E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiOECD: 2021'de global büyüme 2-3 puan azalabilir---

OECD: 2021'de global büyüme 2-3 puan azalabilir

OECD: 2021'de global büyüme 2-3 puan azalabilir
16 Eylül 2020 - 12:15 borsagundem.com

OECD, güvenin muhafaza edilmesi, belirsizliğin sınırlanması için mali, parasal ve yapısal politika desteklerinin sürdürülmelerinin gerektiğini bildirdi.

OECD bugün yayınladığı "Ara Dönem Ekonomik Görünüm" raporunda, hanehalkı dayanıklı mal harcamalarında artış, istihdam ve gelir alanında sağlanan devlet desteklerine ve yatırım ve uluslararası ticaret alanındaki global işbirliğine işaret ederek global ekonomi için 2020 yılı GSYH daralma tahminini hafifletti.

Global ekonomi için 2020 yılı GSYH daralma tahminini Haziran ayındaki yüzde 6'dan yüzde 4,5 seviyesine indiren OECD, G20 için GSYH daralma beklentisini yüzde 5,7'den 4,1'e, Euro Bölgesi için küçülme tahminini yüzde 9,1'den 7,9'a revize etti.

Global ekonomide daralmanın beklenenden daha küçük olacağı beklentisinin ülkeler arasındaki kayda değer farkları maskelemesine izin verilmemesi gerektiğini belirten OECD, Çin, ABD ve Avrupa için yapılan yukarı yönlü revizyonlara karşın, Meksika, Güney Afrika ve Hindistan için önceki beklentilerden daha zayıf sonuçlar görmeyi beklediklerine işaret etti.

2021'de yaşanacak toparlanmaya rağmen ekonomilerin çoğunun 2019 sonundaki GSYH seviyesinin altında olmaya devam edeceğini öngören OECD, ekonomilerin pandemi öncesi öngörülenden kayda değer şekilde daha aşağıda olmasının beklendiğini de vurguladı.

OECD raporunda, "Eğer korona virüs tehdidi beklenenden daha çabuk şekilde azalır ise, iyileşen güven 2021'de global aktiviteyi ciddi şekilde büyütebilir. Bununla birlikte, virüste daha güçlü artı veya daha sıkı kontrol altına alma tedbirleri uygulamaları yaşanır ise, 2021'de global büyüme 2-3 puan azalabilir" ifadeleri yer aldı.

Bir çok ülke tarafından açıklanan ek mali tedbirleri memnuniyetle karşıladıklarını da ifade eden OECD, "Mali politika desteğinin 2021'de sürdürülmesi gerekli. Ekonomilerin hala kırılgan olduğu ortamda erkenden bütçe sıkılaştırmasına gitmekten kaçınmak hedeflenmeli. Güçlü mali desteğin devam ettirilmesi uygulanmakta olan olağanüstü programlarda gerekli ayarlamaların yapılmasını engellememeli" dedi.

OECD, sınırların açılmaya devam edilmesi, serbest ticaret akışı, yatırımlar ve tıbbi ekipman konularında global işbirliğinin güçlendirilmesinin önemli olduğunu da belirtti.

OECD, Türkiye ekonomisinden umutlu

Özel sektörün borcu azaldı

Borsa İstanbul yatay seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)