E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC, salgınının petrol talebini düşüme riskine çare arıyor---

OPEC, salgınının petrol talebini düşüme riskine çare arıyor

OPEC, salgınının petrol talebini düşüme riskine çare arıyor
03 Mart 2020 - 14:41 borsagundem.com

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkeler, virüs salgınının yayılmasıyla küresel petrol talebinin zayıflaması ihtimalinin petrol fiyatlarını aşağı çekme riskine çare bulmak amacıyla perşembe günü Viyana’da toplanacak.

Geçen hafta 50 doların altına kadar düşen küresel petrol fiyatları, OPEC ve OPEC dışı ülkelerinin toplantısında petrol kesintisini artıracağı beklentisiyle bugün yükselme eğilimi gösterdi.

Dün 53,03 dolara kadar çıkan Brent petrolün varil fiyatı günü 53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili saat 08.27 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,66 artışla 53,35 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 47,83 dolardan alıcı buldu.

OPEC toplantısından ne bekleniyor?

OPEC ve OPEC dışı ülkeler, iki gün boyunca Viyana’da yapacakları toplantıda petrol fiyatlarındaki düşüşün nasıl önüne geçeceklerini masaya yatıracak.

OPEC’in ortak teknik komitesi, geçen ay virüsün yayılmaya başlamasının ardından günde 600 bin varil kesintiye gidilmesini önermişti.

Financial Times, son olarak Suudi Arabistan’ın petrol üretiminde günde bir milyon varil kesintiye gidilmesini önereceğini yazmıştı.

Kesinti ne kadar ve ne kadar süre için olacak ?

Uzmanlar, petrol politikalarında ittifak yapan Suudi Arabistan ve Rusya’nın tavrının petrol üretimi kesintisinin nasıl olacağı konusunda belirleyeceği olacağını düşünüyor.

Rusya’nın petrol kesintisi konusunda farklı mesajlar gönderdiğini belirten uzmanlar, Rus lider Vladimir Putin’in petrol fiyatlarındaki son durumun Moskova için “kabul edilebilir” olduğu yolundaki açıklamasının ise toplantı öncesi kafaları karıştırdığına işaret ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı ise virüsünü yayılmasının ardından 2020 yılı için yaptığı bir tahminde günlük kesintinin 820 bin varil civarında olması gerektiğini bildirdi.

Viyana’da kesin petrol üretiminde kesinti kararı çıkması beklenirken bunun ne kadar ve ne kadar süre için olacağı en önemli iki soru olma özelliğini sürdürüyor.

Aralık ayında düzenlenen son toplantıda, petrol üretimini günde 500 bin varil düşürme konusunda anlaşma sağlamıştı. Brent petrol ve Batı Teksas türü (WTI) ham petrolü fiyatları ocak ayı başından bu yana yüzde 30 düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tamtam03 Mart 2020 16:36

    Küresel petrol fiyatları aşağıya çekiliyor,Rusya'yı kamçılama zamanı geldi herhalde,putincik ne yapacak izleyelim,doğalgaz ve petrol geliri üzerine kurulu Rusya da neler oluyor izleyelim