E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC talep tahminlerini düşürdü---

OPEC talep tahminlerini düşürdü

OPEC talep tahminlerini düşürdü
05 Kasım 2019 - 14:47 borsagundem.com

Petrol piyasalarında daralma öngören OPEC talep tahminlerini düşürdü

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) küresel ekonomik büyümeden kaynaklanan artan enerji talebine rağmen gelecek beş yıl içerisinde ABD kaya gazı ve benzer kaynakların üretiminin artması sebebiyle daha az miktarda petrol üretecek.

OPEC tarafından bugün yayınlanan 2019 Dünya Petrol Görünümü raporunda OPEC'in ham petrol ve diğer sıvı madde üretimini 2024 yılına kadar günde 32.8 milyon varile indireceği öngörülüyor. Bu yılki üretim günde 35 milyon varil seviyesinde. Batı' ülkelerinde yoğunlaşan iklim değişikliği karşıtı eylemler ve yaygınlaşan alternatif yakıt kullanımı uzun vadede petrol talebiyle ilgili soru işaretleri yaratıyor. OPEC, raporda orta ve uzun vadede petrol talebi tahminlerini düşürdü. Başta Rusya olmak üzere örgüt üyesi olmayan diğer ülkelerle petrol fiyatlarını yükseltmek için yapılan arz kısıntısı anlaşması nedeniyle OPEC'in piyasaya aktardığı petrol miktarı son birkaç yıldır düşüş gösteriyordu. Bunun sonucunda yükselen petrol fiyatları nedeniyle OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol üretimlerini artırdı. OPEC'in üretim kısıntısını 2020 yılında da sürdürmesi bekleniyor.

OPEC petrol arzı gönüllü üretim kısıntısına ek olarak üye ülkeler Venezuela ve İran'a getirilen ABD yaptırımları sebebiyle de düşüş kaydetti. OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo raporun ön sözünde, "OPEC üyesi olmayan ülkelerin arz görünümü özellikle ABD kaya gazının beklentileri aşması sebebiyle sert bir şekilde yukarı yönlü revize edildi" açıklamasında bulundu. Viyana merkezli OPEC, ABD kaya petrolü üretiminin 2024'e kadar 2019'daki günde 12 milyon varil seviyesinden 16.9 milyon varile yükseleceğini, 2029 yılında ise günde 17.4 milyon varil ile zirve yapacağı öngörüyor.

TALEBİN AZALACAĞI TAHMİN EDİLİYOR

Dünya petrol arzının üçte birini sağlayan OPEC, küresel petrol tüketiminin 2023 yılında günde 103.9 milyon varil olacağını tahmin ediyor. Geçen yıl yayınlanan raporda 2023 yılında tüketimin günde 104.5 milyon varil olacağı tahmin ediliyordu. OPEC uzun vadeli petrol talebi tahminini de geçen yılkine kıyasla düşürdü. Örgüt petrol talebinin 2040 yılında bugüne kıyasla 12 milyon varil/gün artarak günde 110.6 milyon varile yükseleceğini tahmin ediyor.

OPEC, talep tahminlerini düşürmesine gerekçe olarak ekonomik büyüme görünümlerinin güç kaybetmesini, verimlilik artışlarını ve diğer yakıt türlerinin kullanılmaya başlamasını dile getirdi. OPEC, dünya piyasasında ağırlığı küçük olan elektrikli araçların "ivme kazandığını" söylüyor. 2040'a kadar sanayileşmiş ülkelerden oluşan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkelerinde yeni alınan yolcu araçlarının yarısının elektrikli olacağı öngörülüyor. Öngörülere göre Çin'de dörtte biri, dünyada ise araçların %26'sı elektrikli araç olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)