E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriOdaş, gelir oluşturan kayıtları geri çekiyor---

Odaş, gelir oluşturan kayıtları geri çekiyor

Odaş, gelir oluşturan kayıtları geri çekiyor
30 Nisan 2015 - 11:04 borsagundem.com

Odaş Elektrik, 2013 yılı kömür rezervleri değerleme raporlarına ilişkin kayıtları, finansallardan geri çekme kararı aldı

Odaş Elektrik, 2013 yılında Çan Kömür madeni ile ilgili olarak yapılan değerleme raporlarının  ve değerlemelerin güncel durumu yanıstmaması nedeniyle, yapılan gelir kayıtlarını geri çekme kararı aldığını açıkaldı. 

22.04.2015 tarihli Özel Durum Açıklamamızda da belirtildiği üzere, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 16.04.2015 tarih ve 2015/10 sayılı Kurul toplantısında, iştirakimiz olan Çan Kömür ve İnşaat A.Ş firmasının %92 oranındaki paylarının alınması ile ilgili olarak, TFRS 3 çerçevesinde işletme birleşmesi olarak değerlendirilmesi hususunda maden işletmelerinin satın alımlarının işletme birleşmesi veya varlık alımı olarak tanımlanması konusunun TFRS standartlarının uygulama esaslarına ilişkin genel ilke kararı oluşturulmasının gündeme alınması için Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu'na (KGK) iletilmesine karar verilmiştir. 
Bu karar ve aşağıda yer alan bilgiler çerçevesinde, şirketimiz Yönetim Kurulu, aldığı kararı kamuoyuyla paylaşmaktadır:

A) 2013 yıl sonu finansal tablolarında gelir olarak kayda giren söz konusu değere ilişkin hazırlanan değerleme raporu (Ek'te yer almaktadır) ilgili dönem itibariyle daha kısıtlı verilere dayanmakta olup, kömür rezervinin Kuzey'e doğru devam ettiği hususu eş zamanlı bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Güncel durumda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde yer alan resmi kurumların teyit ettiği çerçevede, 78.796.800 ton görünür, 82.208.960 ton muhtemel olmak üzere toplam 161.005.760 milyon ton kömür ve şistli kömür (santralda yakılabilecek nispeten düşük kalorili kömür) rezervi tespit edilmiştir. Yapılan en son ve en güncel bulgularda şiştli kömürün de paçallanarak santralde kullanılmaya uygun olduğu tespit edilmiştir.

SPK'ya akredite bir kuruluş olan MBK Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş (Moore Stephens) tarafından 2013 yılında hazırlanan ve ekte yer alan değerleme raporundan da görüleceği üzere ortaya çıkan değer, kısıtlı donelere dayanan kömür tespit raporuna dayanmaktadır. Aynı zamanda yine raporda görüleceğe üzere, rezerve ayrı değer katabilecek olan  340 MWm/330 MWe Kurulu gücündeki termik santral yatırımının getirileri de hesaba katılmamış durumdadır. Raporun ve değerlemenin güncel durumu yansıtmaması ayrıca aşağıdaki kararda etkin olmuştur.

B) Söz konusu gelir kaydı ile ilgili uygulanması planlanan amortisman yöntemi TMS 38 97. Paragrafı kapsamında "İtfa işlemi, varlığın kullanıma hazır olduğu, yani, yönetimin amaçladığı şekilde faaliyet gösterebilmesi için gereken konum ve durumda olduğunda başlatılır" şeklinde ifade edilmektedir. Bu bağlamda söz konusu standart kapsamında ilgili madeni çıkartmaya başladıktan sonra itfa edilmeye başlanması uygulanacak olmasına karşın SPK, rödovans süresi içerisinde doğrusal amortisman metodu uygulanmasının tercih edilmesini tarafımıza belirtmiştir. Bir başka ifadeyle ilgili yıldaki amortisman miktarının söz konusu yılda çıkartılan kömür miktarı ile bağdaşık olmaması, kömür çıkartılsa da çıkartılmasa da amortismana tabi tutulması gerektiği bu durumda ortaya çıkacaktır.  Rezerv artışı olmasına karşın gelir kaydı yapılmayacak olmasıyla beraber imalatı yapılmamış kömür rezervinin amortismana tabii tutulacak olması bilançoda fiziki durumun yansıtılmamasına vesile olacaktır. 

Sonuç olarak Kamu Gözetim Kurumunun (KGK) kararı ile birlikte SPK'nın ilke kararları oluşana kadar geçecek sürede ilgili kayıttan kaynaklı gelirin dağıtılmamasına ilişkin alınmış olan Kurul kararı ile birlikte, tercih edilmesi istenen doğrusal amortisman modeli beraber uygulandığında söz konusu durumun bilanço gerçekleşmelerinden uzaklaşarak ilke kararı çıkana kadar, Kurul Kararı gereği dağıtılamayacak gelire/kara ait ilave amortisman gideri oluşturmasına sebebiyet vermemesi ve dolayısıyla bu durumun hem geçmiş dönemler hem cari dönem dağıtabilecek karı eş zamanlı olumsuz şekilde etkilememesi için ilke kararı ve uygulamaya esas tüm kayıtlar resmi olarak tebliğ edilinceye kadar 2013 yılındaki söz konusu gelir kaydının geçici olarak geri çekilmesine şirketimizce karar verilmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 9,35
En Yüksek: 9,63
En Düşük: 9,24
Değişim -2,30 %
FK: 2,74
PD / DD: 1,71
İşlem Hacmi 428.601.973
Toplam Adet: 45.671.097
Ağırlıklı Ort.: 9,42
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)