E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriOdaş geri adım attı---

Odaş geri adım attı

Odaş geri adım attı
14 Mayıs 2015 - 12:55 borsagundem.com

Borsagundem.com’un gündeme taşıdığı üretilmemiş maden rezervinin kar yazılması otoritenin dikkatini çekti, şirket uyarıldı

BORSAGUNDEM.COM

Borsagundem.com yazdı, SPK uyardı, halka açık şirket Odaş Elektrik geri adım attı. Bilanço açıkladıktan sonra Odaş hisselerinin hızlı çıkışla prim yapması üzerine şirketi ve sert fiyat hareketlerini analiz masasına yatıran Borsagundem.com şirket bilançosunda borsa tarihinde hiç rastlanmayan bir olayla karşılaşmış, bunu da manşetine taşımıştı. 25 Şubat tarihli “İşte Odaş sürprizi” başlıklı haberde 42 milyon lira sermayeli Şirketin Çanakkale’deki kömür madenine biçilen 290 milyon liralık değerin 260 milyon lirasını 2013 yılı bilançosuna kar olarak yansıttığı yer almıştı. Daha üretilmemiş maden rezervinin bilançoya 260 milyon TL gelir olarak yazılması, sermaye piyasalarında büyük ses getirmiş, haber büyük bir ilgiyle okunmuştu.
Ancak o gün haberimize tepki göstererek olmayan gelirin bilançoya yazılmasının, kriterlere uygun olduğunu savunan Odaş Elektrik, SPK’dan yapılan uyarıyla son 3 aylık finansal bilançosunda çarpıcı bir gelişmeye imza attı. Söz konusu 260 milyon TL gelir, son bilanço’da yer almadı.

Kayıtların geri çekilmesi ile Şirketin 2015 yılı 1. çeyrek konsolide bilançosunda net kar rakamı 295.565 TL olarak gerçekleşti. Odaş Elektrik, 5 milyon liraya alınan ve yaklaşık 25 yılda üretilmesi öngörülen rezervi, 2013 yıl sonu bilançosuna 260 milyon lira gelir olarak yansıtmış ve bu kayıt sonucunda 2013/12 dönem karı 192 milyon TL olarak gerçekleşmişti.
 
SPK BÜLTENİ’NDEKİ KARAR

16 Nisan 2015 tarihli SPK Bülteni’nde yayınlanan Odaş Elektrik’le ilgili kararda şu ifadeler yer aldı:

“Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret A.Ş. (Şirket)’nin finansal raporlarının gözetimi kapsamında yapılan inceleme neticesinde, diğer hususların yanında, Çan Kömür ve İnşaat A.Ş. (Çan Kömür)’nin %92 oranındaki paylarının alınmasıyla ilgili olarak; a) Çan Kömür’ün paylarının alımının TFRS 3 İşletme Birleşmesi Standardı çerçevesinde işletme birleşmesi olarak değerlendirilmesi hususunda, Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) nezdinde yürütülen çalışmalar kapsamında maden işletmelerinin satın alımlarının IFRS 3 (TFRS 3) Standardı kapsamında işletme birleşmesi veya varlık alımı olarak tanımlanması konusunda farklı uygulamalar bulunduğu, IFRS 3 (TFRS 3) Standardı’nın gözden geçirilmesi kapsamında yürütülen projede yatırım yapılan varlığın işletme olarak tanımlanması kriterlerinin netleştirilmesi yönündeki çalışmaların sürdüğü dikkate alınarak, konunun değerlendirilmek ve gerekli görülmesi durumunda TFRS standartlarının uygulama esaslarına ilişkin genel ilke kararı oluşturulmasının gündeme alınması için Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu (KGK)’na iletilmesine ve b) Konu hakkında KGK tarafından karar alınıncaya kadar veya TFRS 3’de yapılacak değişiklik ile (a) bendinde belirtilen konu açıklığa kavuşturuluncaya kadar Şirketin 31.12.2014 tarihli finansal tablolarında yer alan Geçmiş Yıllar Karları’nın kar dağıtımına konu edilmemesi ve sermaye artırımında kullanılmamasına ve bu hususun Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformunda kamuya duyurulmasına karar verilmiştir. “
 
 
ODAŞ ELEKTRİK’TEN AÇIKLAMA

Odaş Elektrik de kayıtların geri çekilmesi ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
‘’ Söz konusu gelir kaydı ile ilgili uygulanması planlanan amortisman yöntemi TMS 38 97. Paragrafı kapsamında "İtfa işlemi, varlığın kullanıma hazır olduğu, yani, yönetimin amaçladığı şekilde faaliyet gösterebilmesi için gereken konum ve durumda olduğunda başlatılır" şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda söz konusu standart kapsamında ilgili madeni çıkartmaya başladıktan sonra itfa edilmeye başlanması uygulanacak olmasına karşın SPK, rödovans süresi içerisinde doğrusal amortisman metodu uygulanmasının tercih edilmesini tarafımıza belirtmiştir. Bir başka ifadeyle ilgili yıldaki amortisman miktarının söz konusu yılda çıkartılan kömür miktarı ile bağdaşık olmaması, kömür çıkartılsa da çıkartılmasa da amortismana tabi tutulması gerektiği bu durumda ortaya çıkacaktır.  Rezerv artışı olmasına karşın gelir kaydı yapılmayacak olmasıyla beraber imalatı yapılmamış kömür rezervinin amortismana tabii tutulacak olması bilançoda fiziki durumun yansıtılmamasına vesile olacaktır. 

Sonuç olarak Kamu Gözetim Kurumunun (KGK) kararı ile birlikte SPK'nın ilke kararları oluşana kadar geçecek sürede ilgili kayıttan kaynaklı gelirin dağıtılmamasına ilişkin alınmış olan Kurul kararı ile birlikte, tercih edilmesi istenen doğrusal amortisman modeli beraber uygulandığında söz konusu durumun bilanço gerçekleşmelerinden uzaklaşarak ilke kararı çıkana kadar, Kurul Kararı gereği dağıtılamayacak gelire/kara ait ilave amortisman gideri oluşturmasına sebebiyet vermemesi ve dolayısıyla bu durumun hem geçmiş dönemler hem cari dönem dağıtabilecek karı eş zamanlı olumsuz şekilde etkilememesi için ilke kararı ve uygulamaya esas tüm kayıtlar resmi olarak tebliğ edilinceye kadar 2013 yılındaki söz konusu gelir kaydının geçici olarak geri çekilmesine şirketimizce karar verilmiştir.’’

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 9,04
En Yüksek: 9,27
En Düşük: 9,10
Değişim -1,20 %
FK: 2,65
PD / DD: 1,65
İşlem Hacmi 406.779.766
Toplam Adet: 44.431.094
Ağırlıklı Ort.: 9,17
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mali muşavir14 Mayıs 2015 17:09

    Toprak altındakiişlenmemiş madeni bilançoda varlık göstermek çok densizce bir durumdu. yeraltındaki madene değer biçip aktf olarak bilançoya aktamak. Elinde maden işletme ruhsat bulunan bütün şirketler böyle yapıp bilançolarını şişirselerdi ortalık çok balon olurdu:) bunun düzeltilmesi için borsanın ciddişmesine yönelik olumlu bir adım.