E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum Raporları Omikron'un yayılması ulaştırma sektörü paylarını baskıladı!---

Omikron'un yayılması ulaştırma sektörü paylarını baskıladı!

 Omikron'un yayılması ulaştırma sektörü paylarını baskıladı!
03 Aralık 2021 - 08:14 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 21.747 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 192 kişi olduğu açıklandı.

Fitch tarafından Türkiye'nin kredi not görünümü durağan dan negatif e düşürüldü. Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini % 9,2'den %10,5'e çıkardı.

BOTAŞ, Aralık ayına ilişkin satış tarifesini yayımladı. Buna göre, konut abonelerinin tarifesi değişmezken, büyük sanayi ve ticari kuruluş abone grupları ve elektrik üretimi amaçlı kullanılan doğal gaz tarifelerine %20 zam yapıldı.

 ABD Hazine Bakanı Yellen, enflasyon için "geçici" tanımını bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı, Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'de sözde 5. parselde doğalgaz arama izni vermesine tepki göstererek, bu ruhsat sahasının bir bölümünün Türkiye'nin kıta sahanlığını ihlal ettiğini bildirdi .

ABD Başkanı Biden, omicron varyantıyla girilen kış aylarında Covid - 19 ile mücadele planını açıkladı ve gelecek haftalarda vakaların artmasına karşı hazırlıklı olunması uyarısında bulundu. Biden, kış ayları için ilk hedeflerinin aşılanmayı hızlandırmak ve kişileri destek doz aşılarını almaya teşvik etmek olduğunu kaydederek, evde yapılan Covid - 19 testlerinin ücretsiz olması için de harekete geçtiklerini kaydetti.

Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyon baskılarının hali hazırdaki yüksek seviyelerden geri çekilmemeleri halinde Fed'in gelecek yıl kısa vadeli faiz oranlarını artırabilir bir pozisyona gelmesini istediğini söyledi.

 ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı. Amerikan federal hükümetine 18 Şubat'a kadar finansman sağlayacak tasarı, kabul edildi.

OPEC+ grubu günlük 400.000 varillik üretim artışı planına devam edecek

Beyaz Saray, OPEC ve müttefiklerinin petrol üretimini artırma kararını memnuniyetle karşıladıklarını, ancak ABD'nin ham petrol rezervlerini serbest bırakma kararını yeniden gözden geçirme planı olmadığını bildirdi.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde enflasyon verisi açıklanacak.
• Yurtdışı piyasalarda PMI verileri ve ABD’de Tarım Dışı İstihdam verisi açıklanacak.
• Moody’s’in Cuma günü Türkiye değerlendirmesi yapması bekleniyor.
Borsa İstanbul’un bu sabah yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde yatay açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Korona virüs salgını ve salgındaki omicron varyantı ile enflasyon ve para politikalarında normalleşmenin beklenenden yavaş olacağı endişeleri piyasalarda hakim. Artık Fed Başkanı Powell’ın da geçici yüksek enflasyon vurgusunu bir kenara bıraktığını görüyoruz.

Geçtiğimiz işlem gününe BİST100 endeksi küresel piyasalara paralel olarak alıcılı başlangıç yaptı. Endeksin dünkü yükselişinde bankacılık sektörü payları başta olmak üzere BİST30 endeksi payları etkiliydi. Endeks günü alıcılı tamamlarken, bankacılık sektörü payları yanı sıra metal ana ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları payları endeksi yukarı yönlü etkiledi. Omicron varyantının yayıldığı haberleri ile tekrar kapanmaların olabileceği endişesi ile ulaştırma sektörü payları baskılandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Bakanlık görevini Nureddin Nebati Lütfi Elvan'dan devraldı. Bakan Nebati devir teslim töreninde yaptığı açıklamada, "En önemli önceliğimiz yüksek faiz değil, yatırım ve istihdamdır" dedi. Bakan Nebati devir teslim töreni öncesinde de TBMM'de yemin etti.
Yabancılar geçtiğimiz hafta 65 milyon dolarlık hisse, 105 milyon dolarlık DİBS sattı. TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,84 milyar dolar azaldı. Kurdaki sert hareketlerle DTH'lardan çözülme dikkat çekti.

Fed Başkanı Powell'ın geçici enflasyon söylemini geride bırakıp, 'yüksek enflasyonla mücadele' kavramına dönmesi ile varlık alım programlarını azaltıma hızını artırma sinyali, doları küresel piyasalarda değer kazandırdı. Powell, varlık alım programları hızını Aralık Toplantısında konuşacaklarını, omicron varyantının da göz önüne alınacağı yinelendi. Küresel piyasaların yanı sıra yurtiçi dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL'nin yukarı yönlü seyri sürüyor. Yılbaşından bu yana Türk Lirası, dolar karşısında %80'e yakın değer kaybetti. Eylül ayından bu yana başlayan faiz indirimi, büyükelçi krizi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'düşük faiz' vurgusu ile Dolar / TL 13,88'i test etti. TCMB 2014 yılından bu yana ilk kez döviz müdahalesi gerçekleştirdi. Spot ve vadeli işlem piyasasında satım tarafında işlemler gerçekleştiren TCMB sonrasında, Dolar / TL kuru 12,40'lara kadar gerilese de dün akşam Hazine ve Maliye Bakanlığı Başkanlığına Nureddin Nebati'nin atanması haberi sonrası kur 13,30’un üstünde dengelendi.

VİOP 30 Endeks kontratında yatay açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Perşembe günü 2.020 - 2.052 fiyat aralığında işlem görerek günü 2.044 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 3.459 azalarak 651.072 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 2.005 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 2.070’in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 2.100 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.015 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 2.055 ve 2.070 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.025 ve 2.015 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 3/12/2021

 

Altında gözler verilerde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)