E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarNvidia: Kripto, insanlığa faydalı bir şey sunamadı---

Nvidia: Kripto, insanlığa faydalı bir şey sunamadı

Nvidia: Kripto, insanlığa faydalı bir şey sunamadı
28 Mart 2023 - 13:40 borsagundem.com

Teknoloji devi Nvidia, odak noktasını ‘yapay zeka’ya çevirdi; kriptonun pabucunu dama attı.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li dev teknoloji şirketi Nvidia, özellikle kripto madencilerinin çok yakından tanıdığı bir şirket olarak biliniyor. Ancak şirket, odak noktasını ‘yapay zeka’ya kaydırarak kripto endüstrisinin pabucunu dama atmış gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nvidia, yatırım anlamında odağını ‘yapay zeka’ya çevirdiği için kriptonun ‘toplum için yararlı bir şey getirmediğini’ söylüyor.

GPU satışları düştü

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Nvidia CTO'su Michael Kagan, şirket olarak ‘yapay zeka’ merkezli çalışmalara ağırlık verirken kriptonun ötesinde teknolojilere odaklandıklarını belirtiyor.

Kripto madencileri, 2020 ve 2021 yılındaki kripto patlaması sırasında Nvidia'dan hararetle grafik işlemci (Graphics Processing Unit - GPU) satın alarak Nvidia'nın temel işinde sağladığı büyümeye oldukça katkı vermişti.

Ancak Nvidia için bu segmentin, o zamandan beri kripto para birimi fiyatlarında devam eden düşüş nedeniyle eskisi kadar başarılı olmadığı görüldü. Kripto para endüstrisinde oluşan geri çekilme ve çöküş, kripto madencilerinin faaliyetlerini yürütmesini daha az karlı hale getirerek kripto madenciliği işletmelerinin daha az GPU satmasına yol açtı.

Kullanılabilirlik anlamında gelişemedi

Kagan, The Guardian’a yaptığı açıklamada, riskli varlıklar üzerine spekülasyonlar dışında, kripto endüstrisinde gerçek dünyada kullanılabilirlik anlamında bir gelişme yaşanmadığını söyleyerek kriptodaki fiyaskoya şaşırmadığının altını çizdi.

Kagan, “Bütün bu kripto işi, paralel işlem süreçleri gerektiriyordu ve Nvidia olarak bu alanda en iyisiydik. Bu yüzden insanlar onu bu amaçla kullanmak üzere programladılar. Bir sürü şey satın aldılar ama sonunda çöktü çünkü toplum için yararlı hiçbir şey getirmedi” şeklinde konuştu.

ChatGPT, kullanılabilirliğe açık

ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden sonra ön plana çıkan yapay zeka için ise durum böyle değil. Kullanıcıların yoğun ilgisini çeken sohbet robotu, yaklaşık 10.000 Nvidia grafik kartından oluşan bir süper bilgisayarda eğitiliyor. ChatGPT, aynı zamanda, bazı gerçek dünya kullanım durumlarına da açık bir teknoloji olarak öne çıkıyor.

Kagan, “ChatGPT ile artık herkes kendi makinesini, kendi programını oluşturabiliyor. Siz ona ne yapacağını söyleyin, o da yapsın” diyor.

DGX Cloud

Nvidia, şirketin yakın zamanda kullanıcıların masaüstündeki bir tarayıcıdan erişebilecekleri bulut tabanlı bir yapay zeka süper bilgisayarını piyasaya sürmesiyle yapay zeka alanına iddialı bir giriş yaptı. Nvidia DGX Cloud ürününün, diğerleri arasında Microsoft Azure platformu ve Alphabet Google Cloud gibi bulut ağırlıklı şirketler tarafından da kullanılacağı belirtiliyor.

Kagan’a göre ise bu alan, düşen Bitcoin ve diğer kripto para fiyatları arasında işini terk eden kripto madencilerinin bıraktığı boşluğu doldurmaktan daha fazlasını yapmalı. Kagan, “Kriptonun insanlığa iyi bir şeyler sunacak bir teknoloji olduğuna asla inanmadım. Biliyorsunuz, insanlar çılgınca şeyler yapar, ancak onlar sizin ürünlerinizi alır, siz de onlara bir şeyler satarsınız” diyerek kripto endüstrisi ve teknolojisinde gelecek görmediğini ifade etti.

SEC kripto yatırımcılarını uyardı

 

Signature Bank’in devrinde kripto şartı

 

Bitcoin’de dönüm noktası

 

Jeremy Siegel: Bitcoin’de yükseliş, bankalara duyulan güvene bağlı

 

Bitcoin'de 'Fed' etkisi

 

Bitcoin 9 ayın zirvesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Engin bey 01 Nisan 2023 00:26

    Tabi pandemi döneminde dünyanın kartını sattın. O zaman da cripto madencliğe ses çıkarmadı tabi ki. Sattın kazık gibi fiyatlarla . Toptancısı da perakendecisi de millete faiş fiyatlardan kart sattı. Senin de işine geldi Nvidia.

  • Mucise Reis : )28 Mart 2023 14:42

    kripto kazım işi bitince ne yapacaktı ? yapay seka akıllı evler mimariler asistanlar vb olması gerekende o zaten . kodak firması gibi sonra elinde kalır tek kullanımlık fotoğraf filmleri :D ...