E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemO ülkeler vergiyle tanışacak---

O ülkeler vergiyle tanışacak

O ülkeler vergiyle tanışacak
12 Mayıs 2015 - 06:48 borsagundem.com

Sırtlarını petrole dayayan Araplar, gelirleri düşünce vergi koymayı planlıyor

Körfez İşbirliği Konseyi üyesi 6 ülke, düşen petrol gelirleri nedeniyle KDV çalışmalarını ilerletmek konusunda anlaştı. Sıfır vergiye alışık vatandaşların nasıl tepki vereceği belirsiz.

Bahreyn,  Kuveyt, Umman,  Katar, Suudi  Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, en düşük vergi oranları ile dünyanın en cazip vergi rejimine sahip olma unvanını yitirmeye hazırlanıyor. PricewaterhouseCoopers (PwC), Dünya Bankası ve Uluslararası Finans Birliği’nin hazırladığı ‘Vergileri Ödeme 2010’ adlı rapora göre Katar dünya sıralamasında 2’nci, Birleşik Arap Emirlikleri 4’üncü,  Suudi Arabistan 7’nci, Umman 8’inci, Kuveyt 11’inci ve  Bahreyn ise 13’üncü durumda bulunuyordu.

Dramatik düşüş

Ancak 2014 yılı Temmuz ayında 115  dolar olan petrol fiyatlarının 45 dolarlara kadar dramatik düşüşü, petrol gelirlerine bağımlı olan Arap ülkelerinde beklenmedik gelişmelere yolaçtı. Bunlardan biri de, Körfez ülkelerinin düşük petrol fiyatlarından dolayı katma değer vergisi projesini gündeme almaları oldu. Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) üyesi 6 ülkenin yetkilileri hafta sonu bölgede katma değer vergisi (KDV) uygulama projesi üzerine çalışmaları ilerletmek konusunda anlaşmaya vararak, düşük petrol fiyatlarının bu projeye olan desteği artırdığı sinyalini verdiler. Kuveyt devlet  haber ajansı KUNA’nın Kuveyt Maliye Bakanı Enes el Salih’e dayandırdığı bilgiye göre GCC’nin Finansal ve Ekonomik İşbirliği Komitesi tarafından Doha’da gerçekleştirilen toplantısında üye ülkeler tarafından uygulanacak KDV için bir ön taslak kabul edildi. 

Petrol zengini ülkelerde vergi hassas bir konu

Petrol ihraç eden zengin Körfez ülkeleri için KDV’nin uygulanması önemli bir ekonomik reforma işaret ederken, nüfuslarının yüksek sosyal yardıma ve sıfıra yakın vergilendirmeye alışkın olmasından dolayı siyasi olarak da hassas bir konu. GCC ülkeleri arasında çok sık seyahat gerçekleştiği için ülke yetkilileri KDV uygulamasının milyarlarca dolara mal olabilecek kaçakçılığı önlemek için aynı anda hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyor. Bütün bu gelişmelere rağmen Salih, KDV’nin ne zaman uygulanacağına dair bir zamanlama veya vergi oranının ne kadar olacağı hakkında bilgi vermeyerek, önemli detayların henüz kararlaştırılmamış olabileceği sinyalini verdi. 

42 milyon nüfuslu ekonomik topluluk

Körfez İşbirliği Konseyi 6 Arap ülkesi olan Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşuyor. Ekonomik ve sosyal hedefleri olan topluluk, 25 Mayıs 1981 tarihinde kuruldu. Birleşik ekonomik anlaşma 11 Kasım 1981’de Riyad’da imzalandı. Topluluğun başkenti Riyad, toplam nüfusu 42.1 milyon kişi, toplam yüzölçümü 2.6 milyon kilometrekare.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)