E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemObama Kongre'yi ikna peşinde---

Obama Kongre'yi ikna peşinde

Obama Kongre'yi ikna peşinde
21 Temmuz 2015 - 01:48 borsagundem.com

ABD Başkanı, İran ile yapılan nükleer anlaşmanın onaylanması için Kongre üyelerini ikna için harekete geçti

İran ile sağlanan nükleer anlaşmaya ABD Kongresi’nde destek arayan Barack Obama yönetiminde, Dışişleri Bakanı John Kerry, Enerji Bakanı Ernest Moniz ve Hazine Bakanı Jack Lew, Kongre’de oturumlara katılarak anlaşmaya ilişkin akıllardaki soru işaretlerini gidermeye çalışacak.

Obama yönetimi, 5+1 ülkeleri ile İran arasında İran’ın nükleer programı üzerine Avusturya'nın başkenti Viyana'da geçen hafta imzalanan anlaşmanın ardından Kongre üyelerindeki kuşkuları gidermeye çalışıyor. Bu kapsamda ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, geçen hafta Kongre’ye giderek Temsilciler Meclisi ve Senato’da geniş çaplı kulis yapmış, Kongre üyelerini bilgilendirmişti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da günlük basın brifinginde, yönetimin Kongre’de nükleer anlaşmaya destek kazanmaya ilişkin çabalarını gelecek günlerde sürdüreceği bilgisini verdi. Earnest, bu doğrultuda Dışişleri Bakanı Kerry, Enerji Bakanı Moniz ve Hazine Bakanı Lew’nun yanı sıra üst düzey istihbarat yetkililerinin yarın Kongre’nin her iki kanadında da kapalı oturumda üyeleri bilgilendireceğini kaydetti. Aynı bakanların perşembe günü de Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde senatörlerin nükleer anlaşmaya ilişkin sorularını yanıtlayacağını belirtti.

Kongre üyelerini anlaşmaya dönük bilgilendirme çalışmalarının gelecek hafta da devam edeceğini ifade eden Earnest, 28 Temmuz’da da Kerry, Moniz ve Lew’nun bu kez Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde oturuma katılacağını söyledi.

Earnest, “Bu adımlar yönetimin, nükleer anlaşmayı 60 gün içinde gözden geçirecek olan Kongre üyelerinin gerekli bilgiye sahip olmaları konusunda ciddi çabalarını gösteriyor” diye konuştu.

VETO EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

ABD Başkanı Barack Obama, anlaşmanın başarılı bir şekilde uygulanmasını önleyecek Kongre'den çıkacak her türlü tasarıyı veto edeceğini açıkça ifade etmişti. Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin çoğunluğu nükleer anlaşmaya şüpheli yaklaşıyor.

Kongre'nin anlaşmayı gözden geçirmek için 2 aylık süresi var. ABD Dışişleri Bakanlığı, nükleer anlaşmayı dün Kongre’ye sunduklarını duyurmuştu.

Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse Obama, bu tasarıyı veto edebilecek. Daha sonra Senato'nun, Obama'nın vetosunun önüne geçmek için ret tasarısını üçte ikilik çoğunlukla, yani en az 67 senatörün desteğiyle kabul etmesi gerekiyor. Diğer bir ifadeyle Obama'nın, vetosunu korumak için 34 senatörü ikna etmesi yeterli olacak.

Kongre'de nükleer anlaşmanın eylül başlarında oylanması bekleniyor.

"UMARIM KONGRE KONSENSÜSÜ DİKKATE ALIR"

Bu arada Obama, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmenin ardından BM Güvenlik Konseyi’nde, İran ile 5+1 ülkeleri arasında Viyana’da varılan nükleer anlaşmayı onaylamasını değerlendirdi.

BM'de oybirliğiyle kabul edilen tasarının, Tahran yönetimiyle imzalanan nükleer anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde edemeyeceğini garantileyecek en iyi yol olduğuna yönelik geniş bir konsensüsü gösterdiğini ifade eden Obama, “Bu konuda sadece uluslararası toplumda değil, aynı zamanda nükleer silah uzmanları arasında da geniş bir konsensüs var. Kongre’nin de bu geniş tabanlı konsensüse kulak vereceğini zannediyorum” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)