E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD'den büyüme için kötü tahmin---

OECD'den büyüme için kötü tahmin

OECD'den büyüme için kötü tahmin
16 Eylül 2015 - 12:00 borsagundem.com

OECD, global ekonomi için büyüme tahminini düşürdü, bilmece ve belirsizliklere işaret etti

OECD, global büyümenin 2015 yılında eşiğin altında kalmaya devam edeceğğini, 2016 yılında bir miktar güçlenme beklense bile gelecekteki potansiyel büyüme oranına ilişkin kuşkuların artmaya devam ettiğini bildirdi.
OECD bugün yayınladığı "Ara Dönemi Ekonomik Görünüm Eylül 2015" raporunda, global büyüme görünümünün son aylarda hafif şekilde zayıfladığını ve daha az net hale geldiğini belirtirken, global ekonomi için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 
Gelişmekte olan ekonomilerde toparlanmanın ilerlediğini, ancak bir çok genişmekte olan piyasa ekonomisi için görünümün daha da kötüleştiğini ifade eden OECD, global ekonomi için 2015 büyüme tahminini Haziran ayındaki yüzde 3,1'den yüzde 3,0'a ve 2016 büyüme tahminini yüzde 3.8'den yüzde 3,6'ya çekti.
ABD ekonomisinde toparlanmanın sağlam olmaya devam ettiğini, ancak diğer gelişmiş ekonomilerdeki gelişmelere ilişkin bilmeceler olduğunu belirten OECD, "Euro Bölgesi'nde büyüme iyileşiyor, ancak beklenen kadar hızlı olmayabilir. Japonya'dan gelen veriler toparlanmanın sağlamlılığı konusunda kuşkuları artıyor. Ve Çin'de büyüme dinamiklernini
öngörmek zor, farklı göstergelerden çelişen işaretler geliyor" değerlendirmesini yaptı.
OECD, ABD ekonomisi için 2015 büyüme tahminini yüzde 2,0'dan 2,4'e çıkarırken, 2016 büyüme tahminini ise yüzde 2,8'den 2,6'ya düşürdü. Euro Bölgesi için 2015 büyüme tahminini 0,1 puan artıraak yüzde 1,6'yayükselten OECD, 2016 tahminin yüzde 2,1'den 1,9'a çekti. Japonya için 2015 ve 2016 büyüme tahminlerini 0,1 ve 0,2 puan aşağı revize 
eden OECD, Çin ekonomisi için 2015 büyüme tahminini yüzde 6,8'den 6,7'ye ve 2016 büyüme tahminini %6,7'den 6,5'e indirdi.
Global görünümü önemli belirsizliklerin gölgelediğini ifade eden OECD, belirsizlikler arasında gelişmekte olan ekonomilerin faiz oranlarında artışa karşı kırılgan olup olmadıklarının da yer aldığını aktardı. Diğer bir belirsizlik olarak ise Avrupa'nın merkez kaç kuvvetlerinde bir yoğunlaşma yaşayıp yaşamayacağı olduğunu anlatan OECD, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin orta vadeli ekonomik büyüme potansiyellerine ilişkin kuşkuların artmakta olduğuna da dikkat çekti. 
"Global büyümenin desteklenmesi için politika teşviklerini devam etmesi gerekli, ancak bazı gelişmiş ekonomilerde toparlamanın iyi ilerlediğini, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda ise talebin zayıfladığı ortamda politikanın ülkeden ülkeye farklılaşması gerekli" değerlendirmesini yapan OECD, ABD'de üretim ve istihdam açıklarının kapanmasında sağlanan ilerlemenin bir faiz artırımı gerektirdiğini, ancak bunun çok yavaş bir hızla olması gerektiğini savundu. ABD'de faiz artırımının zamanlamasının artırım hızına göre ikinci derecede önemli olduğunu ifade eden OECD, hız konusunda net bir iletişimin finansal piyasa oynaklığının minimize edilmesine yardım edeceğini vurguladı. 
Çinli otoritlerin yapısal değişiklikler gerçekleştirir ve riskleri yönetirken yüksek büyümeyi devam ettirmekte zorlandıklarına da dikkat çeken OECD, Çin'de ek teşviklere ihtiyaç olabileceğini, ancak Çin'in borçla finanse edilen altyapı ve inşaat harcamalarına daha az bel 
bağlaması gerektiğini savundu. OECD, "Çin, tüketici harcamalarının desteklenmesine ve daha dengeli bir büyüme modeline doğru düzeltmelere yardım edecek sosyal harcamaların büyütülmesine daha fazla ağırlık vermeli" değerlendirmesini yaptı. 
OECD, Euro Bölgesi'nde ise para politikasının kredi kanalları yoluyla reel ekonomiye aktarımının iyileştirilmesine odaklanılması gerektiğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)