E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem​"Nükleer enerji olmazsa olmaz bir opsiyon"---

​"Nükleer enerji olmazsa olmaz bir opsiyon"

​Nükleer enerji olmazsa olmaz bir opsiyon
11 Mayıs 2015 - 02:13 borsagundem.com

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Birol "Türkiye'nin bölge ve dünyadaki genel ağırlığı açısından nükleer enerji olmazsa olmaz bir opsiyon"dedi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, Katar'ın başkenti Doha'da eski Katar Petrol Bakanı Abdullah bin Hamed Al Atiyye adına bu yıl üçüncü kez verilen ödüllerde, Üretici ve Tüketici Diyaloğunun İlerletilmesi alanında Ömür Boyu Başarı Ödülüne değer görüldü. Birol,  ödülünü almak için geldiği Doha'da AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya ile gerilen ilişkilerinin enerji dünyasına yansımalarını değerlendiren Birol, AB'nin Rusya'ya son derece yüksek bir bağımlılığı olduğunu, AB ülkelerinin bunu çeşitlendirme yönüne gittiklerini belirtti.

Çeşitlendirmeye giderken de iki tercihleri olduğunu kaydeden Birol, "Birincisi yeni boru hatlarıyla Avrupa'ya gaz getirmek burada da Türkiye'nin Gürcistan'ın Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) projesinin ciddi bir rol oynayabileceğini de düşünüyorum. İkincisi de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ile gaz ithal etmek. AB Komisyonu'ndaki meslektaşlarımla görüştüğüm zaman her iki konuda da AB'nin oldukça dinamik ciddi politikalar izleyebileceğini hem Türkiye'den geçebilecek olan boru hatlarıyla hem de LNG'nin gaz ithalatındakini payını artırarak Rus gazında belli bir azalışa gideceğini düşünüyorum. Bununla birlikte şunu demek lazım; orta ve uzun vadede Rusya hala Avrupa'nın çok önemli bir enerji partneri olmaya devam edecek" diye konuştu.

"Türkiye 'ya o ya bu' değil, 'hem o hem bu' durumunda"

Fatih Birol, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu projesi hakkında ise nükleer enerjinin Türkiye için olmazsa olmaz bir opsiyon olduğunu ifade etti.
Hem Türkiye'nin enerji güvenliği açısından hem iklim değişikliğiyle ilgili Türkiye'nin atacağı adımlar açısından bunun önemli olduğunu vurgulayan Birol, "Nükleer enerji, karbondioksit emisyonu çıkarmayan nadir enerji türlerinden biri hem de genelde Türkiye'nin bölgede ve dünyadaki genel ağırlığı açısından olmazsa olmaz bir opsiyon" dedi.
Lüks elektrikli araba üreticisi Tesla'nın açıkladığı yeni ürünü evler için ürettiği batarya "powerwall" hakkında ise Birol, bu ve buna benzer teknolojik gelişmelerin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Birol, buradaki en önemli faktörün bu yeni teknolojik gelişmelerin maliyetleri açısından mevcut olduğunu belirterek, "İçten yanmaya dayalı motorlu arabalarla ekonomik olarak başa çıkabilmesi bu bakımdan da güzel bir başlangıç ancak ileride daha katedecekleri epey bir yol var" ifadelerini kullandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yiğit11 Mayıs 2015 10:42

    nükler enerjiye çok ihtiyaç var ama süper çüçler istemiyor yılardır engel çıkarmaktadır başta ABD gelmekte. enerjide bu hükümet ülkeyi ipotek altına sokmakta rusya ya teslim etmekte madenler sanayide böyle yapancılar alsın toprakları sanayiyi madenleri sonuç felakettir. kendine gelmesi gerekir hükümetlerin tarımı bile ipotek altına alıyorlar.