E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıNükleer enerjiye talep arttı, uranyum fiyatları fırladı---

Nükleer enerjiye talep arttı, uranyum fiyatları fırladı

Nükleer enerjiye talep arttı, uranyum fiyatları fırladı
10 Eylül 2021 - 15:17 borsagundem.com

İklim değişikliği sebebiyle fosil yakıtların terk edilmesi nükleer enerjiye olan talebi artırdı. Yatırımcıların uranyuma yönelmesiyle uranyum fiyatları 2014’ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nükleer enerji şirketleri, uranyum tedariki konusunda finans yatırımcılarıyla rekabetle karşı karşıya kaldı. Yatırımcılar enerji reaktörleri için kullanılan radyoaktif materyaller için yüksek talep göstererek fiyatları artırdı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcılar fosil yakıtlardan uzaklaşma akımının bir parçası olarak nükleer enerji yatırımlarına yöneliyor. Yeni uranyum madenlerinin bulunamaması nedeniyle fiyatların ileride daha da yükseleceği iddia ediliyor. Yatırımcılar uranyum satın almaya devam ederse, analistler, altyapı şirketlerinin uzun vadeli tedarik anlaşmaları sona ermeden anlaşmaların değiştirmesi yönünde baskı altına gireceğini öngörüyor.

ABD’de uzun vadeli sözleşmeler altyapı şirketlerinin ihtiyaç duyduğu uranyumun yüzde 98'ini kapsıyor. Ancak 2018 yılında Londra’da kurulan uranyım yatırım şirketi Yellow Cake'e göre, bu rakam gelecek yıl yüzde 84'e, 2025'e kadar ise yüzde 55'e düşecek.

Financial Times’ın haberine göre ‘sarı pasta’ olarak bilinen ham uranyum fiyatları 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Son dönemdeki fiyat artışında Kanada merkezli varlık yöneticisi Sprott’un yeni bir yatırım fonu etkili oldu.

Sprott Fiziksel Uranyum Yatırım Fonu 19 Temmuz’da piyasaya sürülmesinden bu yana yaklaşık 2,7 milyon kilogram 240 milyon dolarlık uranyum satın aldı ve fiyatların yıl başındaki 30 dolar seviyesinden 40 dolara kadar yükselmesine neden oldu. 2021 yılı için küresel uranyum arzının yaklaşık 567 milyon kilogram olması bekleniyor.

Fon şirketinin agresif alımları elektrik üretimi için emtia tedarikini güvence altına alması gereken kamu hizmetleri sektörünü de baskı altında tutabilir. Uranyum fiyatlarındaki artış önümüzdeki on yıl içerisinde nükleer enerji kapasitesinde ciddi bir artış planlayan Çin’den de kaynaklanıyor. Satın aldığı varlıkları yatırımlarına ekleyen Sprott an itibariyle varlıkları arasında 1 milyar dolar değerinde 10 milyon kilogramın üzerinde uranyum bulunduruyor.

Diğer finans yatırımcıları da fiyatının yükseleceği iddiasıyla uranyum bahislerini satın almayı sürdürüyor. Yellow Cake şu anda 7,2 milyon kilogramın üzerinde uranyum bulunduruyor.

Pekin'in karbon emisyonunu azaltmaya çalışırken aynı zamanda Çin’deki nükleer enerji üretiminin artmasına dikkat çeken Dünya Nükleer Birliği'ne göre, uranyum talebinin bu yıl yaklaşık 73,4 milyon kilogram seviyesinden 2030'da 93,4 milyon kilograma ve hatta 2040'ta 132,5 milyon kilograma tırmanması bekleniyor.

Aynı zamanda, yeni madenlere yatırım yapılmaması halinde uranyum arzının 2025'e kadar yüzde 15, 2030'a kadar ise yüzde 50 düşmesi bekleniyor.

Pandemi küresel uranyum üretiminin yavaşlamasının en önemli sebeplerinden birini oluşturuyor. Kovid-19 krizinin en ciddi olduğu dönemde, Kanada ve Kazakistan'daki en büyük madencilik operasyonlarından bazılarının arzını da kesintiye uğrattığı belirtiliyor. Aralık ayında, Kanadalı maden firması Cameco, işçi sıkıntısı nedeniyle Puro Gölü madenindeki üretimi geçici olarak askıya aldı. Şirket nisan ayında yeniden üretime başladı.

Cameco hisseleri Toronto Borsası’nda bir yıl öncesine göre %70 değer kazandı. Japonya borsalarında altyapı şirketlerinde siyasilerden gelen açıklamaların ardından hızlı bir artış gözlemlendi. Anket rakamlarına göre Japonya’nın bir sonraki başbakanı olması beklenen Fumio Kishida nükleer santrallerin yeniden açılmasının ülkenin karbon sıfır hedeflerine ulaşması için gerekli olduğunu açıkladı. Ülkede 2011 yılındaki Fukushima felaketinin ardından nükleer santrallerin bir kısmı kapatılmıştı.

Çin'in dev enerji projesi

 

Alüminyum ve boksit fiyatları 10 yılın zirvesinde

 

Fukuşima, Çernobil'e eşdeğer

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim11 Eylül 2021 10:35

    Karbondan kurtulalım derken radyasyona yakalanacak önce dünyayı kirletenler dünyanın geri kalanına verdikleri zararı bir ödesinler. Bu abd Avrupa çok kötüler. Dünyayı kirlettiler şimdi bunub parasını az gelişmişkerden istiyorlar.

  • Mucize Reis : )11 Eylül 2021 09:56

    Ne yani atıyorum Türkiye ye gelse, tesisler kurulsa elektrık ucuzlayacak mı ?. Türkiyede petrol bulunda ne olacak ? benzin şuan 8 tl ama sen 2 tl ye mi kullanacaksın ? : ) Zaten devlet benzini  lütresi 80 kuruşlara almıyormu ? 80 kuruş üzerine  hadi 1 tl alsın litresini + 7 ötv zam vergi algı stopaj langırtı sürüntü zartıngen zurtıngen )  1 + vergiler = 8 tl ... ne yani benzin bulsa devlet  ucuzluk mu olacak ? zaten benzıni ucuz alıyor devlet. sankı yurtdışından benzını   6 tl alıyoz kdv ekleyıo satıyoz mu? : )) o bakımdan NUKLEER ZIMBIRTILARA BEN KARŞIYIM, bir patlasa 50 yıl oralar iyileşmiyor, ağaç meyvaları bile 80 yıl sonra radyasyonlu oluyor. biz müsülajı temizleyemedık, .ıkan yangınları sonduremedık, depzem için evleri yenıleyemecık, bize SEMPATİK göstermeyin bu şeyleri, zaten aç millet, yapılmayan nukleer tesis olsun yıne aç durur.

  • Ekşioğlu10 Eylül 2021 22:06

    Ne olduda uranyum fiyatları fırladı batılı ülkeler bir bir reaktörlerini kapatıyorlardı rüzgar vede güneş enerjilerini destekliyorlardı paranın baronları çok edepsizsiniz şunu bilinki doğa bu yapılanları affetmiyor affetmeyecek