E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemO konuşma, keşke.... ---

O konuşma, keşke....

O konuşma, keşke....
26 Nisan 2014 - 16:40 borsagundem.com

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, ""Herkesten daha fazla metin olması yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor" dedi

~~AYM Başkanı Kılıç'ın sözleri
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerine ilişkin, "O konuşma, keşke misafirlik hukukuna, misafirlerin kişilik haklarına saldırı teşkil edecek boyutta sözcükler içermeyen bir donanımda olsaydı" dedi.

Rize Dernekler Federasyonunca düzenlenen 7. Rize Tanıtım Günleri'ne katılan Yazıcı, bir gazetecinin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın sözlerine ilişkin sorusu üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin önemli olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ama mahkeme, hakim, yargı, hukuk deyince bunun yerleşmiş özellikleri vardır. Hakimin sakin olması lazım. Hakimin, hak ve hukuktan söz ederken herkesin hukukunu gözetmesi gerekir. Arkadaşlarımız değerlendirme yaptı. Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde geleneksel olarak gerçekleştirilen o konuşma keşke misafirlik hukukuna, misafirlerin kişilik haklarına saldırı teşkil edecek boyutta sözcükler içermeyen bir donanımda olsaydı. Siz iyi şeyler söylersiniz ama bu özeni göstermezseniz, söylediğiniz iyi şeyler de gölgede kalır. Birisi size çok güzel yemek yapmış, herkesin ağzının tadına uygun ama bunun servis yapılması da önemli. Bunu getirirken pat diye masanın üstüne koyuyor. O yemekten tat alınır mı? Böylesine bir konuşmaydı."

Bakan Yazıcı, konuşmanın hukuk devleti, bireysel haklar, insan haklarına vurgu yapan kısımların elbette önemli olduğunu ifade ederek, "Bunlar bilinmeyen, gözetilmeyen hususlar değil. Bunların üzerinde hep birlikte hassasiyet göstereceğiz. Yasama, yürütme, yargı bu alanda görev icra eden herkesin hedefi bu coğrafyada yaşayan insanımızın hak ve özgürlük alanındaki engeli kaldırmak ve herkesin güven içerisinde yaşadığı bir toplum oluşturmaktır" diye konuştu.

Yasama, yürütme, yargı alanlarına ilişkin çalışmalar sürdürülürken herkesin birbirinin hukukuna riayet etmek zorunda olduğunu anlatan Yazıcı, "Herkesten daha fazla metin olması, müstakim olması gereken yargı görevi yapanların daha fazla hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bu konudaki özensizlik dünkü yapılan konuşmaları gölgelemiştir" dedi.

Davet konusuna da değinen Yazıcı, şöyle devam etti:

"Bir kurumun başkanı, devletin bir merasimine davet ederken devletin protokolünü gözetmek zorundadır. Ahmet'i çağırıyorsunuz, Mehmet'i neden çağırmıyorsunuz? Sizin keyfinize göre davet edeceğiniz bir tören değildi. 'Şunu seviyorum, şunu sevmiyorum, onun gözü yan baktı, yok onun gözü şaşı' diyerek bir davet listesi yapamazsınız. İnsanların konumları itibariyle özensizlik orada başlamış."

Piyasadaki oyuncaklar

Piyasadaki oyuncaklara yönelik bir soru üzerine Yazıcı, her yıl eğitim öğretim dönemi başlamadan önce öğrencilerin kullanacağı materyallerle ilgili gözetim ve denetim çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, ilk defa 23 Nisan dolayısıyla çocukların kullandığı oyuncaklarla ilgili piyasa araştırması yapıldığını ve bunu kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Yazıcı, "Yüzde 18 civarındaki bu rakam fevkalade yüksek. Çocukların kullanımı bakımından sakınca teşkil edecek verilere ulaşıldı. Bunlara ilişkin sonuçların değerlendirilmesi kapsamında prosedürler devam ediyor. İlgili firmalara bunlar bildirilip yaptırım uygulanıyor. Bunları imal eden veya ithal eden piyasaya arz edenlere insan sağlığına aykırı satılmaması gereken ürünlerin geri alınmasıyla ilgili işlem yapmalarını mevzuat öngörüyor. Yaptırım sonuçlarını gazetede ilan ediyoruz. İşlemler bittiğinde hangi firmaların bu alanda kusurlu olduklarına ilişkin firma bazında paylaşım yapacağız" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Yazıcı,  bir stantta Rize çayı içti ve temsili olarak çay kesti. Yazıcı, daha sonra bir stantta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafı ile fotoğraf çektiren vatandaşlarla sohbet etti. Kendisi de Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu yerde vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. A.A

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)