E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOmaha Kahini’nden enflasyon yatırımı tavsiyeleri---

Omaha Kahini’nden enflasyon yatırımı tavsiyeleri

Omaha Kahini’nden enflasyon yatırımı tavsiyeleri
20 Ağustos 2021 - 12:41 borsagundem.com

Korona virüs krizinin ardından yüksek enflasyon ortamı dünya çapında yatırımcıları endişelendiriyor. Bu ortamda doğru yatırımı seçmeye çalışanlarsa efsane yatırımcı Warren Buffett’ın tavsiyelerine kulak veriyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ikinci el otomobillerden benzinlere ve market fiyatlarına kadar enflasyon her alanda yükselmeye devam ediyor. ABD Tüketici Fiyatları Endeksi geçtiğimiz ay Temmuz 2020’de yapılan ölçütlere oranla %5,4’lük bir yükseliş gösterdi. Söz konusu artış 2008’den bu yana rekor bir enflasyon artışını ifade ediyor.

Bazı ekonomistler ve finans uzmanları mevcut enflasyon oranının endişelenecek seviyede olmadığını söylese de küresel çapta enflasyondan kaçınmak neredeyse imkansız hale geldi. Ancak piyasalar söz konusu olduğunda, Berkshire Hathaway CEO'su Warren Buffett’ın sözlerine kulak vermek gerekiyor. CNBC’nin haberine göre ‘Omaha Kahini’ yüksek enflasyon ortamında yatırımlar için başarılı olma olasılığının diğerlerinden daha fazla olduğunu söylüyor.

Berkshire Hathaway’in her yıl düzenlenen geleneksel hissedarlar toplantısında 2015 yılında Buffett’a yüksek enflasyon halinde hangi yatırımların gelişeceği sorulmuştu. Buffett’ın cevabı ise bu tip bir piyasa ortamı için en iyi işletmelerin sürekli yeniden yatırıma ihtiyacı olmayan yapıdaki şirketler olduğunu söylemişti. Buffett doların değerinin düşmesi nedeniyle yeniden yatırımların giderek daha fazla pahalı hale geleceği konusunda uyardı.

Buffett, “Enflasyon sırasında en iyi işletmeler, bir kez satın aldığınız ancak daha sonrasında sürekli olarak sermaye yatırımı yapmadığınız türden işletmelerdir. Ağır sermaye yatırımlı herhangi bir şirket enflasyon sırasında zayıf bir işletme olur ve genellikle de kötü bir işletmedir” açıklamasına yer verdi.

Ancak Buffett’a göre kamu hizmetleri ve demiryolları gibi işletmeler ‘giderek daha fazla para sağladığı için’ daha kârlı bir yatırım olarak öne çıkıyor. Omaha Kahini insanlarla ilişki içerisinde olan şirketleri satın alma eğilimi gösteriyor.

Buffett yüksek enflasyon ortamında bir marka sahibi olmanın harika bir durum olacağını söyledi. Ünlü yatırımcıya göre 1972 yılında aldığı şekerleme firması See’s Candy gibi markalar da bu listeye dahil.

Elbette ki birçok perakende yatırımcı için bir şirketi tamamen satın almak mümkün değil. Ancak yatırımcılar beğendikleri şirketlerin hisse senetlerini satın alabilirler. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Buffett 2009 yılında yaptığı bir açıklamada "başarılı bir işletmenin" bir parçasına sahip olmanın yararlı olduğunu zira doların değeri ne olursa olsun, işletmenin ürününün yine de talep göreceğini belirtiyor.

Buffett ayrıca enflasyon dönemlerinde gayrimenkul sahibi olmanın da yararlı bir yatırım olacağını belirtti. Efsane yatırımcıya göre bu yatırımcılar için tek seferlik bir harcama ve tekrar satılabilir olması ise söz konusu hamlenin değer getirmesini sağlıyor.

Warren Buffett konuyla ilgili bir açıklamasında, “Başkaları için kullanışlı olabilecek bir şeyiniz varsa bu zaman içerisinde takas değeri açısından fiyatlandırılma eğilimindedir. Bu nedenle enflasyondan ciddi bir destek alırsınız” ifadelerini kullandı.

Yine de çoğu yatırımcı için en iyi hareket tarzı, iyi performans göstereceklerine inandıkları tek bir yatırımı seçmek değil. Bunun yerine çok daha az riskli olan düşük maliyetli endeks fonlarına yatırım yapmak daha makul gözüküyor.

Buffett uzun bir süredir yatırımcılara bir endeksteki her hisseyi aynı oranda tutan ve otomatik çeşitlendirme yapan endeks fonlarına yatırım yapmayı tavsiye ediyor. Örnek vermek gerekirse S&P 500 Endeksi Apple, Coca-Cola ve Google gibi önemli şirketleri içeriğinde barındırıyor.

Buffett 2017 yılında verdiği bir röportajında emeklilik tasarruflarını inşa etmek isteyen insanlar için çeşitlendirilmiş endeks fonlarının "neredeyse her zaman en mantıklı" yatırım aracı olduğunu belirtmişti. Omaha Kahini, “Sürekli olarak düşük maliyetli bir S&P 500 endeks fonu satın alın. İyi günde de kötü günde de satın almaya devam edin ve özellikle de iyi günlerinizde alım yapın” önerisinde bulunmuştu.

Wall Street borsalarında yükseklik korkusu

 

Bitcoin ve Ethereum’da tahminler yükseliyor

 

ABD'de İmalat Endeksi'nde düşüş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)