E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaOdeabank’tan konut kredisi almanın bedeli pahalı: % 50 faiz---

Odeabank’tan konut kredisi almanın bedeli pahalı: % 50 faiz

Odeabank’tan konut kredisi almanın bedeli pahalı: % 50 faiz
24 Eylül 2018 - 07:48 borsagundem.com

Finans dünyası, şirketler el ele verip ekonominin itici gücü inşaatı koşturmak istiyor. Her banka gündeme göre uygun oranlarla konut kredisi satıyor. Ama Odeabank öyle davranmıyor, içeri giren vatandaş yanıyor!

BORSAGUNDEM.COM

Devlet, bakanlığıyla, kurumlarıyla, özel sektörün şirketleriyle el ele verip, inşaatta kampanyalar organize ediyor, düşük faizle konut kredisi yaratma çalışmaları yapıyor; Cumhurbaşkanı Erdoğan, her dakika inşaatın Türk ekonomisindeki önemine işaret ediyor;  yetkili ve etkili seslerden “Bugün fedakarlık günüdür” mesajları geliyor ama görünen o ki Türkiye’de bir banka, tüm bunlara kulak kapatıyor.
Duymuyor, dinlemiyor, ciddiye almıyor. Sanki fırsat bu fırsat diyerek, konut kredisi için kapısını çalan vatandaşa yıllık yüzde 50 faizle para satıyor. Rakiplerine faizde yüzde 20’yi aşan oranda fark atıyor. Yüz binlerce lira fazla kazanıyor.

İnşaat sektörü ekonominin ağır topu… Türkiye’nin büyüme adımlarında da üstlendiği rol tartışmasız önemli. Kamu ve özel, konuttan dev yatırımlara, çift taraflı projelerle yürüyen koca sektör, direkt ya da dolaylı olarak 170’den fazla sektörü ayakta tutuyor. Ve de yarattığı istihdamla, çalışma hayatına, ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor.

Güçlü duruşunun önemi zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “İnşaat sektörünün olmadığı bir ülke bitmiştir” sözlerine yansıyor. Erdoğan, kriz çıkarma çabalarına da dikkat çekerek meydan vermeyeceklerini söylüyor.

KREDİ ARAMA TURUNDA DUDAK UÇUKLATAN TEKLİF

2023’e giden yolun ana yatırımları olan köprüleri, oto yolları, hava alanları, metroları, barajlarını bir kenara koyarsak, dev sektörün zirveye tırmanışında kriterlerden biri de konut sektörünün canlılığı. Yani dinamik olmak, dik durmak, ayakta kalmak.

İnşaatın öncülüğünde onlarca yan sanayiyi üretken hale getiren, arı gibi çalıştıran konutlar hayat bulurken, alıcısını da bekliyor. Bu buluşmada şirketlerin yanında, finansal destek de şüphesiz büyük önem kazanıyor.

Proje şenliğinde, seç-beğen-al şansını kullanmak, kampanyaları kaçırmak istemeyenler, ‘başımı sokacak bir yuvam olsun’ diyenler, birikimlerinin yetmediği noktada ‘para arama’ turuna çıkıyor. Banka banka dolaşıyor. Hedef açık, vade-faiz-geri ödeme üçgeninde en uygun şartları yakalamak. Ancak bu arama tarama sırasında bir banka dikkat çekiyor, rakamlar görenleri şoke ediyor!

Şaka değil, bankacılık dünyasında konutlar için yıllık faiz oranı olarak yüzde 20’ler, 30’lar konuşulurken, aynı sistemin üyesi Odeabank yıllık yüzde 50 faizle konut kredisi satıyor.

Faize yönelik hassasiyetini hiç değiştirmeyen ve konuyla ilgili her konuşmasında, faiz lobisine çatan, “Faiz her kötülüğün anasıdır” diyen Cumhurbaşkanı’nın sözünü hatırlayınca insanın aklına ister istemez bu krediye uygulanan yüzde 50 faiz oranı geliyor.

Odeabank 120 ay vadeli verdiği 200 bin TL için 6 bin 925 TL taksit tutarıyla her ay rakiplerinden yaklaşık 2 bin -2 bin 500 TL fazla alıyor.

BEN YEMEDİM, ODEABANK YESİN!

Aylık 3.4, yıllık yüzde 50 faiz oranıyla sattığı konut kredisinde açıklanan toplam geri ödeme tutarı 831 bin TL ki 631 bin TL’si faiz. Bu da 10 yılda rakiplerinden 300 bin TL’ye yakın fazla geri ödeme toplaması demek oluyor. 

Yani ev sahibi olmak için Odeabank’a giden ve 120 ayda ödemek üzere 200.000 TL kredi kullanan bir vatandaşın cebinden 300 bin TL fazla para çıkıyor.

BANKA TEKLİFLERİNİN ORTAYA ÇIKARDIĞI ODEABANK GERÇEĞİ

Bankaların internet sitelerinden 120 ay vadeli 200 bin TL kredi üzerine ufak bir araştırma, karşılaştırma yapan vatandaşları bekleyen manzara şu…

* Bir banka; aylık yüzde 2.10 faiz uyguluyor. Her ay 4580 TL ile toplam 550 bin TL ödeniyor. Teklifin yıllık faiz oranı yaklaşık yüzde 29.

Odeabank’tan yıllık faizde yüzde 21 daha ucuz, aylık ödemede 2 bin 350 TL, toplamda 280 bin TL daha az.

* Bir başka banka aylık yüzde 2.39 faizle yaklaşık aylık 5 bin 80 TL ödeme planı sunuyor. Yıllık faiz tutarı yüzde 33.1. Toplam ödenecek para 610 bin lira.

Odeabank’la arasındaki farka gelince, faiz yüzde 17 daha düşük, toplam ödemede ise 221 bin TL daha az.

Sunulan diğer teklifler de çoğunlukla yüzde 20’li – 30’lu faiz oranları çerçevesi içinde kalıyor.

YÜKSEK FAİZLE PARA SATIYOR

Araştırma sonuçlarının ortaya çıkardığı manzara için yapılan yorum ise şöyle:

Odeabank, bireyselde bu dönemin en kritik ihtiyacı olarak öne çıkan konut kredisinde, hem de her finans kurumunun aynı vadeyle verdiği 200 bin TL’yi rakiplerine uzak ara fark atarak büyük bir faizle satıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faiz zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapar…” diyor.

Odeabank’tan konut kredisi kullananların paraları uçuyor, cüzdanları fakirleşiyor…

Odeabank ise yüksek faizle en fazla kazanan kurum olarak zirvede tek başına oturuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yunus25 Eylül 2018 00:32

    Kardeşim piyasadan mevduat toplamak için yüksek faiz verirse tabiki krediyide yüksek faizle verecek.

  • Ahmet24 Eylül 2018 23:05

    Konum odeabank degil ama Birde şu haber yapanı paylaşsanız. Sıkışınca borsagundem biz yazmadık ajanstan alıyoruz diyor.isim atlamışız diyor

  • Borsacı24 Eylül 2018 23:00

    Bu arada emlak demişken yatırım amaçlı emlak alırken yabancının da tercih edeceği emlaklara yatırım yapmak lazım. Yerlinin alım gücü düştüğünde onlar ilgi gösterebiliyor. sahibinden.com a bakıyorum dar gelirlinin konutu ve yabancının ilgilendiği konutlarda fiyatlar yüksek, Yabancının rahat etmyeceği sitelerde evler güzel ama fiyatlar düşük.

  • Yatırımcı24 Eylül 2018 22:09

    durumu kötüdür bankanın kimse almasın diye yapmıştır alan olursada riskini azaltmak için yüksek tutmuştur.

  • Kadir yildirim24 Eylül 2018 21:45

    Odea yi tercih eden aklı evvele sormak lazım. .. almayin. ..

  • Borsacı24 Eylül 2018 18:19

    Buraya Ticaret Bakanlığı müdehale etmeli. Faizlerde alt üst sınır olabilir.Muhtemelen banka kredi vermemek için faizleri yükseltmiş. Eğer dediğim gibi alt üst sınır olsa ona uymayan bankanın o üründe lisansı askıya alınmalı. Kredi Karı ve KMH ürünü düzenlendi diğer ürünlerdede düzenleme olmalı. Bu banka işine geldiğinde konut kredisi verip işine gelmediğine belki vermek istemiyor ama düzenli işlem yapan bankalara karşı haksız rekabet etmiş oluyor. Piyasa mekanizması sadece kapıt üzerinde, en büyük pazar Dolar/TL bile manypulasyona açık, domates, patatesde piyasa mekanizmasını beklemek ahmaklık. Sonuç olarak devlet piyasaya makul aralıkta düzenlemeli. Öte yandan sabit fiyatlar sistemi ise uzun vadede zararlı olur, dengeyi bulmak lazım.

  • iso24 Eylül 2018 16:33

    Bi akıllı bunlarmış demek ki... Adam 2 sene sonra aynı parayla %80 faizle verecek belki. 3-4 sene önce 0,89'la kredi veren bankalar oturmuş ağlaşıyor şimdi. Aynı duruma düşmek istememiş demek ki. Eee serbest piyasa ekonomisi sen de çekme kredi kardeşim.

  • altay24 Eylül 2018 16:01

    2001 krizi sonrası imf şartlarından biride devlet bankalarının küçülmesiydi...eğer o zaman devlet bankaları yok olsaydı şimdi bu bankalar milleti iyi öperdi.....

  • adam24 Eylül 2018 15:41

    adam zorlamı veriyo

  • Küçük yatirimci24 Eylül 2018 15:32

    TMSF Bankasya magdurlarinin sesini duy Yatacak yeriniz yok

  • Ali Taşçı24 Eylül 2018 14:23

    belki de vermek istemiyorlar, belki paraları yok, belki ortamın daha da kötüleşeceğini düşünüyorlar. uzun vadeli kredi almanın geleceğini satmak anlamına geldiğini artık anlayın. eviniz yoksa kirada oturun belki havaya para atıyorsunuz gibi gelebilir ama bu sizi hayatın yeni fırsatlarına karşı özgür kılacaktır. yapacağınız, inandığınız orta vadeli işler için kredi çekiniz. uzun vadeli konut, taşıt kredisi hayatınızı ipotek etmektir.

  • ?24 Eylül 2018 13:26

    Adamlar 3 ay sonrasını şimdiden görmüş....Ne pesi yahu....

  • Nihat24 Eylül 2018 11:31

    Aslında kart ve kmh gibi buradada bddk tarafından bir üst limit belirlenmeli. Başka bankamı yok gidip oradan alsın demek çok çözüm değil. Yarın o bankalarında bu faizi yukarıya çekmeyeceği ne malum.

  • Bika24 Eylül 2018 09:11

    Kazandığın kadar para harca.

  • fafa24 Eylül 2018 08:39

    Odeobank'ın yaptığı kredi vermemek değil,işi zorlaştırmak,çünkü kredi verecek parası yok.Param yok demek bir bankaya yakışmaz ,en kolay yolu zorlaştırmak.

  • Cego24 Eylül 2018 08:37

    Madem bir sürü banka uygun faiz veriyor odeayı kullanmasınlar

  • rene24 Eylül 2018 08:36

    reisi dinleyen yok. sadece figüran görevi görüyor

  • Nevzat Behzat24 Eylül 2018 08:16

    Ordan almasınlar, banka mı kalmadı arkadaş.