E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaO gösterge borsadaki büyük satışları engelliyor---

O gösterge borsadaki büyük satışları engelliyor

O gösterge borsadaki büyük satışları engelliyor
25 Ocak 2023 - 12:09 borsagundem.com

ABD borsalarındaki ralli her ne kadar uzmanları ve yatırımcıları tam anlamıyla ikna etmemiş olsa da, S&P 500 Endeksi’nde beklenen altın kesişme, yükselişin devam edeceği fikrini kuvvetlendirebilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yılbaşından bu yana yaşanan yükseliş trendini, yavaşlama belirtileriyle birlikte sürdürüyor. Ancak yatırımcıların bu ralliye tam olarak ikna olmadıkları gözüküyor. Ancak bir gösterge, yükseliş trendinin süreceğini teyit edebilir görünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarındaki yükselişin şirketlerin bilanço dönemine girilirken nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Yatırımcılar ise yükselişin devam etmesini hem istiyor hem de buna dair ikna edici ipuçları arıyor. İyi haber şu ki, bu ipucunun ortaya çıkması için çok fazla beklemeye gerek olmayabilir.

Altın kesişim

Markets Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, S&P 500 Endeksi’nde bir 'altın kesişim' göstergesinin gerçekleşmesi çok yakın. Bu, yatırımcılar için uzun süredir devam eden çöküş sonrası yaşanan ve pek de inandırıcı olmayan rallinin devam edebileceğini gösteriyor.

Hisse senedi piyasası, hisse senetleri için daha fazla yukarı yönlü işaret veren, yakından takip edilen bir teknik analiz satın alma sinyalinin yanıp sönmesinin eşiğinde gözüküyor. S&P 500'ün 50 günlük hareketli ortalaması, Salı günü düşen 200 günlük hareketli ortalamasının sadece 26 puan altında seyrediyordu. İki ortalama arasındaki farkın günde yaklaşık 8 puan düşmesiyle birlikte, S&P 500 bu haftanın sonuna kadar ‘golden cross’ olarak da bilinen ‘altın kesişim’ sinyalini verme yolunda ilerliyor. Bu beklenti, şu an için borsada yaşanması olası büyük satışları da engelliyor.

Kovid başlangıcından beri bir ilk

Golden cross teknik sinyalinin gerçekleşmesi, S&P 500 için Kovid-19’un başladığı Temmuz 2020'den bu yana devam eden iyileşme sürecinde bir ilk olacak. Hisse senetleri, Temmuz 2020’de yaşanan golden cross'tan sonra yüzde 52 oranında yükselmişti.

Gösterge, borsadaki yükseliş trendini sağlamlaştırma ve daha yüksek hisse senedi fiyatlarını vadetme noktasında yatırımcıları uyarmaya yardımcı olabilir. Ancak, Dow Jones Endeksi’nin son olarak Aralık ayında golden cross sinyali vermesi ve endeksin o zamandan bu yana hemen hemen yatay seyretmesi, yine de bu göstergenin mutlaklığı konusunda şüphe uyandırıyor. Bu sürede, Nasdaq ise hala bir golden cross oluşturmaktan çok uzakta görünüyor.

Yüzde 64'lük başarı oranı

Golden cross'un zıttı olan ‘ölüm kesişimi’ yani ‘death cross’ sinyali ise 50 günlük hareketli ortalama, 200 günlük hareketli ortalamanın altına düştüğünde tetikleniyor. En son geçen yılın Mart ayında bir ölüm kesişimi gerçekleşen S&P 500 Endeksi’nde o günden bu yana yüzde 16 oranında bir değer kaybı yaşandığı görülüyor.

The Chart Report tarafından derlenen verilere göre, golden cross teknik analiz satın alma göstergesi yüzde 64'lük bir başarı oranına sahip bulunuyor ve bu da göstergenin bazen gerçek dışı olabileceğini kanıtlıyor.

Getiri yüzde 10’un üzerinde

Analist Ian McMillan, 1896'daki başlangıcından bu yana Dow Jones Endeksi’nde meydana gelen toplam 81 golden cross'u inceliyor. Buna göre, ortalama olarak hisse senetleri golden cross'tan üç ay sonra yüzde 62 oranında ve golden cross'tan altı ay sonra da yüzde 64 oranında yükseliyor. Golden cross'tan sonra hisse senetlerinin yükseldiği üç aylık ortalama getiri ise yüzde 7,33 olarak gerçekleşiyor. Golden cross'tan altı ay sonraki ortalama getiri ise yüzde 10,65 civarında seyrediyor.

Oppenheimer Teknik Analiz Başkanı Ari Wald, hareketli ortalama geçiş sinyallerinin mükemmel olmadığının bilinmesinin önemini vurgulayarak, The Chart Report'a şunları söylüyor: “Bütün büyük ralliler golden cross ile başlar ancak tüm golden cross'lar büyük bir ralliye yol açmaz.”

Golden cross sinyali, teknik analistlerin hisse senedi satın almak için kullandıkları birçok yatırım stratejisinden biri olma özelliği taşıyor. Ancak yatırımcıların bu ve benzeri sinyallere göre alım satım yapma kararı verirken mutlaka doğru bir risk yönetimi yapmayı ihmal etmemeleri gerekiyor.

Ünlü yatırımcı uyardı: ABD borsası yüzde 20 düşecek

 

Borsalardaki ralli şüphe uyandırıyor

 

Piyasalarda risk iştahı zayıf

 

Piyasa hissiyatı değişiyor

 

Wall Street’te ayı piyasası hâlâ güçlü

 

Piyasa bilanço iyimserliğini fiyatlamak istiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bayram Ozturk27 Ocak 2023 10:23

    Borsa kendine gel yatırımcı kaçıyor kiytiruk kararlar alıyorsunuz yapıcı kararlar almiyorsun