E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOlası krizde Çin’i kim finanse edecek---

Olası krizde Çin’i kim finanse edecek

Olası krizde Çin’i kim finanse edecek
14 Kasım 2014 - 17:40 borsagundem.com

Bloomberg’te yayınlanan yazıda Çin ekonomisinin krize düşmesi durumunda Çin’i kimin finanse edeceğinin cevaplanması gereken bir soru olduğu belirtildi

BORSAGUNDEM.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski Wall Street Journal yazarı ve ekonomist Mark Whitehouse, Bloomberg View’de Çin’deki kredi balonunun global ekonomiye olası etkilerini ele alan bir yazı yazdı.

Yazısında Çin’deki kredi balonu ile ilgili olarak global bir tedirginlik olmadığına değinen Whitehouse, bunun sebebinin kredi için borç verenlerin çoğunlukla Çinlilerin kendisi olduğunun üzerinde durdu.

Whitehouse, bu durum sebebiyle insanların Çin’in temerrüde düşmesi durumunda global ekonominin etkilenmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Genel algıya göre Çin ekonomisinin borcunu ödeyemeyecek hale gelmesi, Amerika’nın 2008’de sebep olduğu tipte bir global krize sebep olmayacak.

Ancak bu algının yanlış olduğuna değinen Whitehouse, Uluslararası Ödeme Bankası’nın verilerini yazsında paylaşmış.

Açıklanan verilere göre Çin’in henüz tahsil edilmemiş kredi hacmi son dört yıl içerisinde dört kat artarak 800 milyara doları aştı. Açıklanan verilere göre bu rakama ödemesi henüz yapılmamış türev enstürmanlar ve kredi kartı ödemeleri eklenince geri dönüşü henüz gerçekleşmemiş borçlar toplamı bir milyar dolara yaklaşıyor.

Uluslararası Ödeme Bankası’nın raporunda karşılığı henüz alınmamış kredilerin ne kadarıyla inşaat sektörünün finanse edildiğinin bilinmedi belirtilmiş. Whitehouse, raporda keş paranın Çin’de bankalardan sonra ikinci kapısının gölge bankalar olduğunun altını çiziyor.

Çin’de gerçekleşecek olası kayıpların başta hangi ülkeleri olumsuz etkileyeceğinin önemli bir soru olduğunu belirten Whitehouse, 2008 krizinin üzerinden altı yıl geçmesine rağmen  krize sebep olan ülkelerin beklenen ekonomik düzelmeyi hala gösteremediğini belirtti. 

Çin ekonomisinin krize girmesi halinde finanse edilmesi gerektiğinin üzerinde duran Whitehouse, G20 ekonomik zirvesinde ekonomi sistemindeki yapısal problemlerin nasıl aşılacağına dair fikir üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)