E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemNusaybin'de komuta askerde---

Nusaybin'de komuta askerde

Nusaybin'de komuta askerde
09 Nisan 2016 - 05:23 borsagundem.com

Mardin'in Nusaybin ilçesindeki operasyonlarda art arda şehit verilmesi üzerine strateji değiştirildi. İlçede komuta askerde

Mardin’in Nusaybin ilçesinde terör örgütü PKK’ya yönelik operasyonlarda fazla şehit verilmesi üzerine strateji değiştirildi. Konuyla ilgili Nuray Babacan ve Fevzi Kızılkoyun'un Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Terör örgütü PKK’nın, çatışmaları kırsaldan şehirlere taşımasının ardından bölgede birçok ilçede başlatılan ‘temizleme ve süpürme operasyonları’nda Nusaybin en kritik nokta oldu.

Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Cizre ilçelerinde operasyonlardaki kayıplarının ardından PKK’nın, kırılma noktası olarak gördüğü Nusaybin’e büyük bir yığınak yaptığı ortaya çıktı. Güvenlik güçlerinin ilerlemekte zorlandığı ve en çok şehit verdiği Nusaybin’le ilgili yapılan istihbari risk analizinde, çok çarpıcı tespitlere yer verildi.

İlgili kurumlarla da paylaşılan analizlerde, Suriye ile sınır olan Nusaybin’ne örgütün dağ kadrosundan 300’e yakın teröristin yerleştiği, PKK’nın şehirlerdeki yeni yapılanması YPS (Sivil Savunma Birlikleri) üyeleriyle bölgede 700 ila 800 civarında örgüt mensubu bulunduğu kaydedildi.

17 KESKİN NİŞANCI TESPİT EDİLDİ

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği 6 mahallede şu ana kadar yapılan tespitlerde 17 keskin nişancının yerleştirildiği tespit edildi. Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’den elde edilen ağır silahlar ve patlayıcıların da ilçeye getirildiği, sokak ve caddeler dışında çok sayıda binanın da patlayıcılarla tuzaklandığı belirtildi. Birbirinden uzak hücre evlerine yerleştikleri belirlenen PKK’lıların daha önce operasyonların yürütüldüğü ilçelerin aksine Nusaybin’de güvenlik güçleriyle çatışmadan kaçtığı, patlayıcılarla tuzak kurup, patlayıcıların infilak etmesinden sonra uzaktan yaylım ateşi açtıklarına da dikkat çekildi.

RİSKLİ BİNALARA UZAKTAN İMHA

Operasyonların yavaş ilerlemesi ve şehit sayısının artmasında PKK mensuplarının olduğu bölgede fazla sayıda sivil vatandaşın bulunmasının da etkili olduğu vurgusu yapıldı. 90 bin nüfuslu ilçede 60 bin kişinin evlerini terk ettiği, 30 bin kişinin halen bölgede barındığı, operasyonların devam ettiği 6 mahallede de siviller bulunduğu belirtildi. Örgütün sivillerin bölgeden çıkmasına izin vermediği, canlı kalkan olarak kullandığı, güvenlik güçlerinin de sivil kayıpların yaşanmaması için gösterdiği hassasiyet nedeniyle “temizleme ve süpürme” faaliyetlerinin yavaş yürüdüğü bildirildi.

Teröristlerin birçok yerde tüm binayı havaya uçuracak miktarda patlayıcıları binaların kolon ve temellerine tuzakladığı, bu binalara içeriden müdahale etmenin güç olduğu, dışarıdan müdahaleyle sadece patlayıcının imhasının mümkün olmadığı belirtildi. Bu nedenle uzaktan müdahaleyle bu binaların imhasının gerektiği savunuluyor. Yapılan risk analizinde, operasyonların devam ettiği 6 mahallede PKK’nın hücre, revir, cephanelik, mühimmat ve yaşamsal malzeme deposu olarak kullandığı 200’e yakın bina belirlendiği, bu noktaların hem havadan hem de karadan noktasal yer tespitinin yapıldığı da ifade edildi.

ANONS, YAŞAM KORİDORU, İMHA

Belirlenen binalarla ilgili yeni strateji uygulanacak. Önceden güvenlik güçlerinin içeriye girerek patlayıcı ve bomba imha ettiği yöntemden vazgeçildi. Bu binaların uzaktan imha edilmesi için çalışma yürütülecek. Önce bölgede sivil vatandaşların bulunup bulunmadığı belirlenecek, ardından da zırhlı araçlardan sivillerin bölgeyi terk etmeleri için anonslar yapılacak. Sivillerin tahliyesi için yaşam koridoru oluşturulduktan sonra gerekli zaman beklenecek. Bu işlemlerin ardından bu binalar uzaktan imha edilecek.

OPERASYONLAR TEK ELDEN

Hükümet, terörle mücadele konusunda Nusaybin’de yaşanan sorunları gidermek için izlenecek yeni stratejiyi de değerlendirdi. Bölgeye gidip inceleme yapan heyetin raporundan yola çıkılarak, farklı bir yönteme geçildi. Mardin valisi ile operasyonları yürüten ildeki güvenlik birimleri arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısından sonra, önce valinin görevden alınması gündeme geldi. Ancak değişikliğin genel bir valiler kararnamesi yoluyla yapılması kararlaştırıldı. Yeni kararnameye kadar geçecek sürede sorun yaşanmaması için yeni bir mekanizma kuruldu. Bölgede istihbarat ve operasyonel kararlar tek elden yürütülecek. Operasyona, ilçedeki üst rütbeli asker komuta edecek. Yapılacak operasyonların kararları operasyonel birimler tarafından alınarak uygulanacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yeter artık 09 Nisan 2016 18:13

    sıfır şehit verecek gibi planlama ve organizasyon yapılsın insanlar kahroluyor

  • nerdeler09 Nisan 2016 18:12

    savunma sanayi şöyle gelişti böyle gelişti deniyordu hani nerde ? neden bu kadar şehit veriliyor nerede yeni helikopterler tüfekler zırhlı araaçlar tanklar ? onlar bugün lazım proto tip yap bırak olmaz

  • remzi09 Nisan 2016 18:08

    bu iş tek elden ve uzun süreli tam yetki ile olur

  • ozan ölcmez09 Nisan 2016 16:04

    Bakin komutanla, askerleri ve kendinizi riske atmadan binalari toplarla yikin ates gelen yerler once yikin , sonra girin olu toplayin,

  • TSK ASKERLERI09 Nisan 2016 16:00

    Komutanlara sesleniyorum sakin askerleri ve kendinizi riske atmayin ! Butun herkesi bosaltin Tanklarla uzaktan binalari yerle bir edip leş toplamaya gidin

  • anakonda09 Nisan 2016 12:15

    teröristlerin geniş çaplı etrafı her türlü scotts anakonda planı gibi sarılsın tüm iletişim lojistik vb kesilsin halka maddi manevi destek sağlansın teröristle psikolojik savaşa da önem verilsinarkalarındaki yabancı ajanlar her türlü temizlensin 2-3 tane terörist başı indirilsin

  • yetmez ama evet09 Nisan 2016 12:12

    şehit vermeyecek yol yöntem neyse o yapılsın zırhlı kara ve hava araçları kullanılsın asker doğrudan teröriste ve tuzaklarına hedef olmasın vali ne anlar operasyondan onlar bakan falan karşılasın başka iş yapmasın

  • Bika09 Nisan 2016 09:17

    Operasyon için valilerden izin çıkmadığından yerleşim alanları silah deposuna döndü.

  • Ali Yılmaz09 Nisan 2016 07:49

    Akp ülkeyi ne hale getirdi. Pkk şerefsizleri ile anlaşmaya çalışmanın sonucu budur işte.

  • misafir09 Nisan 2016 05:44

    Atatürk ü şimdi daha iyi anlıyor ve seviyorum