E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOlumlu fiyatlamalar yeni haftada da devam edebilir---

Olumlu fiyatlamalar yeni haftada da devam edebilir

Olumlu fiyatlamalar yeni haftada da devam edebilir
31 Ağustos 2021 - 08:20 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, Jackson Hole konferansındaki konuşmaların yeni haftada da olumlu fiyatlamalara yol açabileceği vurgulanıyor.

Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesi şüphesiz Jackson Hole sempozyumunun başlamış olmasıydı. Ayrıca Cuma günü FED Başkanı Jarome Powell’ın sempozyumda ekonomik görünüme yönelik gerçekleştirdiği konuşma ise en kritik noktaydı. Powell, varlık alım programının yıl içerisinde azaltılmasının uygun olabileceği görüşünü paylaştığını belirtti. Yalnız net bir takvim açıklamadı. Bu cümle piyasanın bir süredir üzerinde yoğun olarak tartıştığı bir beklentiydi. Yani FED’in yıl içerisinde varlık alımını azaltmayı düşünmesi piyasalar adına sürpriz değildi. Bunun yanında Powell’ın en önemli cümlesi ise varlık alımının azaltılmasının faiz politikası ile bir paralellik göstermediğiydi. 120 milyar dolarlık tahvil alım miktarında kısıntıya gidilse bile bunun faiz artırımının da yakın zamanda başlayacağı anlamını taşımadığını net olarak belirtti. Bu cümleyi şüphesiz piyasa dostu olarak okuyoruz. Faiz konusunda Powell, Federal fonlama faiz bandı hedefini ekonomide azami istihdam sağlanana, enflasyon yüzde 2’ye ulaşıp, belli bir süre yüzde 2’nin ılımlı şekilde üzerine çıkana kadar mevcut seviyelerde tutacaklarını hatırlattı. Azami istihdama ulaşmak için henüz çok yolun olduğunu ve %2 enflasyona kalıcı şekilde ulaşıp ulaşılmadığını zamanın göstereceğini de ekledi.

Bu açıklamalar sonrası küresel piyasalar pozitif hava esti. Mevcut olumlu fiyatlamaların yeni haftada da devam etme olasılığı mevcut. İçinde bulunduğumuz haftanın gelişmelerini takip etmek gerekirse;

Küresel ölçekte Ağustos ayına yönelik imalat ve hizmet PMI verilerini takip edeceğiz. Ekonomilerin yılın üçüncü çeyreğinde gösterdikleri performans hakkında sinyal niteliğinde veriler olması nedeni ile PMI dataları önemli olacak. Haftanın en kritik gelişmesi ise şüphesiz ABD’de TDI verisi olacak. Piyasa beklentisi 750 bin kişiye istihdam sağlandığı şeklinde. İşsizlik oranının da %5.4’den %5.2’ye gerilemesi bekleniliyor.

Öne çıkanlar

Çin'de delta varyantının etkisi Ağustos ayında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksine yansırken Asya piyasaları da beklenenden zayıf gelen veri sonrasında geriledi 

Çin'de Ağustos ayı için hazırlanan PMI verileri, imalat sektöründe büyümenin yavaşladığına ve hizmet sektörünün pandeminin tepe yaptığı Şubat 2020'den bu yana ilk kez daraldığına işaret etti. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin (AB) Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil edildiğini açıkladı.1 Temmuz itibarıyla 27 Avrupa Birliği ülkesinde kullanılmaya başlanan Dijital Kovid-19 Aşı Sertifikası sistemine Türkiye’nin dahil edilmesiyle birlikte aşı sertifikası ve geçerli vizeye sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, AB ülkelerine seyahat edebilecek. 

Artan enerji maliyetleri Almanya’da tüketici fiyatlarını 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkardı. Ülkede Ağustos ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 3,4 olarak kaydedildi. 

Avrupa Birliği, artan koronavirüs vakaları nedeniyle ABD'ye yeniden seyahat kısıtlamaları uygulanmasına karar verdi. 

Konut fiyatlarındaki yüksek seyir ABD'de bekleyen konut satışlarında beklentilerin üzerinde daralmaya neden oldu. Ülkede Temmuz ayında bekleyen konut satışları yüzde bir önceki aya göre yüzde 1,8 düştü. Beklenti yüzde 0,3 artış yönündeydi. 

Salgının delta varyantı etkisiyle yayılımını artırması ve tedarik tarafında yaşanan sıkıntıların sürmesiyle Euro Bölgesi ekonomik güven endeksi Ağustos'ta 117,5 seviyesine geriledi. Böylelikle 2021 yılında endekste ilk kez geri çekilme yaşandı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi endeksin 118 seviyesine çıkması yönündeydi. Temmuz ayında endeks 119 değeriyle rekor seviyeye yükselmişti. 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie, ABD güçlerinin Afganistan'dan çekilme sürecinin tamamlandığını açıkladı. 

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Avusturya MB Başkanı Robent Holzmann, Avrupa'da enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl düşmeye devam etmesini beklediğini söyledi. 

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa MB Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin pandemi ile ilişkili aylık varlık alımlarının geleceğini tartışırken son dönemde iyileşen finansman şartlarını da hesaba katması gerektiğini söyledi. 

Asya'da artan koronavirüs vakaları ve Japonya'da uygulanan olağanüstü hal tedbirlerinin etkisi ile araç üretiminin düşmesi Temmuz ayında Japonya'nın sanayi üretimini azalttı. 

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, "Kalıcı faiz düşüşü istiyorsak, önce enflasyonu yapısal olarak düşürmeliyiz" dedi. Kaslowski, "Öncelikle düşürmemiz gereken ülke risk primidir. Risk primini düşürmek için de finansal istikrara ve öngörülebilirliğe ihtiyaç var. Her yol fiyat istikrarından geçiyor" şeklinde konuştu.

Çin Merkez Bankası finansal tüketici hakları koruma birimi başkan yardımcısı Yin Youping, Kripto paraların yasal olmadığını ve hiçbir yasal desteğe sahip olmadıklarını belirtti. 

AC Asia ex, Japan % -0,60 satıcılı 

S&P 500 % 0,11 alıcılı 

Euro Stoxx 50 % 0,05 alıcılı

Ziraat Almanya'ya kayyum geliyor

Petrolde kasırga etkisi sürüyor

Asya piyasalarında veri baskısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)