E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOkullara hazırlık sezonunda kâr vadeden 4 hisse---

Okullara hazırlık sezonunda kâr vadeden 4 hisse

Okullara hazırlık sezonunda kâr vadeden 4 hisse
25 Ağustos 2020 - 16:08 borsagundem.com

Perakende hisselerinin okulların açılış dönemlerinde hareketlenmesi beklenir. Fakat korona virüs sürecindeki değişen tüketici davranışları 4 hisseyi öne çıkarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs sürecinde okulların açılmasıyla ilgili oluşan soru işaretleri perakende sektöründe dengelerin değişmesine neden oldu. ABD’de ülkenin en büyük 20 eğitim bölgesinin 18’inde okulların uzaktan eğitim vereceği öngörülüyor. Devlet okullarının %60’ından fazlasının internet üzerinden eğitim görmesi bekleniyor. Bu da okula dönüş kıyafetlerinin yerini teknolojik ekipmanların alacağı ve daha fazla insanın dijital ekranlarda gezineceği anlamına geliyor.

Barrons’un haberine göre perakende şirketleri ise değişikliklere ayak uydurmak için çabalıyor. ABD’nin en büyük perakende şirketlerinden Target okula dönüş sezonunu uzattı. Perakende devi okullara hazırlık sezonu ürünlerini eylülden ocak ayına kadar sergilemeyi planlıyor. Şirketler her gün değişen okula dönüş prosedürlerine uyum sağlayarak kazanç elde etmeyi hedefliyorlar.

Deloitte'a göre, genel olarak okula dönüş harcamalarının geçen yılki harcamalarla eşit seviyede. 28,1 milyar dolar veya öğrenci başına 529 dolar seviyesinde olması beklenen harcamalarda büyük perakende şirketleri pastanın büyük kısmını şimdiden kaptı. Küçük ve orta büyüklükteki şirketlerse bu süreçte geride kalmış gözüküyor.

ABD borsalarında okula dönüş sezonunun kâr vadeden hisseleri ise Nike, Walmart, Target ve TJX olarak görülüyor.

Walmart ve Target tek seferde çok alışverişin adresi oldu

Perakende şirketleri Walmart ve Target’ın okul sezonunun kazananları olmasının en büyük nedeni çok fazla çeşit üründe satış yapabilmeleri. Kategoriler arası satış yapabilme özellikleri sayesinde az sayıda dışarı çıkmayı tercih eden müşterilerin bir seferde birden fazla alanda ürün satın alabilmesi için olanak sağlayan bu iki şirket önemli bir pazar payı kazandı.

Örnek vermek gerekirse yatırım bankacılığı şirketi Piper Sandler’ın başındaki isim Kıdemli Analist Erinn Murphy Target’ın ABD’de Amazon’dan sonra en popüler giyim alışverişi destinasyonu haline geldiğini belirtiyor. Murphy insanların korona virüs nedeniyle artık alışveriş merkezinde 10 farklı mağazaya girmeyeceğine dikkat çekiyor.

Yatırımcılar için en önemli soruysa Walmart ile Target’ın pandemi sürecinden sıyrılıp sıyrılmadığı. Walmart’ın hisseleri 132 dolardan %10’luk bir yükselişle, Target hisseleri ise 155 dolardan %20’lik bir yükselişle işlem görüyor. Karşılaştırmak gerekirse S&P 500 endeksi %5 yukarıda seyrediyor. Gelecek bilanço dönemi baz alındığında her iki hisse senedi de 5 yıllık ortalamalarının oldukça üzerinde işlem görüyor. Walmart bu ortalamanın 24 kat Target ise 21 kat üzerinde.

Fakat iki şirketin fiyat kazanç oranlarındaki (P/E) büyüme önceki ortalamalarının altında. Bu da şirketlerin halen bir miktar sermaye katılımını karşılayabileceğini gösteriyor. Walmart’ın P/E büyüme oranı 2,7 seviyesinde tarihsel ortalaması 4,1 olarak gözüküyor. Target’ta ise bu oran 2,1’e karşı 3,4.

Nike internette de fiyatlarından ödün vermiyor

Nike ise pandeminin en şiddetli günlerinden hızlı bir şekilde toparlandı ve hisse değerini 108 dolara kadar taşıdı. Fakat analistler ve yatırımcılar şirketin halen kazanç vadettiğini düşünüyor.

Cowen analisti John Kernan, "Nike, ABD'de toptan satış modeline göre çok daha kârlı olan büyük bir dijital dönüşümün ilk devrelerinde" diyor. Doğrudan tüketiciye yönelik satış çabaları, değeri düşen alışveriş merkezi markalarına daha az bağlı olduğu anlamına geliyor.

Neuberger Berman Araştırma Fonları Baş Yatırım Sorumlusu Hari Ramanan’a göre Nike korona virüs sürecinde diğer rakipleri indirime gitse de fiyatlarını internet ortamında da yüksek tutarak premium fiyat avantajını korudu. Araştırma şirketinin verilerine göre Nike’ın kullanıcı başına ortalama geliri benzeri kanalları kullanan rakiplerine göre %40 daha yüksek. Analistlere göre şirketin uzun vadeli büyüme oranı %20’nin üzerinde seyrediyor.

Şirketin bilançosu şimdilik karamsar görünüyor. P/E oranlarında ise şişme söz konusu. Ancak analistler şirketin kayda değer ivmesinin kanıtı olarak 2022 mali yılına kadar hisse başı kazancın iki katına çıkacağını öngörüyorlar.

Evde kalan insanlar evine para harcıyor

TJX hisseleri geçtiğimiz hafta ikinci çeyrek bilançosunda çeyrek hedeflerine ıskalayarak yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. TJX hisseleri bu yıl içerisinde %14 düştü ve şu anda 52 dolar civarında işlem görüyor.

Fakat pek çok analist TJX’in gelecek yıl toparlanmak için iyi bir durumda olduğunu ve şirket hisselerinin satın alma fırsatı vadettiğini belirtiyor. Şirketin satışlarının yaklaşık üçte biri, insanların evleri için daha fazla ürün satın aldığı bir dönemde güçlenen bir sektör olan ev eşyalarından geliyor. Şirket satış noktalarının büyük perakende şirketlerinin yakınında bulunması da şirketin satışlarında pozitif bir etki yaratabilir.

UBS: Korona virüs aşısı boğa piyasasını körüklüyor

 

Wall Street 'balon yükseliş' tehdidi altında

 

Teknoloji hisseleri ve S&P 500 yükselirken dikkat çekenler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)