E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemOPEC anlaşmazlığı inada dönüştü---

OPEC anlaşmazlığı inada dönüştü

OPEC anlaşmazlığı inada dönüştü
12 Mart 2020 - 16:25 borsagundem.com

OPEC ülkeleri ile Rusya arasındaki petrol ticaretinde taşları yerinden oynatan anlaşmazlık büyüyor. Rusya Başbakanı anlaşmazlığın sorumluluğunu OPEC ülkelerine yükledi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkeler ile Rusya arasındaki anlaşmazlık derinleşiyor. Petrol fiyatlarındaki aşırı düşüşe neden olan bu anlaşmazlığın suçlusunu Rusya Başbakanı Mihail Mişustin OPEC ülkeleri olduğunu iddia etti. Rus Başbakanı açıklamasında, OPEC + anlaşmasından çıkmayı başlatan tarafın Rusya olmadığını iddia etti.

Sputnik'in haberine göre Mişustin’e göre, aksine Moskova korona virüsün yayılması nedeniyle durumu daha da zorlaştırmamak için anlaşmanın en az yılın ikinci yarısının sonuna kadar ya da bir yıl daha uzatılmasını teklif etti.

Rus Başbakanı'nın OPEC açıklamaları:

Mişustin, “Bizim tavrımız tamamen ölçülüp biçilmiş ve temelliydi, zira küresel ekonomideki yavaşlama ve uluslararası ticaretteki gerileme nedeniyle enerji talebi halihazırda düşmüştü” dedi. Mişustin ayrıca düşük petrol fiyatları ve rublenin zayıflamasının Rusya ekonomisi için yalnızca risk değil, avantajlar da yarattığını ifade etti.

Mişustin, “Bu öncelikle de ithal ikamesi programlarıyla ilgili bir durum. Bu programlar sonuç verdi. Şimdi ise sanayi ve tarım alanında ithal ikamesini artırmak için yeni tedbirler alıyor, birincil olmayan yüksek teknolojili ürün ve mal ihracatı imkanlarını genişletiyoruz” dedi.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin toplantısında ek üretim kesintisi kararının çıkmaması, küresel piyasada arz fazlasında artış riski oluştururken, Çin'de ortaya çıkan yeni tip korona virüs (Covid-19) dünya genelinde ham petrol talebini olumsuz etkiliyor. Her iki durum petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)