E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÖğretmenleri yakından ilgilendiriyor! Resmen yürürlüğe girdi---

Öğretmenleri yakından ilgilendiriyor! Resmen yürürlüğe girdi

Öğretmenleri yakından ilgilendiriyor! Resmen yürürlüğe girdi
14 Şubat 2022 - 02:01 borsagundem.com

Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmi Gazete’de yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilerek yasalaşan Öğretmenler Meslek Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yasaya göre öğretmenlik, "eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği" olarak tanımlanıyor. Yasaya göre, öğretmenler bu görevlerini, Türk milli eğitiminin amaç ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ifade etmekle yükümlü olacak.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlik mesleğiyle ilgili getirdiği yenilikler de şöyle:

Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenecek. Öğretmenlik mesleğine hazırlık, genel kültür, özel alan eğitimi, pedagojik formasyon ve öğretmenlik meslek bilgisiyle sağlanacak. Öğretmenler, “Aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik” ve “Başöğretmenlik” kadroları altında sınıflandırılacak. Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte toplamda 10 yıl hizmeti olan ve uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alan öğretmenler uzman öğretmen olacak.

Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan en az on yıl hizmeti bulunan öğretmenler,yapılacak yazılı sınav sonrasında başöğretmen unvanı alabilecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltilecek. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklamada bulundu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, " Öğretmenlik Meslek Kanunu, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başta değerli öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim camiamıza hayırlı olsun. Tarihî nitelikteki bu adıma öncülük eden Sayın Cumhurbaşkanımıza eğitim camiamız adına şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)