E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaO gösterge resesyon alarmı veriyor---

O gösterge resesyon alarmı veriyor

O gösterge resesyon alarmı veriyor
20 Mart 2023 - 17:29 borsagundem.com

ABD ekonomisinde resesyon endişesi yeniden alevleniyor. Göstergeler, ekonominin durgunluğa gireceğine dair kırmızı alarm veriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yatırımcılar için resesyon neredeyse kaçınılmaz gözüküyor. Bunda belli başlı göstergelerin kırmız alarma vermesinin büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD ekonomisi, bankacılık krizinin ardından Fed’in faiz kararına odaklanmış durumda. Faiz kararının, ABD ekonomisinin resesyona girip girmeyeceğine dair belirgin işaretler vermesi bekleniyor. Ancak yatırımcılar, resesyon sinyalini başka göstergelerde de gözlüyor.

Zayıf bir piyasa zamanlama aracı

Insider’dan Matthex Fox’un haberine göre, yaklaşan bir durgunluğun en doğru işareti olan ters getiri eğrisi resesyona dair güçlü sinyaller verse de, konuya daha yakından bakmak gerekiyor.

Yatırımcılar, ekonominin resesyona girmek üzere olduğuna dair kesin bir sinyal olarak ters getiri eğrisine işaret etmeyi seviyor. Bunun nedeni, 1960 yılından bu yana, kısa vadeli tahvillerin uzun vadeli tahvillerden daha fazla getiri sunduğu 10 yıllık ve 2 yıllık ABD Hazine getiri eğrisinin tersine döndüğü her seferinde, bu süreci bir durgunluğun izlemesi.

Ancak yakından izlenen sinyal, aslında zayıf bir piyasa zamanlama aracı niteliği taşıyor çünkü önceki tersine çevirmelere bakıldığında, getiri eğrisinin tersine dönmesinin bir durgunluktan iki yıl kadar önce gerçekleştiği görülüyor. Ve bu iki yıl içinde hisse senetlerinin bazı durumlarda gerçekten de iyi performans gösterdikleri görülüyor.

Getiri eğrisinin yeniden dikleşmesi

Tarihsel olarak bir resesyonun yıllar sonra değil, hemen köşede olduğunun sinyalini veren ve yatırımcıların daha yakından dikkat etmesi gereken başka bir sinyal daha bulunuyor. Bu işaret, getiri eğrisinin yeniden dikleşmesi veya kısa ve uzun vadeli bonoların daha uzun vadeli tahviller için daha yüksek getirilerin olağan kurulumuna geri dönmesiyle gerçekleşiyor.

Commonwealth CIO'su Brad McMillan, “Getiri eğrisi tersine dönmediğinde, bu, resesyonun yakın olduğunun sinyalini veriyo. Son üç resesyona göre bu süre bir yıl içinde gerçekleşiyor. Ters çevirme orta vadede sıkıntının geleceğini söylerken, tersine dönmeme ise sıkıntının bir yıllık bir sürede yaklaşmakta olduğunu söylüyor” diyor.

En hızlı üç günlük dikleşme

Getiri eğrisi, Fed'in agresif faiz oranı artışları nedeniyle Temmuz ayında negatife döndüğü için, en azından geçen haftaya kadar bir düzeltme yaşamamıştı. 10 yıllık ve 2 yıllık getiri eğrisi, 7 Mart'ta yüzde 1'den fazla tersine dönerek 1980'lerden bu yana en sert tersine dönüşü sergiledi. Ancak Bank of America'ya göre Silicon Valley Bank'ın çöküşünden kaynaklanan serpinti faiz oranlarında keskin bir düşüşe yol açtı ve getiri eğrisinin 1982'den bu yana en hızlı üç günlük yeniden dikleşmesine neden oldu.

Getiri eğrisi, bu hafta negatif tersine dönüşünü yarıdan fazla, yaklaşık eksi 42 baz puana kadar indirdi ve eğer Fed faiz oranı artışlarını duraklatırsa ve kısa vadeli getiriler düşmeye devam ederse, getiri eğrisinin tamamen tersine dönmesi çok daha muhtemel olacak ve bu da resesyonun kapıda olduğuna işaret edecek.

Bank of America'dan Michael Hartnett, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “Getiri eğrisi her zaman durgunluğa doğru yükselir” diyor. Bu bakış, CIBC Private Wealth Baş Yatırım Sorumlusu David Donabedian’ın, “Bankacılık krizi ışığında, bir resesyonun daha da muhtemel olduğunu düşünüyoruz” görüşüyle de örtüşüyor.

Karşıt görüşler

Ancak, Commonwealth Financial Network Portföy Yönetimi Başkanı Peter Essele de dahil olmak üzere diğerleri, getiri, eğrisinin tersine çevrilmesi ve potansiyel durgunluk beklentileri konusunda daha az karamsar gözüküyor. Essele, “Sinyal endişe verici olsa da, hisse senetlerinde duraklama düğmesine basmanın tam zamanı değil. Geç aşamadaki ekonomik döngüler genellikle yatırımcılar için güçlü getiriler sağlar. Bu nedenle, ileriye dönük getirilerin bir endişe haline gelmesi, getiri eğrisi tamamen tersine dönene kadar gerçekleşmez” diyor.

Bu düşünce, Fundstrat'tan Tom Lee'nin görüşleriyle de benzerlikler taşıyor. Lee, “Enflasyonun kırıldığını düşünüyorum, bu yüzden getiri eğrisi tersine dönmüyor. Ancak ekonomiyi henüz gerçekten bozmadık” diyor.

Getiri eğrisi henüz tersine dönmemiş olsa da, bu haftaki bankacılık krizinden sonra bu yönde ilerlediği aşikar. Ve getiri eğrisi bu yöne gittiğinde, yatırımcıların olası bir resesyona ve zayıf öz sermaye getirilerine hazırlıklı olması gerekiyor.

Ters getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?

 

Fed kaç puan faiz artıracak? İşte olasılıklar...

 

Küresel piyasalarda gözler Fed'de

 

Goldman Sachs: Fed frene bassa dahi piyasalar kötü etkilenecek

 

Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor

 

ABD'deki bankacılık krizinin arkası resesyon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum21 Mart 2023 05:03

    Yav neyin derdindesin zaten abd durgunluğa girmek için uğraşmıyorum mu adamlar 1 senedir buna uğraşıyorlar sadece yumuşak Bi resesyona dalış olsun diye sizleri 0,75 0,75 yaptılar onlar bilmiyormu %3 %3 yapmayı öyle yapsaydı fabrikalar dururdu yaprak kımıldamazdı ve tahrip ederdi bunlarda yumuşak yumuşak yükselttiler şimdi ekonomi işliyor işten çıkarmalar istedikleri düzeyde herşey yolunda yani