E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıOPEC 2020'de petrolde piyasa fazlası bekliyor---

OPEC 2020'de petrolde piyasa fazlası bekliyor

OPEC 2020'de petrolde piyasa fazlası bekliyor
11 Temmuz 2019 - 15:32 borsagundem.com

OPEC, ABD'de artmaya devam eden kaya petrolü üretiminin desteği ile 2020 yılında petrolde piyasa fazlası oluşmasını bekliyor

OPEC'in petrol üretimini kısıtlamayı gelecek yılın başına kadar uzatma kararı almasından bir hafta sonra, grubun ilk 2020 yılı için tahminleri, söz konusu dönemde daha uzun ve daha sert zorluklarla karşılaşılacağını gösterdi.

Dünya petrolününün yüzde 40'ını üreten Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC), gelecek yıl ihtiyaç duyulandan günlük 560,000 varil daha fazla petrol üreteceği tahmininde bulundu. Bununlşa birlikte ABD'de artmaya devam eden kaya petrolü üretimi ile birlikte piyasada yeniden bir fazla oluşma tehidi ortaya çıktı. OPEC'in rakibi ABD'den gelen arz, grubun tahminine göre, küresel petrol talebibdeb iki kat fazla artacak.

Suudi Arabistan ve ortakları geçen hafta Viyana'da, küresel ekonomideki yavaşlama ve rekor seviyeye çıkan ABD petrol üretimini dengelemek için üretim kısıntılarını 2020 yılının ilk çeyreğine uzatma kararı aldı. Londra'da varil başına 67 dolar civarında seyreden ham petrol fiyatları, OPEC üyelerinin büyük kısmının kamu harcamalarını karşılamak için ihtiyaç duyduğu seviyelerin altında kalmaya devam ediyor.

OPEC'in Perşembe günü açıkladığı rapor, topluluğun yeniden arz fazlası ile karşılaşılmaması için üretimi daha da kısması ve kısıntıları gelecek yılın tümüne yayması gerektiğini işaret ediyor.

Küresel petrol tüketimi 2020 yılında günlük yaklaşık 1.1 milyon varil ya da yüzde 1.1 ile bu yılki ile aynı hızda artacak. Artış Hindistan ve Çin gibi gelişen ekonomilerce desteklenecek, ancak gelişmiş ülkelerdeki durgun tüketim bu artışı azaltacak.

OPEC dışı üretim ise, ABD'de yeni boru hatlarının ükenin kaya petrolü üreticilerine üretimi daha da artırmaları için imkan sağlaması ile birlikte günlük 2.4 milyon varil artacak. ABD'deki bu artış, Brezilya ve Norveç gibi diğer ülkelerce de desteklenecek.

OPEC dışı arzın artması talepteki büyümeynin üzerinde gerçekleşecek ve bunun sonucu OPEC'in üretmesi gereken petrol miktarı üst üsten üçüncü yılda da keskin bir düşüş gösterecek.

23020 yılında OPEC'in üretmesine htiyaç duyulan petrol miktarı ortalama 29.27 milyon varil olacak ve bu, 14 üyeli kartelin geçen ayki günlük ortalama üretimi olan 29.83 milyon varilin altında. OPEC'in üretimi Haziran ayında, ABD'nin İran'a yaptırımları ie artan arz sıkıntılarından dolayı tekrar düştü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)