işteki herkes, sadece şu anki fiyatlamaya göre zararda olan opsiyonların (out of the money) satın alınmasıyla zamanla çok daha fazla para kaybedeceğinizi bilir. Finansal demokratikleşmedeki asıl sorun ‘Opsiyon ticareti yapabilir miyim?’ değil ‘Wall Street’in kullandığı opsiyon stratejilerine doğrudan erişim sahibi olabilir miyim?’ olmalıdır. Oyun alanı şu anda eşit değil ve kimse buna odaklanmıyor” ifadelerine yer verdi.

 Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre opsiyon ticareti alıcıların gelecekteki bir noktada seçilen bir fiyata bir teminat satın alınmasına veya teminat satın alma hakkının satın alınmasına izin veren bir türev sözleşmesi biçimidir. Riski önlemenin yaygın bir yolu olan çok ayaklı opsiyon ticareti, aynı varlığın alım ve satım opsiyonlarını aynı anda içeriğinde bulundurur. Bu çok ayaklı stratejiler biraz daha ucuz olabilir. Zira yatırımcının opsiyonu satmaktan elde ettiği gelir satın alma maliyetinin bir kısmını dengeler.

En popüler borsa ticaret uygulamaları, yatırımcılara ticaret deneyimlerine, gelirlerine ve risk profillerine göre erişim verdikleri opsiyon ticareti için üç ila beş farklı seviye oluşturur. Örneğin, risklerden korunmak için birden fazla opsiyonu kullanmayı içeren opsiyon tercihi 3. seviyededir. Bu nedenle, esasen, nispeten yeni yatırımcılar Wall Street profesyonellerinin on yıllardır kâr ettiği stratejileri kullanmadan önce ilk başta deneme yanılma yöntemiyle opsiyon piyasalarını öğrenmek zorundadır.

Alphacution Research Conservatory Araştırma Direktörü Paul Rowady, "Robinhood yatırımcısı, perakende yatırımcı topluluklarının en acemisidir. Asıl sorun şu: İhtilafsız ve son derece oyunlaştırılmış bir uygulamayı kullanarak yeni ve genellikle çok genç olan yatırımcıları nasıl etkileyebilirim? Siparişe karşı ödemelere bağlı opsiyonları denemelerini nasıl sağlayabilirim? Zira bu ücretler getiri modellerinin çok kazançlı bir bileşenidir” ifadelerine yer verdi.

Robinhood, üçüncü çeyrekte opsiyon ticaretinden 164 milyon dolar elde etti ve hisse senedi ticaretinden elde ettiği işlem bazlı gelirin üç katından fazlasını sağladı. Aracı kurumun üçüncü çeyrek itibarıyla 22,4 milyon net kümülatif hesabı bulunuyor. Bu rakam ikinci çeyrekte 22,5 milyondu.

Popüler ticaret uygulamasının sözcüsü opsiyon ticaretiyle ilgili, "Elbette, opsiyon ticaretinin herkes için olmadığını biliyoruz ve diğer bazı aracı kurumların aksine, Robinhood açığa satışa veya açıkta opsiyon ticaretine izin vermiyor. Geçtiğimiz bir buçuk yıl içinde opsiyon ticareti için uygunluk kriterlerimizi geliştirdik, hem eğitim sitemize hem de doğrudan uygulamadaki seçeneklere daha fazla eğitim içeriği ekledik, seçenek ekranlarımızı geliştirdik ve uygulama üzerinden 7/24 canlı telefon desteği sunduk" açıklamasında bulundu.

Günde 1 milyon işlem

Perakende opsiyon alım satım faaliyetlerindeki artış en çok spekülatif hisse senetlerinde öne çıkıyor. Bu yılın başında perakende yatırımcılar ordusu internet üzerindeki chat odalar üzerinden organize olarak GameStop ve AMC Entertainment hisselerinde satın alma ve call opsiyonları üzerinden muazzam açığa satış sıkıştırmaları oluşturmuştu.

Endeks firması CBOE dört opsiyon borsasındaki ilk 15 spekülatif hisse senedi üzerindeki tüketici hacmini analiz etti.

Spekülatif hisse çılgınlığının zirveye ulaştığı Ocak 2021'de ilk 15 spekülatif hisse senedinde emir büyüklüğü 1 ile 10 arasında olan opsiyon işlemleri, günde 1 milyon işlemi geçti. Bu sayı 2021'in sonuna da tırmanmaya devam ediyor. Bir opsiyon sözleşmesi, temel alınan varlığın 100 hissesini temsil eder.

Perakende yatırımcıların opsiyon ticaretine olan katılımını artırması, piyasa düzenleyicisi kurumların da dikkatini çekti.

CNBC’nin haberinde ABD Finansal Sektörü Düzenleme Kurumu'nun (FINRA) önümüzdeki haftalarda bir yorum talebi yayınlayarak opsiyon ticareti ve ilgili riskler hakkında borsalardan ve brokerlerden fikir isteyeceği belirtildi. Haberde FINRA’nın, gözetim ve marj gereksinimleriyle ilgili kurallar da dahil, opsiyon hesabı onayı kurallarında değişiklik yapmayı değerlendirdiği belirtiliyor.

Halka arzlarda tarihi rekor

 

Küresel piyasalar Noel tatili öncesi pozitif seyrediyor

 

Wall Street’te küçük yatırımcının gücü tükeniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)